25.03.2012. / 09:47

Autor: Hina

Slovenska uskrsna jaja imaju Putin, Clinton i Merkel

Bill Clinton, Angela Merkel i Vladimir Putin samo su najslavnije među osobama koje su dobili umjetničke uskrsne pisanice majstora Franca Groma iz Vrhnike blizu Ljubljane, ilustrirane posebnom "rupičastom" tehnikom.

Franc Grom sa svojim uskršnjim pisanicamaFranc Grom sa svojim uskršnjim pisanicamaBill Clinton, Angela Merkel i Vladimir Putin samo su najslavnije među osobama koje su dobili umjetničke uskrsne pisanice majstora Franca Groma iz Vrhnike blizu Ljubljane, ilustrirane posebnom "rupičastom" tehnikom.

Gromove pisanice koje izrađuje iz kokošjih, guščjih i puranovih jaja, čiji sadržaj prvo isprazni, a onda ljusku ornamentira slikama karanfila, čipke i drugim tradicionalnim etnografskim motivima poznate su daleko izvan Slovenije. Doduše, ne toliko da bi se mogle usporediti sa slavnim Fabergeovim jajima optočenima draguljima, što su ih naručivali ruski carevi iz obitelji Romanov, ali dovoljno poznate da je jednu nedavno naručio japanski car.

Akihitov dvor naručio je "pisanicu iz Vrhnike", nazivom pod kojim su Gromova djela 1995. patentirana, nakon jedne izložbe uskrsnih jaja u Tokiju.

"Do sada sam napravio oko 700 primjeraka, svaki predstavlja unikat i označen je brojem", rekao je za Slovensku tiskovnu agenciju STA Franc Grom koji je sa svojim djelima već nastupao u obrtničkim muzejima i na izložbama pučke tradicionalne umjetnosti u Parizu Londonu, Beču i Los Angelesu.

Njegova djela povremeno naručuje državni protokol. Posebno ukrašenu pisanicu za Angelu Merkel Grom je napravio povodom 50. obljetnice Europske unije.

Likove na jaja "crta" posebnom tehnikom, bušenjem sićušnih rupica posebnim alatom što ga je sam projektirao po uzoru na kamenoklesarski.

Što je više rupica, Gromova pisanica je vrednija.

U prosjeku jedno jaje treba probosti dvije do tri tisuće puta. No, na najzahtjevnijim narudžbama sa mnogo likova Grom je znao raditi i više od mjesec dana jer je trebalo izbušiti petnaestak tisuća rupica.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika