25.03.2012. / 10:23

Autor: Hina

Egipatski parlamentarci biraju ustavotvorno tijelo

Novi egipatski parlament u kojem prevladavaju islamisti u subotu je glasovao o članovima tijela koje će napraviti nacrt novog ustava no liberalni i lijevi zastupnici su se povukli s glasovanja tvrdeći da različite skupine društva neće biti odgovarajuće zastupljene.

Hosni MubarakHosni MubarakNovi egipatski parlament u kojem prevladavaju islamisti u subotu je glasovao o članovima tijela koje će napraviti nacrt novog ustava no liberalni i lijevi zastupnici su se povukli s glasovanja tvrdeći da različite skupine društva neće biti odgovarajuće zastupljene.

Dokument bi mogao odlučiti koje će institucije države zapravo godinama vladati tom mnogoljudnom arapskom zemljom nakon desetljeća autokracije koja je okončana svrgavanjem Hosnija Muabaraka u narodnom ustanku prije godinu dana.

Ustav će odrediti ravnotežu moći između parlamenta i predsjednika, ulogu islamskog šerijatskog zakona i političku ulogu vojske koja je na vlasti od Mubarakovog odlaska.

Stranka Slobode i i pravde Muslimanskog bratstva (FJP), koja ima većinu zastupnika u oba doma parlamenta, rekla je da se zalaže za ustavotvorno tijelo koje bi obuhvatilo sve dijelove društva.

"Parlamentarni blok stranke želi u skupštinu uključiti sve političke i ideološke struje, kao i predstavnike svih sektora egipatskog društva... uključujući mlade, žene i predstavnike (kršćanskih) Kopta", rekao je FJP u izjavi.

Te skupine sada imaju tek mali broj zastupnika a liberali ukupno imaju manje od trećine mandata u parlamentu. Mnogi od njih kažu da islamistička većina nastoji eliminirati alternativne političke struje i civilno društvo iz ustavotvornog tijela koje ima 100 članova.

Potpun popis izabranih za ustavotvorno tijelo treba biti objavljen do nedjelje.

Liberalna egipatska socijaldemokratska stranka je u izjavi rekla da se povukla iz glasovanja kako bi "prosvjedovala protiv stalnih pokušaja FJP-a da marginalizira manjine i civilne snage, što je proces koji je jasno protivan željenoj demokraciji".

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika