26.03.2012. / 08:01

Autor: Hina , Nacional.hr

Desnica bez apsolutne većine

Andaluzija ostaje oaza socijalista

Sve ankete uoči izbora predviđale su da će Narodna stranka, koja je krajem prošle godine pobijedila na općim izborima, nakon 30 godina okončati socijalističku vladavinu Andaluzijom, pokrajinom na jugu Španjolske koja je njihovo tradicionalno uporište, ali koju je teško pogodila nezaposlenost, desetak posto viša nego u ostatku zemlje

IlustracijaIlustracijaKonzervativna španjolska Narodna stranka unatoč očekivanjima i najavama iz anketa na nedjeljnim izborima u pokrajini Andaluziji nije uspjela osvojiti apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu i vjerojatno će Socijalistička stranka u koaliciji s još jednom lijevom strankom uspjeti zadržati vlast.

Narodnjaci su osvojili 50 zastupničkih mjesta u andaluzijskom parlamentu sa 109 zastupnika. Socijalistima je pripalo 47, a preostalih 12 osvojila Ujedinjena ljevica, prirodan saveznik socijalista.

Sve ankete uoči izbora predviđale su da će Narodna stranka, koja je krajem prošle godine pobijedila na općim izborima, nakon 30 godina okončati socijalističku vladavinu Andaluzijom, pokrajinom na jugu Španjolske koja je njihovo tradicionalno uporište, ali koju je teško pogodila nezaposlenost, desetak posto viša nego u ostatku zemlje.

Španjolski premijer Mariano Rajoy želio je pobjedu u Andaluziji kako bi simbolično dobio potporu za teške mjere štednje koje je uveo po dolasku na vlast s ciljem gospodarskog oporavka zemlje. No i ovih 50 osvojenih mandata najbolji je rezultat narodnjaka u Andaluziji u povijesti.

Socijalisti, s druge strane, iako nisu narodnjacima predali vlast u Andaluziji, izgubili su posljednju španjolsku pokrajinu u kojoj su vladali samostalno.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

registracija
22/3/11

vferari, 26.03.12. 12:45

Samostalno ili ne važno je da su ostali na vlasti u većini.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika