24.03.2012. / 09:24

Autor: Hina

Festival hrvatskog animiranog filma u kinu "Europa"

Jedan od najznačajnijih predstavnika Zagrebačke škole animiranog filma Zlatko Bourek, kipar, slikar, kazališni i filmski redatelj na otvorenju će primiti Nagradu za životno djelo ASIFA-e Hrvatske, koja se svake godine dodjeljuje za izniman doprinos razvoju hrvatskog animiranog filma

IlusracijaIlusracijaTreće izdanje Festivala hrvatskog animiranog filma, presjek godišnjeg stvaralaštva hrvatske animacije, počinje večeras u zagrebačkom kinu "Europa", a u natjecateljskom programu prikazat će se 29 filmova u kategorijama autorskog, studentskog i namjenskog te filmova djece i mladeži.

Jedan od najznačajnijih predstavnika Zagrebačke škole animiranog filma Zlatko Bourek, kipar, slikar, kazališni i filmski redatelj na otvorenju će primiti Nagradu za životno djelo ASIFA-e Hrvatske, koja se svake godine dodjeljuje za izniman doprinos razvoju hrvatskog animiranog filma.

Festival hrvatskog animiranog filma jedino je mjesto u Hrvatskoj na kojemu se može pogledati cjelokupna godišnja hrvatska produkcija animiranog filma, koja je u posljednje vrijeme uistinu bogata, rekla je Sanja Borčić, izvršna producentica tog festivala.

Nastao je iz potrebe struke da animirani film doživi pravu afirmaciju, a iz godine u godinu za Festival je sve veći interes kao i broj prijava, ustvrdila je Borčić, dodavši da će se svi natjecateljski programi prikazati dva puta, a ulaz na festivalske programe je besplatan.

U kategoriji autorskog filma sedam je naslova, "Cvijet bitke" Simona Bogojevića Naratha, "Plima" debitantski autorski film umjetnika Alena Zanjka, "Politika" doajena Zagrebačke škole crtanog filma Nedeljka Dragića, "POW'S POV" šesti animirani film konceptualnog umjetnika Gorana Trbuljaka, a premijerno i film "Zašto slonovi?" višestruko nagrađivanog autora Marka Meštrovića.

Dva filma iz te kategorije uvrštena su i u konkurenciju Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, "Mačka" mladog autora Gorana Stojnića te međunarodni "Otac" s pet priča od kojih je jednu režirao hrvatski animator Veljko Popović.

Program "Panorama" prikazuje 36 animiranih filmova, odnosno sve radove pristigle na natječaj, među kojima su i "Meso" Ivana Mirka Senjanovića koji je uvršten i u programu Diplomskih filmova u Annecyju te animirani kolaž "The Spectres of Veronica" Dalibora Barića. U konkurenciji studentskih filmova je jedanaest filmova, a dječjih filmova njih šest.

Popratni program prikazuje retrospektive ovogodišnjeg dobitnika Nagrade za životno djelo ASIFA-e Hrvatske Zlatka Boureka te istaknute austrijske autorice i skladateljice, ujedno i članice žirija Baerbel Neubauer, s njezinim radovima nastalima u proteklih desetak godina.

Najavljeno je i predstavljanje studenata Odsjeka za film i nove medije pri zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti, te razgovori s mladim autorima.

Prve festivalske projekcije počinju danas u jutarnjim satima, svečano otvorenje je navečer, a Festival završava sutra dodjelom nagrada.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika