24.03.2012. / 14:21

Autor: Hina

Sutra prijevremeni lokalni izbori u Iloku, Lokvama, Višnjanu, Klisu i Goričanu.

U nedjelju 25. ožujka održat će se prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Iloka te za općinska vijeća Lokava, Višnjana, Klisa i Goričana.

Foto:IlustracijaFoto:IlustracijaU nedjelju 25. ožujka održat će se prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Iloka te za općinska vijeća Lokava, Višnjana, Klisa i Goričana.

Vlada je odluku o raspuštanju tih predstavničkih tijela donijela 26. siječnja ove godine, a u veljači odluku o prijevremenim izborima u tim jedinicama lokalne samouprave.

Gradsko vijeće Iloka raspušteno je jer nije izglasalo proračun grada za 2012. godinu, a za povjerenicu Vlada je imenovala Jasminku Dragun.

Do raspuštanja Gradskog vijeća u Iloku je na vlasti bila koalicija HDZ-HSP Dr. Ante Stračevića, koja je raskinuta nakon odluke HSP-a dr. Ante Starčevića da prekine suradnju s iločkim HDZ-om zbog nezadovoljstva predloženim rebalansom gradskog proračuna za 2011. te proračunom za 2012. godinu.

Na prijevremene izbore samostalno izlaze SDP, HSP dr. Ante Starčević i HDSSB, te koalicije HDZ-HSLS-DC-HSP i HSS-HNS-HSU. U popisu birača grada Iloka je 6646 birača koji će u nedjelju moći glasovati na ukupno sedam biračkih mjesta koja će biti otvorena od 7 do 19 sati.

Gradsko vijeće Iloka broji 15 vijećnika, ali ukoliko se među izabranim vijećnicima ne budu nalazili po jedan pripadnik slovačke i srpske nacionalne manjine, čiji je izbor u Gradsko vijeće grada Iloka zajamčen zakonom, Vijeće će biti prošireno na 17 članova kako bi se osigurala zastupljenost te dvije nacionalne manjine.

I Općinsko vijeće Lokve raspušteno je zbog toga što nije donijelo proračun za 2012. kao ni privremenu odluku o financiranju. Nakon raspuštanja Vlada je imenovala Melitu Raukar kao svoju povjerenicu u općini.

Na izborima u Lokvama će sudjelovati HDZ, HNS, HSS, HSLS i PGS te koalicijska lista SDP-HSU. Bira se devet članova vijeća. Na području općine je registrirano 997 birača.

U proteklom mandatu u vijeću je bilo troje vijećnika nezavisne liste Borisa Jajaša, troje HDZ-a, dva vijećnika SDP-a i jedan HSS-a. Vijeće su napustili najprije vijećnici Jajaševe nezavisne liste, a potom i vijećnici SDP pa su ostala samo četiri vijećnika HDZ-a i HSS-a.

Ovi izbori bit će treći prijevremeni izbori u općini Lokve od njezina osnutka.

Prijevremeni izbori za Općinsko vijeće Višnjana također se održavaju jer vijećnici nisu usvojili proračun za 2012. godinu, a Vlada je nakon raspuštanja Vijeća za povjerenika imenovala Mladena Buršića.

Na prijevremenim izborima sudjeluje Nezavisna općinska lista čiji je nositelj Angelo Mattich te koalicijska lista IDS-a i SDP-a.

Općinsko vijeće Višnjana broji 11 vijećnika, a u prošlom mandatu zajednička lista IDS-HSS imala je pet vijećnika, Nezavisna lista Angela Matticha također pet dok je jedan vijećnik bio iz redova SDP-a.

I Općinsko vijeće Klisa raspušteno je jer se do kraja prošle godine zbog nedostatka kvoruma nije sastalo tri mjeseca te nije donesen općinski proračun za ovu godinu. Vlada je za povjerenicu imenovala Ines Grubišić.

Na nedjeljnim izborima bira se 13 vijećnika, a sudjeluju koalicija HČSP-HSP, koalicija HDZ- HSP dr. Ante Starčević, a samostalno izlaze HNS, HSS, HSLS, SDP i Nezavisna općinska lista nositelja Josipa Žure.

Prijevremeni izbori i za Općinsko vijeće Goričana raspisani su zbog nedonošenja proračuna. Nakon raspuštanja Vijeća Vlada je povjerenicom imenovala Ingrid Šoltić.

Mještani Goričana moći će birati između šest lista. Na izbore samostalno izlaze Hrvatski rast - Hrast, HDZ, Međimurski demokratski savez (MDS) i Nezavisna lista Zlatka Varšonca. Sa zajedničkim listama na izbore idu SDP-HSS-HSLS, te HNS-HSU.

Do krize u radu Općinskog vijeća Goričana došlo je nakon što su članovi vladajućeg SDP, nezadovoljni radom načelnika Maria Moharića (SDP) protiv kojeg se vodi kazneni postupak na Općinskom sudu u Čakovcu za kazneno djelo protiv službene dužnosti i za nesavjesni rad u službi, podnijeli ostavke.

Koalicijski partneri iz HSU-a prešli su u nezavisne i s oporbenim vijećnicima održali nekoliko sjednica, među njima i telefonsku na kojoj je donesen proračun za 2012., ali je Ministarstvo uprave te sjednice proglasilo nevažećim.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 24.03.12. 15:51

Mišljenja sam da u Iloku nema sposobnijeg od Čobankovića te da će on pobijediti na izborima.Čovjek se dokazao znanjem,stručnošću i visokim moralom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika