25.03.2012. / 14:01

Autor: Deutsche Welle

Aretha Franklin: "Još uvijek sam premlada..."

Pjevala je i za predsjednike Billa Clintona i Baracka Obamu: Aretha Franklin. Za nju kažu da je “kraljica soula” i jedan od najvećih glasova našeg vremena uopće. 25. ožujka, ova diva slavi svoj 70-ti rođendan.

Aretha FranklinAretha FranklinAretha Franklin je rođena u Tenesseeju, u jednoj drvenoj kući koja je imala samo dvije sobe. Njezini roditelji su se nešto kasnije presilili u manje mjesto u blizini Detroita i ubrzo se rastali tako da je Aretha odrasla kod svoje bake. Pjevala je u crkvenom zboru i nešto kasnije i na manjim pozornicama. Odmah je privukla pažnju tadašnjih glazbenih izdavačkih kuća tako da je već u mladosti dobro prodavala svoje pjesme. Imala je samo 23 godine kada je nastupila u jednom televizijskom show programu i kada je i službeno nazvana „Queen of Soul" - „kraljicom soula".

Pjesma pod imenom „Respect" nije bila nova, ali način na koji ju je 1967. godine otpjevala Aretha Franklin bio je poticaj za milijune ljudi crne boje kože u Americi koji su, zbog njihovog stoljetnog ugnjetavanja, prosvjedovali i tražili „Poštovanje" te ista prava koja su imali i ostali. „Ja i većina crnaca u Sjedinjenim Američkim Državama", kazala je svojedobno Aretha, „gledali smo se tada u ogledalo. Ne da bi smo se kao i ranije sramili, nego da bi smo sami sebe počeli poštivati, onakvi kakvi smo".

'Ruža je i dalje ruža'

Aretha Franklin je već tada bila „Queen of Soul" i mogla je pjevati što je i kako željela. I to ne samo na pozornicama i u studiju, nego i na prosvjednim manifestacijama. Pjevala je na demonstracijama crnaca za njihova građanska prava na kojima je bio i prijatelj njezinog oca Martin Luther King. Kada se u sedamdesetim godina pojavila nova vrsta glazbe- disco, za Arethu Franklin su nastupila nešto mirnija vremena. Glavna „crna diva" je tada postala Donna Summer. Aretha se ponovno na scenu vratila tijekom osamdesetih, s albumom pod naslovom„A Rose is Still a Rose" - „Ruža je i dalje ruža" i njime ponovno postala legendom. Inače, pjevala je i s mnogim velikanima glazbe poput Annie Lennox, Eltona Johna, Georgea Michaela i Puff Daddyja.

Ušla je u povijest glazbe

Aretha Franklin je pjevala na inauguraciji predsjednika Billa Clintona 1993. kao i na onoj Baracka Obame 2009. godine. Prije 25 godina dobila je kao prva žena svoje mjesto u muzeju Rock and Roll Hall of Fame u Clevelandu u Ohiou. Bez obzira na godine, Aretha Franklin želi i dalje nastupati iako je u posljednje vrijeme zabrinula svoje obožavatelje, jer je više puta bila u bolnici, tako da nije sudjelovala ni na komemoraciji nedavno preminule Whitney Houston. No, hrabrost i optimizam nije izgubila. Nedavno je primjerice u razgovoru za jedan magazin na pitanje tko je ljubav njezinog života, odgovorila: „Ljubav mog života? Ja sam još uvijek previše mlada da bih Vam na to pitanje mogla odgovoriti."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Udaje se Aretha Franklin

Udaje se Aretha Franklin

Nakon uspješne borbe protiv raka gušterače od kojeg je oboljela prošle godine, 69-godišnja soul pjevačica Aretha Franklin objavila je da se, nakon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika