25.03.2012. / 16:08

Autor: Hina

Borbe diljem Sirije

Žestoke borbe vode se u nedjelju u više mjesta između sirijske vojske i pobunjenika u čijim su redovima i dezerteri , doznaje AFP od boraca i sirijske nevladine udruge za zaštitu ljudskih prava (OSDH).

Sukobi se nastavljaju diljem SirijeSukobi se nastavljaju diljem SirijeŽestoke borbe vode se u nedjelju u više mjesta između sirijske vojske i pobunjenika u čijim su redovima i dezerteri , doznaje AFP od boraca i sirijske nevladine udruge za zaštitu ljudskih prava (OSDH).

Nasilje se sve više rasplamsava, a istovremeno međunarodni izaslanik Kofi Annan trebao bi u Moskvi dobiti naznake o namjerama ruskog vodstva koje je do sada ostalo gluho na pozive za prekidom krvave represije nad sirijskim narodom.

Pobuna započeta 15. ožujka 2011. približila se i glavnom gradu Damasku. U subotu je Slobodna sirijska vojska (FSA), sastavljena od vojnih dužnosnika koji su prešli na pobunjeničku stranu, najavila osnivanje Ujedinjenog vojnog vijeća zaduženog za okupljanje svih pobunjeničkih snaga, uključujući i postrojbi pod zapovjedništvom Mustafe Al-Šeika, kako bi otpor režimu Bašara al-Asada bio što čvršći.

OSDH javlja da su pobunjenici u zoru raketama zasuli vojna zapovjedništva i centre sigurnosti u Nabku, 80 sjeveroistočno kilometara od Damaska, te Dumu, na samo 13 kilometara od sirijske prijestolnice.

Vladine snage bombardiraju područje Hame, u središtu zemlje, te Homs, posebice četvrti Haldiju, Bab Hud i Hamidiju.

Na granici s Turskom se vode borbe kod Azaza, u provinciji Alep. Mjesto nadlijeću helikopteri, a FSA je blokirao autocestu, spriječivši trenutno slanje pojačanja vladinim trupama. U provinciji Dera, na jugu zemlje, u grad Navu su ušli tenkovi, a borbe između dviju strana ne jenjavaju.

Human Rights Watch (HRW) je optužio sirijsku vladu da prilikom napada i zauzimanja mjesta koristi civilno stanovništvo kao živi štit.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika