25.03.2012. / 13:41

Autor: Hina

Socijalisti danas gube i Andaluziju, svoje zadnje uporište?

Pokrajina Andaluzija, uporište socijalista na jugu Španjolske već 30 godina, bira u nedjelju svoj autonomni parlament, a ankete u regiji teško pogođenoj problemom nezaposlenosti predviđaju pobjedu desnice.

Španjolci su na lokalnim izborimaŠpanjolci su na lokalnim izborimaPokrajina Andaluzija, uporište socijalista na jugu Španjolske već 30 godina, bira u nedjelju svoj autonomni parlament, a ankete u regiji teško pogođenoj problemom nezaposlenosti predviđaju pobjedu desnice.

Andaluzija je posljednja od 17 španjolskih regija u kojoj su socijalisti vladali sami, no nezaposlenost ju je teško pogodila i iznosi 31,23 posto, znatno više od 22,85 u ostatku zemlje, pa je tradicionalna naklonost birača socijalistima izostaje. Ankete, naime, pokazuju veliku prednost konzervativaca iz Narodne stranke (PP), koji su od studenoga na vlasti na saveznoj razini.

PP bi mogao dobiti apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu koji broji 109 zastupničkih mjesta. Na glasovanje, koje traje do 21 sat, pozvano je 6,4 milijuna birača.

Regionalni se izbori održavaju u nedjelju i u Asturiji, na sjeveru Španjolske. Radi se o prijevremenim izborima za regionalni parlament od 45 zastupničkih mjesta. Regionalna konzervativna stranka Foro Asturias osvojila je relativnu većinu na lokalnim izborima u svibnju 2011., ali nije uspjela sklopiti nepohodne saveze kako bi dobila zeleno svjetlo za proračun za 2012. godinu.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika