26.03.2012. / 07:53

Autor: Hina

Kacin upozorava:

Draža udaljava Srbiju od EU

"Riječ je vođi kolaboracionističkog pokreta i njegova rehabilitacija samo može nanijeti štetu ugledu Srbije", kazao je Kacin

Aktualni predsjednik Srbije Boris Tadić (Photo:Marko Lukunić/PIXSELL)Aktualni predsjednik Srbije Boris Tadić (Photo:Marko Lukunić/PIXSELL)Moguća rehabilitacija četničkog vođe Draže Mihailovića za Srbiju bi predstavljala korak u suprotnom smjeru od Europske unije, izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u razgovoru za beogradski list "Danas" u broju od ponedjeljka.

"Smatram kako je važno da u EU-u pažljivo pratimo taj proces. Kao izvjestitelja EP-a, prije svega me zabrinjava evidentan pokušaj promjene sustava vrijednosti. Poslijeratna Europa izgrađena je na antifašističkim vrijednostima, a rehabilitacija Draže Mihailovića predstavlja korak u suprotnom smjeru", kazao je Kacin.

"Riječ je vođi kolaboracionističkog pokreta i njegova rehabilitacija samo može nanijeti štetu ugledu Srbije", kazao je Kacin.

Naglasio je kako bi takav potez mogao stvoriti posebno negativne odnose sa susjednim državama koje su bile "žrtve četničke ideologije".

Upitan bi li Zagreb zbog rehabilitacije Draže Mihailovića mogao raditi probleme Beogradu u daljnjim europskim integracijama, Kacin je rekao da će se to pokazati u budućem razdoblju i dodao kako bi od rehabilitacije trebalo odustati "zbog građana Srbije i afirmacije europskih vrijednosti, a ne zbog moguće reakcije Hrvatske ili bilo koje druge države".

Kacin je i ocijenio da se novi srbijanski Zakon o rehabilitaciji zlorabi jer je, kako je rekao, njegova suština da se kolektivna odgovornost skine s pojedinih nacionalnih grupa, kao i sa žrtava uspostavljanja komunističke vlasti. "Draža Mihailović, kao simbol šovinizma i ratnih zločina počinjenih u ime stvaranja velike Srbije, u takvim naporima nema što raditi", naglasio je Kacin.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 26.03.12. 08:25

Srbi nemogu jednostavno odustati od svojeg urođenog četničkom mentaliteta.Nemožeš se odreći nečega što ti je u krvi.A Srbi su ponosan narod.Oni drže do sebe.Nikakav svet ni Europa neće njima nametati svoja pravila i igre.Kao vaseljenski narod,Srbi imaju pravo na slobodu eksponiranja svojega nacionalnog habitusa,Koji Kacin i Zagreb,Europa i ostali bakrači !?Pa da nije bilo Srba,pola sveta nebi postojalo.Pitajte Beograd , Ćosića and company.


registracija
19/1/12

samirst34, 26.03.12. 09:00

Kacin će ponovno rogoborit te ali će naposlijetku slavodobitno zaključit kako ipak nema prepreka i kako je Srbija približila svoje stavove stavovima EU. Rehabilitacijom svog naci-monstruma iz 2 svj.rata doveli bi EU birokrate u situaciju da naprave pravi salto mortale ne bi li uvjerili sebe da su sad i službeno četnici s certifikatom i kao takvi ispunjavaju standarde EU-a.Stoga bi baš dobro da ga rehabilitiraju.Konačno bi i tadić i comp.izvadili šubare s kokardama stavii na glavu i pravac Brisel.


registracija
24/7/11

mrvek, 26.03.12. 10:53

fluid
ja sam još početkom 90'ih u tijeku njihove agresije na HR slušao neke kvazi vidovnjake kako pale taj jadni narod da su oni neeski narod, da su Japanci porijeklom srbi i još mnogo toga. Sve je to bio dio propagande i istina je što sve pišete. Samo nisu samo ponosni nego su iznimno glupi što je i razlog njihovog ponosa. Sebi skaču u trbuh i iskreno boli me ona stvar hoće li ga rehabilitirati ili ne. Njihova stvar.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 26.03.12. 10:56

csBN, csiki, McCoy.... vas komentar? Izgleda da Srbija opet ide kontra interesa Evrope i europskih vrijednosti? Do kada i po koju cijenu?


registracija
19/3/12

vojvoda, 26.03.12. 10:57

"Cetnik sa sertifikatom"? Zanimljivo.


registracija
26/1/08

Rampa, 26.03.12. 11:23

"Nanose štetu ugledu Srbije"??

To je nemoguće!

Srbija nikad nije niti imala ugleda, pa se shodno tome šteta ne može ni nanijeti!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 26.03.12. 11:35

kao da mi nemamo sličnih političkih igara. Treba pričekati da se stvar privede kraju, pa ako ga rehabilitiraju, a sumnjam da će se to desiti, onda treba pisati kritično, bez vrijeđanja. Jer nismo ni mi čistunci, po mnogim pitanjima, i nije potrebno da ih nabrajam.


registracija
21/4/11

spBN, 26.03.12. 13:06

@Konstantinos,da,da.Srbi nemaju drugog posla nego ce slusat stajerske konjovodce,madjarske podrepase i turske marodere.Isss!


registracija
20/8/10

McCoy, 26.03.12. 16:26

@Konstantinos
Jedini komentar koji mogu da dam je da se u Hrvatskoj mnogo vise prostora u medijima daje Drazi Mihajlovicu nego sto je to slucaj u Srbiji. Evo, na Nacionalovom sajtu je ovo valjda 4. ili 5. tekst na tu temu u zadnjih 7 dana. Za sve ovo vreme mislim da se u Blicu ta tema pomenula jednom (plus onaj tekst o protestu nevladinih organizacija protiv rehabilitacije) i mozda sam jos jednom video isti tekst u Politici. Ko ne veruje, neka proveri. Cak i ako zanemarimo medije, ta tema uopste nije bitna u svakodnevnom zivotu prosecnog Srbina. Ali je vrlo zgodna za potpaljivanje i inace nezadovoljnih Hrvata. Skretanje paznje putem medija, da li vam to zvuci poznato?

@agaSovulj, slazem se. Da ne pominjem neke osobe iz blize i dalje hrvatske istorije.

I da se razumemo: ja sam protiv te rehabilitacije iako se ne slazem sa Kacinom da je Draza radio na projektu velike Srbije. Mora da ga je pitanje zateklo nespremnim pa je samo lupio tek nesto da kaze. A i sam izraz "Velika Srbija" je dovoljan da potpali bes odredjenih nacija na Blakanu.


registracija
26/1/08

Rampa, 27.03.12. 10:44

Ma ne, Draža je radio na projektu Velike pite zeljanice!!
Mače jedno pitomo, baš je bio sladak i nevin!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika