24.03.2012. / 13:59

Autor: Hina

Zalutali komad ruskog satelita proletio mimo ISS-a

Dio starog ruskog satelita proletio je punom brzinom blizu Međunarodne svemirske stanice (ISS), nagnavši posadu da se skloni u dvije kapsule Sojuz, izvijestili su u subotu ruski dužnosnici.

Foto: NASAFoto: NASADio starog ruskog satelita proletio je punom brzinom blizu Međunarodne svemirske stanice (ISS), nagnavši posadu da se skloni u dvije kapsule Sojuz, izvijestili su u subotu ruski dužnosnici.

Ovaj zalutali komad potječe s ruskog satelita Kosmosa 2251 lansiranog 1993. koji se u veljači 2009. sudario s američkim komunikacijskim satelitom Iridiumom-33.

Ruska svemirska agencija priopćila je da je dio satelita proletio mimo međunarodne stanice, zbog čega su se astronauti - trojica Rusa, dvojica Amerikanaca i Nizozemac - morali povući u dvije kapsule Sojuz.

Kapsule Sojuz ruske proizvodnje spojene su s ISS-om a posade ga koriste za povratak za Zemlju nakon obavljene misije ili u slučaju nužde.

"Opasnost je prošla", rekao je čelnik u kontrolnom centru ruske misije za agenciju Interfaks. "Kozmonauti su se vratili kako bi nastavili svoj posao", dodao je.

Sličan izgred se dogodio u lipnju prošle godine kada je neidentificirani predmet proletio još bliže ISS-a, na nekih 250 metara.

Milijuni komada metala, plastike i stakla kruže oko Zemlje, kao posljedica 4.600 lansiranja u 55 godina koliko traju letovi u svemir.

Ti komadi potječu od starih satelita i viših stupnjeva raketa koje se raspadaju u svemiru.

ISS na kojemu stalno boravi međunarodna ekipa koja se bavi znanstvenim istraživanjem, kruži putanjom na oko 350 km iznad Zemlje i obiđe planet za 90 minuta leteći brzinom od 28.000 km/h.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika