Objavljeno u Nacionalu br. 854, 2012-03-27

Autor: Ivan Pandžić

Pozadina mega-investicije

Iza blještavila Colosseuma, groblje malih tvrtki

Investitor 53 milijuna eura vrijedno trgovačkog centra samozatajni je poduzetnik Davor Matas, prijatelj Ivana Šukera i suvlasnik Ecos trgovine kojeg izvođači optužuju za prijevaru

Colosseum, koji se još
gradi, bit će najveći
i najmoderniji trgovački
centar u županijiColosseum, koji se još gradi, bit će najveći i najmoderniji trgovački centar u županijiNa jesen bi u Slavonskom Brodu trebao biti otvoren Colosseum, najveći, najmoderniji i najopremljeniji trgovački centar u Brodsko-posavskoj županiji. No u široj javnosti malo tko zna da je u pozadini blještavila poznatih robnih marki gradnja barem djelomice financirana novcem poreznih obveznika i novcem malih obrtnika i tvrtki koji su prije radili za istog vlasnika koji sada gradi Colosseum. Tu mrežu građevinskotrgovačkih tvrtki iz Broda i Zagreba povezuje javno ili skriveno vlasništvo obitelji Matas, braće Davora i Zlatka. Colosseum je njihov investicijski vruhunac u koji novac ulažu i iz Ecos trgovine, poznatog distributera elektroničkih uređaja i bijele tehnike. Ecos je ovaj mjesec postao poznat i po tome što je preuzimanjem njegovih prodajnih centara na hrvatsko tržište došao međnarodni div u trgovini elektroničkim uređajima - Expert International.

DOK TRAJE POZITIVNA kampanja o novom distributeru elektronike i dok se u brodskom predgrađu diže centar vrijedan 53 milijuna eura, protiv vlasnika je podignuta i tužba kojom njihovi podizvođači pokušavaju doći do svog novca i stanova s prethodnih projekata. Samo na Brod Toweru, stambeno- poslovnoj građevini u Slavnoskom Brodu, uništeno je 18 poduzeća i obrtnika kojima nisu plaćeni dugovi. Oni koji su dobili stanove ne mogu ih upisati na svoje ime, a pitanje je hoće li uspjeti išta naplatiti jer su se odgovorni uspjeli sakriti kroz promjene vlasnika i slanja tvrtke koja im je ostala dužna u bankrot. To je dio spornih poslova koji se vezuju za Davora Matasa. Milijunski poslovi s Hrvatskim autocestama, skupi najam Poreznoj upravi i, čini se, jako političko zaleđe još su dio Matasova repertoara. Ali on i dalje nesmetano posluje i pere ruke od svega. "Vi ste na potpuno pogrešnoj adresi i sve ste obrnuto postavili. Ja uopće nemam nikakve veze s tvrtkom koja je ostala dužna. Štoviše, i mi imamo potraživanja od njih i samo smo povezani kroz posao.To vas navode na krivi put oni koji pokušavaju naplatiti nešto što im ne pripada", osnova je tvrdnje koju nam je Matas iznio u razgovoru.

Matasove tvrdnje odnose se na brodsku tvtku Temo, koja je i sporni investitor gradnje kompleksa Brod Tower sa sto stanova i poslovniom prostorm u prizemlju. Prije su se zvali Ecos gradnja. Matas zaista u sudskom registru nije naveden kao osnivač te sada blokirane i prezadužene tvrtke, ali izvođači tvrde da je bio na pregovorima s njima i da je skriveni vlasnik. Posjedujemo i zapisnik s jednog od tih sastanaka. Po sjedištima tvrtki, imenima osoba koje ih vode, jasno je da se radi o povezanim društvima. Adresa Matasove tvrtke koja gradi Colosseum ista je kao i Temova, jedan od direktora te tvrtke bio je i u Temu i potpisivao ugovore za gradnju. Iako Matas ustraje u tvrdnji da nema vlasničke povezanosti s Temom, izvrsno poznaje problematiku zgrade Brod Towera i svim njihovim poslovima. Radove je Temo, koji su formalno vodili Damir Rajković i Ivica Petrović, ugovorio s tvrtkom Brod Konstruktor. Sve je bilo dobro dok nisu počeli problemi u plaćanju koji i sada rezultiraju dugom od oko 3,5 milijuna kuna. Umjesto novca, davani su stanovi podizvođačima. Dvojici podizvođača su dani stanovi direktno, a oni podizvođači koji nisu dobili direktno od Tema stanove, dobili su ih od Brod Konstruktora. Svi redom su sada u poslovnim problemima, računi su im blokirani ili ne mogu do novca.


MEĐU NJIMA SU i poznate brodske tvrtke Brod Konstruktor, Raspon, Interijeri Stjepanović, Radoš, Lux Art, Ramić VTC, Termo Klima i još manjih obrtnika. Kvaka je u tome što Temo stanove nikada nije oslobodio od hipoteke Raiffeisen banke koja je pratila cijeli projekt s oko 100 milijuna kuna. Kad se stanovi nisu prodavali, banka je preuzela sve, pa i one koje su dobili podizvođači na ime duga. Neki su stanove dalje prodali, a sada ti kupci traže povrat novca jer ih ne mogu upisati i moraju strahovati da će ih banka izbaciti. Tužbama koje su krenule ovaj tjedan, oštećenim tvrtkama je preostalo tražiti zabranu raspolaganja i brisanje hipoeteke. Ako se to ne učini, ostat će bez svega jer se od Tema u stečaju ne mogu naplatiti. I to skoro dvije godine nakon dovršetka sporne zgrade. "Prihvatili smo u dobroj vjeri kompenzacije, ali smo prevareni. Matas i taj Temov projekt unazadio nas je pet godina. Sad se ja moram crvenjeti pred svojim dobavljačima", kaže Jure Perković, vlasnik Termo Klime, jedan od onih koji je dobio stan kojega ne može postati vlasnik. Slična je stvar i s Brod Konstruktorom koji je zapošljavao 50 radnika, bio brzorastuća tvrtka, a sad se raspao i blokiran je. Vlasnik te tvrtke Nikola Mostarkić konsterniran je tvrdnjom Davora Matasa da on nije vlasnik Tema. "I naša propast započela je na toj zgradi od Tema. Nevjerojatno je da Matas tvrdi kako nije vlasnik, iako svi u Brodu znaju da su direktori bili samo paravan. On se i pojavljivao na sastancima i pregovorima s nama. Obećavano nam je i da ćemo raditi na trgovačkom centru Colosseum, koji je njegov, u zamjenu za drugu ugovorenu izgradnju stanova koja nije relaizirana", kaže Mostarkić, još jedan direktor kojem je tvrtka propala. I uz obavljene radove na popravcima na prethodnoj zgradi Temo nije, kaže Mostarkić, skidao hipoteke, pa su odustali od daljnjih popravaka, pogotovo zato što zgrada nije bila održavana i sve se htjelo prebaciti na njih. I oni tvrde da su izigrani, a da sad nemaju koga tužiti jer je Matas skriven, a Temo blokiran.

Ivan Šuker navodno je
pripomogao da tvrtka Temo
prođe na natječajuIvan Šuker navodno je pripomogao da tvrtka Temo prođe na natječajuI OVE TVRDNJE Matas nam je oporvrgnuo i prebacio odgovornost upravo na Brod Konstruktor i Nikolu Mostarkića. Matas i direktor Tema Ivica Petrović su nam dali dokumente u kojima se navodi kako je u biti oštećen Temo. Ukratko, Brod Konstruktor nije dostavio jamstva i zadužnice koje je po ugovoru morao. Zatim nije obavio popravke, a zbog toga Temo nije skinuo hipoteke. Sve po sporazumu koji je obostrano potpisan i kojim se regulira da za tri stana hipoteke neće biti skinute dok Brod Konstruktor ne dostavi bankovna jamstva ili zadužnice. "Meni je žao malih izvođača, ali zaista se pokušavaju naplatiti na pogrešnoj adresi. Trebaju to tražiti od Brod Konstruktora. Oni su ostali dužni više od 3,5 milijuna kuna koje će se naplatiti tužbom. Kako ja poslujem, najbolje se vidi na izgradnji Colosseuma gdje direktno plaćam podizvođače, baš kako bi se izbjegle negodne situacije s glavnim izvođačem radova", odgovara Matas i dalje tvrdeći da mu je slučaj te zgrade popznat samo indirekno.

OSIM OVE VEOMA ružne priče s neprodanim stanovima i uništenim obrtnicima, za sporni Brod Tower se veže i još jedna afera, koja dodatno podgrijava sumnje na veliku Matasovu političku zavjetrinu. Ministarstvo financija, Porezna uprava je umjesto tri prostora u kojima je bila prije izgradnje Brod Towera, odlučila uzeti u najam skoro tri tisuće četvornih metara poslovnog prostora. Na godišnju najamninu troše oko 3,5 milijuna kuna, što je nevjerojatno visok iznos. Zakupnina je određena na 13,35 eura za četvorni metar. Kako se i u širem centru Zagreba, a ne Slavonskog Broda mogu pronaći prostori te veličine po istim cijenama, jasno je koliki je veliki trošak. Kada je Jutarnji list objavio tu aferu, agenti za nekretnine su im izračunali da bi za upola manju cijenu u Slavonskom brodu svakom od 108 zaposlenika Porezne uprave - država mogla iznajmiti dvosobni stan od 60 četvornih metara. Temo je prošao na natječaju, a u Brodu tvrde da je to ponajviše zato što je Matas u iznimno dobrim prijateljskim vezama sa Ivanom Šukerom, tadašnjim ministrom financija. "Poznajem Šukera već 20 godina s košarke, ali ovo su zlobne budalaštine. Temo je pobjedio na natječaju Porezne uprave, a mene su tu pogrešno povezali oni koji su izgubili.

USKOK je sve ispitao i nije našao nikakve nepravilnosti. Šukerova pomoć mi u poslovanju niti treba niti bi je tražio" tvrdi Matas. Inače, posjedujemo i dopis Porezne uprave koja je iznimno nezadovoljna onim što je dobila za visoku cijenu u Brod toweru. Više puta traže da se poprave sustavi grijanja jer rade samo u određenim prostorijama, potpuno nova zgrada prokišnjava, projektirana je tako da se od sunca ne može raditi i izuzetno je ljeti vruće dok, s druge strane, neke prostorije nemaju dnevno svjetlo. Matasova Ecos trgovina, koja se. dakle bavi distribucijom potrošačke elektronike, bila je aktivna i u prelaganju vodovodnih i plinskih instalacija za Hrvatske autoceste pod čudnim okolnostima. Matas nam to nije opovrgnuo, ali je rekao da je obavio "jedan posao 2003. godine i nešto malo u zadnjih godinu i pol". Ne vidi ništa sporno u tome jer je Ecos trgovina registrirana i za građenje. Međutim, prema ugovorima koje mi posjedujemo i koje je HAC sklopio s Ecos trgovinom, radi se o 12 osnovnih i nekoliko dodatnih ugovora koji od 2003. do danas imaju vrijednost od 40-ak milijuna kuna. Što i nije sitnica. Na dodatne radove Ecosu je kroz godine isplaćeno još pet milijuna kuna. Rašćišćavali su i teren čak i za arheološka istraživanja. Rokovi za radove su im par puta produžavani bez ikakvih penala. Istina, najveći ugovor, vrijedan 26 milijuna kuna, dobili su u zadnjim danima vlade Ivice Račana, u svibnju 2003. I to na javnom natječaju. Od 12 ugovora, samo je jedan izravno, tri puta su bili pozvani, a ostalo na javnim natječajima.

"Međutim, kad su se javili, morali su dobiti posao. Kako su se oni pojavili i zašto su dobivali poslove, nije baš najjasnije. Prema nadzornicima, nekoliko puta nisu obavili posao do kraja, ali su dobili punu isplatu", kaže naš izvor iz Hrvatskih autocesta.

DAVOR MATAS kao slavonskobrodski poduzetnik s adresom u Zagrebu iznimno je samozatajan, njegovih izjava nema u medijima. Unatoč tome što je Ecos trgovina bila do prodaje četvrti lanac za elektroniku. Nije se čak pojavio ni na otvaranju gradilišta svog Colosseum centra, nego su govorili direktori i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara. U Brodu ga opisuju kao izrazito dobro politički i poslovno umreženog čovjeka s velikim utjecajem. Teško je i pobrojati sve tvrtke koje se direktno ili indirektno, poput Tema, vežu uz njegovo ime. Iako se pristao naći s nama, nikakvo fotografiranje nije dolazilo u obzir jer je "to neozbiljno i ne želi stvarati cirkus, a nije mu do reklame". Vjerojatno je zbog tog stava i ostao uglavnom nepoznat hrvatskoj javnosti. "Možda ste zaista stekli pogrešan dojam zbog odbijanja fotografiranja, ali vjerujte mi da sam ja ozbiljan poslovni čovjek, a ne prevarant, kako me pokušavaju predstaviti oni koji žele novac koji im ne pripada", zaključio je Matas.

Komentari

registracija
19/7/11

bubba, 27.03.12. 00:25

dakle nacional su prve novine koje načinju ovu temu, dok barem pet godina o toj tvrtki kruže najgore od najgorih priča, i sve priče imaju zajednički nazivnik da cijelo "poslovanje" tih "uglednika" leži na kriminalnoj podršci iz pravosuđa.

bez obzira na trenutne zakone, i sada bi se moglo utuživati one koji zatvore jednu tvrtku s dugovima i otvore druge, ali pravosuđe ih naprosto štiti i nema šanse da itko od njih dobije išta ili da se ikakva šteta nadoknadi.

te fokus teme uopće nije ne tom ecosu ili tisući takvih, nego na pravosuđu koje to aktivno podupire skrivajući se iza najtrivijalnijih floskula.


registracija
16/2/11

egipat, 27.03.12. 01:36

Bajicu , dabogda ti sva lova koju imas trebala za kemo.. GDJE SI SADA


registracija
26/1/08

Rampa, 27.03.12. 11:10

U ekonomski iscrpljenoj i financijski nemoćnoj brodsko-posavskoj županiji se otvara toliki centar??

U relativno malenom Sl. Brodu otvaranje???

A svaki dan rijeke Brođana idu kupovati u B.Brod!!

Ovo nema nikakave ekonomske logike niti opravdanja, sve to miriše jedino na pranje novca stečenog Bog zna kako!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.03.12. 12:39

Brođani: Koji vam je Kruljac? U bosni je sve jeftinije.


registracija
11/11/11

weraw, 28.03.12. 09:58

Ovo je svježi primjer bogaćenja na hrvatski način. Pa sve je u ovoj državi isto: lopovluk i pljačka, a vlasti ništa ne vide sporno. Lopovi unište male tvrtke, jer im nikad ne plate, a onda vlada javno hoće objaviti porezne dužnike. Ovo je država u kojoj mogu živjeti samo mafijaši i podobni (vlasti) lopovi. Svaki dan na TV-u gledamo radnike bez posla, nitko nije za to kažnjen niti neće biti, pa i Sanader će biti nevin.
DRŽAVA ZVANA S R A M O T A!


registracija
11/1/10

fluid, 28.03.12. 10:34

Još jedan eklatantan primjer mita,korupcije i vladavine namjerno loše napisanih zakona.Milanović daje izjave kako se nada da će Hrvatska uspjeti,kako će se zaustaviti mito i korupcija,kako će institucije raditi svoj posao i bla,bla, bla.Dok ne promijene zakone,dok ne zdrmaju pravosuđe,dok ne smjenjuju državne odvjetnike po kratkom postupku za nepostupanje kao i za pogrešno postupanje,nema napretka za državu Hrvatsku.To je motor svih zala od 90.god.Ukoliko to ne urade,a očigledno da nemaju NAMJERU DIRATI U TE NAJEKSPLICITNIJE ZAKONE KOJI OMOGUĆUJU MULJAŽU I ZLOČINE KROZ PLJAČKU,NI SDP NI BILO KOJA DRUGA STRANKA,NEMA NAMJERU MIJENJATI HRVATSKO STANJE..DAKLE LAŽU !


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.03.12. 15:12

A zašto svi prešućuju najbitniju činjenice a to je da je trenutni pravosudni kadar 99% preuzet iz bivše neprežaljene mnogima države, što iz civilnog a što iz vojnog djela!

Ti ljudi rade samo ono što su ih učili 50 godina. Znači, mi imamo problem sa pravosudnim nasljeđem partije, komunista i Jugoslavije. Kako je netko očekivao od govana preko noći napraviti pitu?

fluid, fulaš cijelu priču. Nije ovo Tuđmanov sistem nego je ovo sistem koji je Tuđman propustio očistiti. I njegov je grijeh što nije napravio lustraciju svih institucija ove države. Veći dio današnjeg pravosudnog sistema je do 1990. po nalogu partije pakovao svakom tko se usudio dirnuti u dogme samoupravnog socijalizma i partije. Današnji sutci su punili do neki dan Goli otok i Gradišku. Pa zar netko očekuje danas nešto drugo. Pa i danas su najažurniji u pakovanjima, poput slučaja Hrastova. Ti si u godinama koje bi trebale biti svjesne srži problema.

Prvi korak u riješavanju problem je njegova ispravna identifikacija.


registracija
9/11/09

superhik, 29.03.12. 00:37

Naprijed u totalnu propast.


registracija
12/1/11

siziff, 30.03.12. 13:39

ZVONKO@

Točno to šta si rekao.

Sav jugo-udbaško-amoralno-skorojevički kadar preko noći preseljen (samo) sa promjenom naziva.
Tu počinje glavni problem, majka svih zala koja seksaju Hrvatsku.
Čak i osmogodišnjaci znaju da se trule jabuke ne ostavljaju u istoj kašeti sa zdravima.
Tuđman to nije znao.
Znaš zašto?
Zato, jer nije ON birao suradnike, nego su "suradnici" odabrali njega. Makar je to jasno.
Suptilna pretvorba truleži prodana pod POMIRDBOM gurnuta je Tuđmanu u usta,sa velikim uspjehom. Transmisija vlasti bez ijednog izuzetka. Sve pozicije zadržane bez ikakvih promjena
Sve po starom, šta se njih tiće. Samo globalna slika Hrvatske pokazuje znakove metastaze u raspadanju


registracija
28/4/10

Zvonko, 30.03.12. 18:06

siziff,
ne bih se s tobom složio oko izjave tko je tu koga birao. Nisu to jednoznačna vremena. Više je to bio multi-poker u kojem je svak svakoga gledao istovremeno iskoristiti i ne učiniti neprijatelja od njega, barem privremeno! Svatko je gledao sebe i svatko je ušao u proces stvaranja HDZ-a sa svojim putrom, iskustvom, strahovima, planovima i ciljevima. Svaki je dan (govorimo o 89-90) donosio novog saveznika i novog neprijatelja. Nitko nije znao tko će dočekati sutra i u kojim okolnostima. Tko je koga iskoristio je šire pitanje?
S druge strane, ne stoji ti ova o jabukama! Barem ne u periodu od 90-95. Kasnije da...
Ja volim vjerovati da je Tuđman u sve ušao najiskrenije i najpoštenije kad ga stavim u korelaciju s ljudima kojima je bio okružen. Grešaka je imao milijun, daleko je od sveca, ali mi ona dopadica kako bi trebao dobiti Nobela za kemiju s obzirom s kakvim je govnima stvarao državu uvijek najbolje opiše 90-te.


registracija
12/1/11

siziff, 30.03.12. 18:49

ZVONKO.@

Više te vode osječaji nego razmišljanje.
Tuđman je bio van stroja.Čovjek u mirovini bez zaleđine i nekih jačih poveznica sa stvarnim stanje. Osamljena jedinka van čopora
Učoporeni Manolići, Boljkovci and comp, te predstavnici ostalih interesnih skupina su bili aktivni igraći (povezani interesom, prošlošću i strahom od mogućih sankcija i packi koje bi mogli dobiti, radi svojih gadarija u prošlosti, ako stvari odu van kontrole) trebali su nekoga sa manje putra i evntualnom "karizmom" ko bi ih najbezbolnije prestrojio, sve pokriveno pomirdbom i novom NOBOM . Tuki se pokazao najptimalnijim.
Sve ostalo je farsa za Hazu i slične.


registracija
10/5/12

deep, 10.05.12. 08:21

Nebi me iznenadilo da i ovaj puta ne bude još jedan pucanj u prazno. Ti kriminalci sve nas pa i sustav uopće ne doživljavaju . Ako im sada nitko ne stane na rep , dobiti će još veći prostor za svoje kriminalne radnje . Čuvena Mesićeva " Neka institucije rade svoj posao " . Nadam se da na ovome neće stati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika