Objavljeno u Nacionalu br. 474, 2004-12-14

Autor: Ilko Čulić

GLAZBA

Najbolji glazbeni DVD izbor za kućni novogodišnji party

90-minutna live snimka iz Brixton Academyja bila je dovoljna jednom zagrebačkom promotoru da najavi organizaciju koncerta Groove Armade

Ilko ČulićIlko ČulićGroove Armada – ‘The Best Of – Live At Brixton Academy’ DVD (BMG / Menart)

Od vremena prvih psihodeličnih jamminga Grateful Deada i Quicksilver Messenger Servicea po svijetu kolaju priče o bandovima koji su mnogo jači na koncertu nego u studiju. Poslije su se u takvim pričama pojavljivali stadionski i garažni rockeri, veliki heavy metal sastavi i afro-beat orkestri, ali rijetko bi se tko pohvalio da je vidio i čuo neku dance atrakciju koja nakon bezbrojnih sati studijskog peglanja ipak bolje zvuči uživo. Posjetitelji lanjskog zagrebačkog koncerta Massive Attacka možda će dulje pamtiti besprijekorni nastup na Šalati nego posljednji studijski album “100th Window”, no njihova je glazba davno prešla granice dance produkcije pa je danas u live izvedbi mnogo bliža formatu post-rock koncerta nego plesnog partyja. Za razliku od Massive Attacka s kojim je nekoć dijelila preferenciju za sporije plesne ritmove, londonska Groove Armada posljednjih se godina ubraja u najveće britanske dance atrakcije. Visoka pozicija osvojena superiornim albumom “Goodbye Country, Hello Nightclub” iz 2001. još uvijek nije ugrožena, makar je posljednji studijski LP “Lovebox” vrlo brzo otpao s UK charta. Slabije su prošli i singlovi, od “Purple Haze” do “I Feel Good”, međutim Groove Armada je zadržala rejting kroz live show koji baš nimalo ne zaostaje za onim što je priredio Massive Attack. Prvi hrvatski koncertni promotor koji je odgledao DVD s integralnom snimkom lanjskog koncerta u Londonu obećao je da će na proljeće dovesti Groove Armadu u Zagreb, a vjerojatno će se usprkos pozamašnoj cijeni njihova nastupa pojaviti još koja ponuda. Naime, u 90-minutnoj snimci iz Brixton Academy ima previše izazova za svakoga tko razmišlja o organizaciji spektakularnih koncerata.

Na live DVD-u su Andy Cato i Tom Findlay demonstrirali takvu vještinu u postavljanju četveročlanog pratećeg banda i ponovnom slaganju aranžmana za skoro svaku od 16 pjesama, da se odmah može zaključiti kako je barem jedan od njih započeo karijeru negdje izvan klupskog dancefloora i kako mu prvi instrument nije bio gramofon Technics 1210. Doista, Andy Cato je početkom 90-ih primio godišnju nagradu za najboljeg mladog britanskog jazz glazbenika, no onda ga je bliski rođak iz rave kolektiva DIY zarazio novim house ritmovima. Tom Findlay je također svirao nekoliko instrumenata pa je Groove Armada vrlo brzo napredovala od programiranih beatova i sampleova prema složenim spojevima elektronike i klasičnog instrumentarija, a shema je bila potpuno razrađena na “Goodbye Country” s vokalnim asistencijama Neneh Cherry i veterana Woodstocka Richieja Havensa.

Na koncertu u Brixton Academy je umjesto Neneh Cherry nastupila session pjevačica Valerie Malcom, no Richie Havens je ostao nezamjenjiv. Njegova briljantna točka u pjesmi “Little By Little” zasjenila je sve osim finalne izvedbe hita “Superstylin’” gdje je napokon proradio i reper M.A.D., dotad jedina slabija karika u koncertnoj formaciji Groove Armade. U aktualnoj ponudi glazbenih DVD-a “Live At Brixton Academy” definitivno je najbolji izbor za vaš novogodišnji kućni party. Britanska verzija objavljena je kao limited edition uz CD “The Best Of Groove Armada”, a na domaćem se tržištu može nabaviti samo kao posebno DVD izdanje.

Jay-Z & Linkin Park – ‘Collision Course’ CD + DVD ( Warner Bros / Dancing Bear)

Udruživanje proslavljenog newyorškog repera i ništa manje razvikanih rap-metalaca sa Zapadne obale potaknuo je MTV, međutim njihov polusatni zajednički nastup u hollywoodskom teatru Roxy imao je nešto ozbiljniju pripremu od standardnih televizijskih programa za klince. Na CD-u se nalazi 20-ak minuta studijskog materijala dobivenog fuzijom pjesama s “Black Albuma” i “Meteore”, a na live DVD-u isti je sadržaj zapakiran u 45-minutni dokumentarni film. Ono što je za Jay-Z-ja samo neobavezna dodatna aktivnost i provjera mogućnosti izvan hip-hopa, za posustali Linkin Park može biti slamka spasa.

Manic Street Preachers – ‘Lifeblood’ (Sony / Menart)

Veliki pad zabilježen je već na prethodnom LP-ju “Know Your Enemy”, ali ovdje su zamalo potpuno izbrisani tragovi moćnog banda koji je prije šest godina osvojio Europu albumom “This Is My Truth Tell Me Yours” i nezaboravnim hit singlom “If You Tolerate This Your Children Will Be Next”. Pokušaj surfanja na valovima nostalgije za 80-ima izjalovio se zbog notorne činjenice da se MSP nisu na vrijeme izvukli iz močvare Brit-popa, a ni njihove nove pjesme ne ostavljaju dovoljno mjesta za priželjkivane usporedbe s ranim radovima U2 i The Cure.

Thievery Corporation – ‘Babylon Rewound’ (ESL)

Novi LP washingtonskih downtempo prvaka najavljen je za ožujak 2005., a ovo je zbirka remikseva napravljenih za pjesme s lanjskog albuma “The Richest Man In Babylon”. Osim Garze i Hiltona na projektu su bili angažirani Kid Loco i Voidd, no najvažnije pojačanje je ipak reggae “singjay” Sleepywonder u dosad neobjavljenoj pjesmi “Truts And Rights”. Oštra kritika američke političke elite i njezinih podjednako ratobornih spiritual lidera može se priznati kao konačan dokaz da Thievery Corporation nije slučajno bio jedan od prvih bandova na demonstracijama protiv Georgea Busha.

Zvjezdice:
Groove Armada – 4
Jay-Z & Linkin Park – 3
Manic Street Preachers – 2
Thievery Corporation – 4

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika