24.03.2012. / 10:08

Autor: Deutsche Welle

"Sanaderizacija" Crne Gore?

Rastuće nezadovoljstvo aktualnim političarima u Crnoj Gori moglo bi se pretvoriti u "crnogorsko proljeće"

Milo ĐukanovićMilo Đukanović"Proljetno buđenje u Crnoj Gori" naslov je članka švicarskog lista Neue Zürcher Zeitung (NZZ) u kojemu se navodi da je sve veće neraspoloženje građana prema vladajućim socijalistima koji su na vlasti već gotovo dva desetljeća. To neraspoloženje se prije svega, kako piše NZZ, ispoljava prema Mili Đukanoviću koji, iako više nije premijer, i dalje "slovi kao najutjecajniji političar i onaj koji vuče konce u zemlji."

Ovaj list dalje navodi da Đukanovićevo zaklinjanje da će svome nasljedniku na čelu vlade Igoru Lukšiću dati slobodu da djeluje i vlada kako hoće, tek rijetke može uvjeriti. "Na previše kratkim uzdama je on (Đukanović, op.a.) od ranih devedesetih godina ovu balkansku državu vodio poput nekog privatnog poduzeća. No već nekoliko tjedana Đukanoviću i njegovom DPS-u (Demokratska partija socijalista) puše hladan vjetar u leđa. Po drugi put u ovoj godine je proteklog vikenda u Podgorici održana masovna demonstracija s preko 10.000 sudionika. Razlog za demonstracije su bila poskupljenja, prije svega struje, goriva i telefona. Na koncu se, međutim, u fokusu našao politički sustav protekle dvije godine - imenujući pritom Đukanovića. Dugogodišnjem šefu vlade i njegovim kolegama se predbacuje da su se obogatili u privatizacijskim procesima kao i da imaju kontakte s organiziranim kriminalom. A Đukanović organizatorima prosvjeda predbacuje da su manipulirali demonstrante.

Prijeti li Đukanoviću Sanaderova sudbina?

Mrštenje na licima građana izaziva i pitanje kako je obitelj Đukanović mogla, unatoč skromnoj plaći nekadašnjeg šefa države i vlade, da postane jedan od najbogatijih klanova u zemlji. Na mnogim mjestima se stoga zahtijeva provođenje 'sanaderizacije', aludirajući na sudski proces koji se vodi u Hrvatskoj zbog korupcije protiv bivšeg šefa vlade Ive Sanadera. Đukanović je dok je bio na čelu države stalno uspijevao izbjeći tužbe koje su mu prijetile - primjerice zbog šverca cigaretama devedesetih - upućujući na svoj politički imunitet. Ostaje otvoreno, prijeti li mu ista sudbina kao Sanaderu.

U vodećim krugovima DPS-a su svjesni da su se u Hrvatskoj počele glave kotrljati tek kad je jače pokrenut proces pristupanja Europskoj uniji i pod pritiskom Bruxellesa", obrazlaže se u članku NZZ-a, navodeći da bi sličan razvoj događaja mogao uslijediti i u Crnoj Gori, obzirom na izgledan početak pristupnih pregovora u lipnju ove godine.

Pritisku Bruxellesa se nada i nevladina organizacija Mans, koja je organizirala nedavne demonstracije, piše NZZ te navodi da je, aludirajući na događaje u arapskim zemljama protekle godine, u ovoj balkanskoj zemlji već riječ o jednom "crnogorskom proljeću".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 24.03.12. 10:26

Pa nije ništa začuđujuće u sličnosti crnogorskih i hrvatskih političara.Poznata je činjenica da su Crnogorci takozvani "crveni Hrvati" koji naseliše današnju Crnu Goru,primiše pravoslavlje i eto ih sada kao drugi narod.Isti je to gen,o čemu bi više mogao reći uvaženi znanstvenik doktor Primorac iz Banja Luke.Tako da poveznica u korupciji i ostalim visokim društvenim vrijednostima u Crnoj Gori i Hrvatskoj,apsolutno stoji i normalna je pojava kod genetski identičnog naroda.


registracija
9/3/10

nostradurus, 24.03.12. 12:40

Još bi trebalo reći da su demonstracije u vodstvu nevladinih udruga koje financira EU, Rokefeler, strana veleposlanstva, itd. Bolje rečeno, imamo Sirijski sindrom u živo u našem susjedstvu. Samo možemo čekati da se krene sa oružanim ustankom te će scenarij biti potpun.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 24.03.12. 14:22

Mafijaš.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika