24.03.2012. / 22:10

Autor: Hina

Bijelić: Putovnice su krivotvorene na atipičan način

Načelnik Uprave kriminalističke policije i pomoćnik glavnoga ravnatelja policije Vitomir Bijelić izjavio je večeras u Ravnateljstvu policije da su hrvatske putovnice krivotvorene na atipičan način koji do sada nije zabilježen na ovim prostorima.

Vitomir BijelićVitomir BijelićNačelnik Uprave kriminalističke policije i pomoćnik glavnoga ravnatelja policije Vitomir Bijelić izjavio je večeras u Ravnateljstvu policije da su hrvatske putovnice krivotvorene na atipičan način koji do sada nije zabilježen na ovim prostorima.

Uz napomenu da dolazi izravno po obavljenoj policijskoj obradi osumnjičenih za krivotvorenje i trgovanje hrvatskim putovnicama, Bijelić je okupljenim novinarima objasnio o kakvu se atipičnu krivotvorenju radi. Rekao je da su krivotvoritelji 'krali' identitet hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koji ne prebivaju u Hrvatskoj već u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH), a nisu imali putovnice.

Ključna osoba skupine bio je 58-godišnji hrvatski državljanin s prebivalištem u BiH kojemu su se javljale kriminalne osobe koje su željele krivotvorene hrvatske putne isprave te su mu, uz dvije fotografije, davale i pola iznosa za putovnicu, čija je prosječna cijena bila 10-ak tisuća eura.

Do sada su, dodao je, pronađene 53 krivotvorene hrvatske putovnice, a pretpostavlja se da ih ima još oko 50 pa se, dodao je, već sada može reći da su krivotvoritelji 'zaradili' više od pola milijuna eura.

Nakon toga bi uslijedilo legitimno protokoliranje i izdavanje putovnica koja je glasila na stvarnu osobu, ali s fotografijom 'naručitelja' putovnice. Pri takvom postupku, rekao je Bijelić, nije moglo biti sumnje da je riječ o krivotvorenju, što je, napomenuo je, bilo moguće dok se nisu počele izdavati elektroničke putovnice, odnosno do 1. listopada 2010. tako da je najveći broj putovnica krivotvoren u razdoblju od 2009. pa do listopada 2010.

Izjavio je da je šest uhićenih osoba u dobi od 31 do 58 godina, te da su među njima i tri žene.

Policija je za krivotvorenje i trgovinu hrvatskim putovnicama osumnjičila sedam osoba od kojih je šest privela danas prijepodne pritvorskom nadzorniku dok je za jednom raspisala tjeralicu.

Bijelić je najavio da će protiv osumnjičenih biti podnesene kaznene prijave te da taj predmet prelazi u nadležnost USKOK-a.

Privedene osobe osumnjičene su za krivotvorenje i trgovanje hrvatskim putovnicama od kojih su neke završile kod pripadnika srbijanskog i crnogorskog podzemlja, među ostalim i kod nekih članova tzv. zemunskog klana.

Dvoje policajaca, državnu službenicu MUP-a, dvoje zaposlenika hrvatskog konzulata u Tuzli i jednog civila sumnjiči se da su bili povezani s krivotvorenjem i trgovanjem hrvatskih putovnica. Za sudjelovanje u skupini krivotvoritelja i preprodavača uz šest privedenih osoba osumnjičen je i srpski državljanin za kojim je raspisana tjeralica a kazneno je prijavljena i jedna nepoznata osoba.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 24.03.12. 22:25

A majko mila, pa što bi krivotvoritelji trebali raditi po nekim šablonima, standardnim operativnim postupcima???


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.03.12. 22:58

HA HA HA HA HA HA HA ovo je za umrijeti od smijeha. Hrvatsko pravosude i Hrvatska drzavna administracija je ponovo uspijela nanijeti stetu HR gradanima. Hrvatsko pravosude, i Hrvatska drzavna administracija su najveca sramota Hrvatske, tumor koji svakim danom sve vise izjeda HR gradane i drzavu.

Pored svih ti javnih biljeznika, pored svih ti drzavnih agenicja, pored svih tih saborskih zastupnika, ministara, i svog tog smeca koje se nakupilo na drzavnom proracunu i nisu sposobi ni kotrolirati izdatke putovnica!!!

Jedna prosjecna banka proceusira mnogo vise novcanog prometa kompjuterski uz daleko manje troskove i sve moze kontrolirati u svakom momentu. Mi imamo ovjde drzavni aparat, sve sami pametnjakovici, bez ikakvog infomatickog sistema i oni ne mogu kontrolirati par milijuna putovnica. HA HA HA ovo jasno pokazuje koji idioti predstavljaju pravnu drzavu u HR.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.03.12. 23:21

Imamo budale u vladi i drzavnim uredima koje neznaju kontrolirati izdavanje putovnica, ali zato znaju kako radnicima davati otkaze i zatvarati firme. Podici PDV na 25% (jedan od najvecih u svijetu). U EU parlamentu nas predstavljaju ljudi koji njemi i mutavi.


registracija
10/11/07

Pandurantt, 25.03.12. 07:43

Bijeliču!Putovnice nisu krivotvorene,putovnice su orginalne !


registracija
15/5/09

Fidelito, 25.03.12. 08:56

To je i najveći problem. Te 'lažne' putovnice praktički je nemoguće razlučiti od 'originalnih' jer su izrađene na istom mjestu (i sa istim materijalima) kao i originalne putovnice. Ovo nije prvi slučaj izdavanja putovnica u 'fušu' (sjetimo se samo 'nestanka' putvonica iz konzulata u Mostaru, poslije tog slučaja normalno bi bilo da se pojačaju mjere kontrole izrade putovnica.) Za ovu gospodu uključenu u ove radnje molim maksimalne kazne, a za njihove šefove trenutne suspenzije/istragu/ako se dokaže propust ili nemar - otkaz.


registracija
30/9/09

davor12345, 25.03.12. 09:48

Tako je! To su izvorne putovnice, izrađene u "fuš-u" u MUP-u za veliku naknadu. Podaci su točni, samo su slike od recimo Srećka Kalinića zvanog Zver, Vladimira Milisavljevića zvanog Vlada budala i sl. umiljatih momaka koji se mogu nalaziti i u našem susjedstvu. Kad su ih uhvatili, našli su kod njih te putovnice i onda je vjerojatno krenula istraga koja je dovela do ove akcije. Kad se samo sjetim koliko su puta mijenjali oblik putovnice, svaki puta su se hvalili kako je njihova zaštita na razini onih svjetskih, a neki malo pametniji ćata se sjetio kako da nadmudri cijeli sustav.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 25.03.12. 10:32

Gdje je to Predstavnistvo u Orasiju? U kavani?U stali?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 25.03.12. 14:00

Da nisu Španjolci pohvatali te kriminalce, nitko u HR ne bi imao pojma sto se radi s putovnicama.

Koliko samo puno kriminala još lezi zakopano i EU ce izbaciti na svijetlo. Preko EU je na površinu isplivao i kriminalac Sanader.


registracija
2/1/11

prohujalo, 08.04.12. 03:38

e da se dogodi samo ovo sto on prica.....iz osobnog iskustva znam, da su nasi brizni svecenici prodavali putovnice ljudima koji nikad nisu bili u Hrvatskoj, neznaju ni beknuti rijec ......bila je dovoljna samo potvrda da imas neku vezu sa Hrvatskom.....
ali vjerojatno ce i to doci na red, obzirom da znamo kako su oni radisni mozda za koju godinu.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika