25.03.2012. / 08:51

Autor: Hina

Monti zabrinut zbog Španjolske

Talijanski premijer Mario Monti izrazio je u subotu zabrinutost zbog stanja španjolskih javnih finacija i napomenuo da ne treba mnogo da se dužnička krize u eurozoni ponovno rasplamsa i oživi rizik njenog širenja na Italiju.

Mario MontiMario MontiTalijanski premijer Mario Monti izrazio je u subotu zabrinutost zbog stanja španjolskih javnih finacija i napomenuo da ne treba mnogo da se dužnička krize u eurozoni ponovno rasplamsa i oživi rizik njenog širenja na Italiju.

Govoreći na konferenciji održanoj na jezeru Como gdje je raspravljao o novim reformama radnog zakonodavstva njegove vlade Monti je pohvalio napore Španjolske u reformi njenog tržišta rada ali je rekao da još nije stavila proračun pod nadzor. Španjolska je prošlog mjeseca šokirala tržišta rekavši da nije ispunila ciljani proračunskin manjak za 2011. a nekoliko dana poslije postavila si blaži cilj proračunskog manjka za 2012. godinu.

"Španjolska je sigurno napravila duboke reforme na tržištu rada ali nije posvetila jednaku pozornost javnim financijama", rekao je Monti.

"To uzrokuje veliku zabrinutost jer njihove kamate rastu i neće trebati mnogo da se ponovno stvore trendovi koji bi se posljedično mogli proširiti na nas", rekao je Monti i dodao da bi bilo kakva nova eurpcija dužničke krize u eurozoni mogla izbrisati napredak koji je Italija ostvarila i "vratiti je mjesecima unatrag".

Monti je u prosincu donio plan štednje od 33 milijarde eura i pridržava se ciljanih vrijednosti kako bi 2013. uravnotežio talijanski proračun. U međuvremenu je Španjolska revidirala svoj ciljani proračunski deficit na 5,3 posto BDP-a 2012. godine, što je više no što je prvotno dogovoreno mjerama štednje u eurozoni.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

registracija
22/3/11

vferari, 26.03.12. 12:49

Sve članice eu.unije jako su svjesne da bilo kakav ekonomski poremećaj u jednoj članici reflektira se na sve ostale,valjda će i hrvatska toga biti svjesna kad uđe u uniju ,nadajmo se.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika