24.03.2012. / 09:16

Autor: Deutsche Welle

Ljubavna ofenziva Izraelaca i Iranaca

Dok politička vodstva Izraela i Irana već tjednima prijete jedno drugom, sami stanovnici ovih zemalja pokrenuli su jednu neobičnu akciju: putem Youtube-a i Facebook-a šalju ljubavne poruke jedni drugima

Foto: FacebookFoto: FacebookPrijetnje i provokacije već tjednima vladaju medijima u Iranu i Izraelu. Agresivni nastupi političkih vođa ovih dviju zemalja kao da već ukazuju na spremnost za rat. Iako netrpeljivosti i sukobi traju već godinama, u posljednje vrijeme je njihov odnos još više narušen. Razlog tome je iranski atomski program i nejasnoće oko njegove eventualne vojne uporabe.

I usred ovog medijskog ratobornog prepucavanja Ronny Edry i njegova supruga Michal Tamir iz Izraela pokrenuli su jednu doista nesvakodnevnu akciju i putem interneta u Iran odaslali prvu poruku - poruku mira i ljubavi umjesto mržnje i nasilja. „U vijestima su u posljednje vrijeme govorili isključivo o nadolazećem ratu. Političari su pričali o uništenju i samoobrani kao da ne postoji neko drugo rješenje, kao da uopće nemamo izbora", rekao je Edry u svojoj video poruci postavljenoj na internetskoj platformi Youtube. U istoj se može vidjeti i poster jakih, žarkih boja na kojem je on sam sa svojom kćerkom i na kojem piše: Iranci, nikad vas nećemo bombardirati! Mi vas volimo!" Edry je isto tako zamolio i sve svoje sugrađane za podršku s molbom da i oni učine isto.

I reakcije nisu izostale. Samo nekoliko sati nakon pojavljivanja Edryjeve poruke, na internetu su osvanuli slični "postovi". Stotine Izraelaca na Youtube su postavili vlastite fotografije s porukama tipa: „Iranci, Izraelci vas vole" ili „Izrael voli Iran!". Među njima se našla i ona navodno poslana od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua: „Iranci, volim vas! Stvarno vas volim. Mrzim samo svoje vlastite ljude...!"

Reakcije iz Irana

Reakcije iz Irana su stigle samo dan kasnije. Na društvenoj mreži Facebooku pojavili su se slični zapisi. „ Moji dragi izraelski prijatelji, ja vas ne mrzim! Ne želim rat već mir i ljubav", „Iran ne želi rat s Izraelom. Iran ne želi rat niti s jednom zemljom!", samo su neke od poruka čiji su pošiljaoci svoje lice međutim - zatamnili. Razlog je najvjerojatnije strah od iranske tajne službe i optužbi za špijunažu. Međutim, među njima nalaze se i poruke s ne toliko ofenzivnim ljubavnim signalima. „Iako me ova ljubavna inicijativa između Izraela i Irana duboko dirnula, moram ipak reći kako sumnjam da će ljubav biti dovoljna", napisala je primjerice jedna Iranka i ujedno kritizirala izraelsku politiku prema Palestincima kao i činjenicu da u Izraelu vlada tek površni oblik demokracije.

A kada se već govori o Palestini, njezini stanovnici za sada u ovu akciju nisu uključeni. Neki su primjerice uvjereni da bi njihovo sudjelovanje imalo za posljedicu manji angažman Izraelaca. No, bilo kako bilo, bez obzira tko se još uključio u ovu razmjenu ljubavnih poruka, ona je za sada jedinstvena - i govori zapravo samo o jednom: i u Izraelu i u Iranu očigledno žive mnogi koji se trude srušiti zid mržnje između ove dvije zemlje. A to je u svakom slučaju pozitivno.

Autorica: Farnaz Seifi / Željka Telišman


Deutsche Welle

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 24.03.12. 16:34

I kako veli ova Iranka "ljubav nije dovoljna".....
I ja se bojim da ljubav čak i ljubav većine nije dovoljna.

Manjina -vladajuća kasta stvarnost promatra kao šahovsku partiju interesa i na toj ploči nema ni spomena o patnjama; samo matematički iskazani interesi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika