23.03.2012. / 14:20

Autor: Nacional.hr

Rehabilitacija Draže

Mesić: Koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu

"Rehabilitacija Mihailovića danas, govoriti o njegovim ubojstvima i opisati ga kao žrtvu komunizma je velika zloupotreba činjenica", kazao je

Stjepan Mesić (Pixsell)Stjepan Mesić (Pixsell)Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić istaknuo je kako je 'rehabilitacija četničkog vođe Draže Mihailovića koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, koji – s druge strane – pothranjuje pobornike ustaštva i one koji žele – u zločinu – izjednačiti antifašizam i fašizam, odnosno pobjednike iz Drugog svjetskog rata pretvoriti u pobijeđene, a pobijeđene u pobjednike', u tekstu napisanom za Balkan Insight.

Dodaje kako nema razloga rehabilitirati Mihailovića kako je najavljeno u Republici Srbiji. Nastavlja kako je riječ o dokazanoj povijesnoj činjenici, nacionalizmu Velike Srbije i pretvaranju pobijeđenih u Drugom svjetskom ratu u pobjednike.

Mesić naglašava kako su četnici bili suradnici okupatora, Ustaša i kako su njihove žrtve bili samo oni koji nisu bili Srbi. Mihailović je na kraju rata uhvaćen i osuđen na smrt. "Govoriti o njegovim ubojstvima i opisati ga kao žrtvu komunizma je velika zloupotreba činjenica. Ovo nije unutarnja stvar Srbije. Ovaj potez će imati opasne i potencijalno opasne posljedice za regiju koja je jedva došla na put normalizacije nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji", kazao je.

Govori kako mlađe generacije ne znaju pravu istinu o Mihailoviću i fašističkoj državi NDH. Ističe kako bi se Europska unija trebala izjasniti o tom pitanju.

Vezane vijesti

Državni vrh slavi Dan antifašističke borbe

Državni vrh slavi Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe Hrvatske, 22. lipnja, danas se obilježava središnjom svečanosti u Brezovici, nedaleko Siska, na kojoj su nazočni… Više

Komentari

registracija
10/1/12

imogen, 23.03.12. 15:50

hvala bogu da netko reagira. ona glupačica pusić sada šuti, a sutra će se preseravati sa svojom regionalnom suradnjom.


registracija
10/2/12

Hazu, 23.03.12. 16:13

A čudo je da je to Mesić reko,nemogu se isčuditi,jer ga baš ne simpatiziram,ali neka netko barem javno kaže da ćče srbi osjetiti dalekosežne posledice,prisjest će im velika smrdija.......


registracija
20/6/11

AntePorkas, 23.03.12. 16:29

činjenica je da su četnici bili zainteresiraniji za borbu protiv komunista i partizana nego za borbu protiv okupatora jer su pretpostavljali (pokazalo se, ispravno), da će im ovi prvi biti ljuti protivnici na unutarnjem planu i glavna prepreka stvaranju Velike Srbije jednom kad Saveznici ispraše Nijemce iz Jugoslavije.

Interesantno je i indikativno, premda ne i neobično, kako Mesić povijest gleda samo kroz prizmu pobjednika. No kako, u toj prizmi, objasniti talijansku potjernicu iz 1943 koja plaća pola milijuna lira za Mihailovića i jedan milijun lira za uhićenje Tita. Ili njemačku potjernicu iz 1943 na 100.000 zlatnih reichsmaraka.

Jasno je da je već tada Tito bio krupnija i lukavija zvjerka (dvostruka nagrada!), ali nije jasno kako to suradnik okupatora zauzima počasno mjesto do antifašista Tita na okupatorskim tjeralicama.

Kako objasniti da je Tito sklopio primirje s njemačkim I talijanskim snagama na terenu nakon Neretve da bi se obračunao s četnicima.

Kako objasniti njemačku ofeznivu Schwarz u Crnoj Gori 1943, s ciljem eliminacije četnika iz Kolašina.

“Mesić naglašava da su četnici bili suradnici okupatora.” - Nekad jesu, nekad nisu, kako im je odgovaralo u borbi protiv komunista i partizana. Bili su oportunisti kao i partizani, s drugom ideologijom u džepu (Velika Srbija naspram Sovjetske Jugoslavije) Istina je puno nijansiranija i interesantnija od političkih parlola.


registracija
26/12/06

capica, 23.03.12. 19:25

Točno Mesiću. Znamo mi tko su koljači. Dosta je samo onih 270 kod Vrgorca, a gdje su ostali? Klali su kaj su stigli, to i moja djeca srednjoškilci , znaju.


registracija
10/2/12

Hazu, 23.03.12. 21:58

slabo i mlako naša diplonacija reagira a njihova na Thomsonov koncert prevrću cio sviet

sramota kao da RH vode Mladić i Karadžić


registracija
21/4/11

spBN, 03.04.12. 20:50

@Hazu,
Kad je covjek funkcionalno nepismen rijeci frcaju ka brabonjci u koze.Eto na sto lice tvoje komentari.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika