26.03.2012. / 12:45

Autor: Totalsport

Udruga Franak:

'Banke ne biraju sredstva'

Udruga Franak upozorava građane da 'ne nasjedaju olako na povoljne kamatne stope kredita i jednostavne realizacije' koje vode u 'dužničko ropstvo'.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaUdruga Franak izdala je priopćenje za javnost u kojem kritizira banke koje 'ne biraju sredstva već dalje jure za svojim profitom na račun već osiromašenih građana', piše u otvorenom pismu.

Upozoravaju se građani da 'ne nasjedaju olako na povoljne kamatne stope kredita i jednostavne realizacije' koje vode u 'dužničko ropstvo'.

Navodi se kako banke posežu za sredstvima čija zakonitost je upitna samo kako bi nastavile prodavati kredite. Ističe se kako na kućne adrese klijentima dolaze pismeno odobreni krediti sa animirajućim porukama, kao na primjer - 'požurite'. Službenici banke odgovaraju kako ih 'crne liste' i HROK ne zanimaju, kako samo treba doći s osobnom iskaznicom u poslovnicu i novac je za 24 sata na računu.

Na kućnu adresu jedne članice Udruge Franak, stigla je tako obavijest u obliku razglednice od Erste&Steiermärkische banke u kojoj je obaviještena kako joj je odobren kredit koji uopće nije tražila.

"Pitam se kako je to moguće. Kako je moguće da mi se ovako prezaduženoj nudi još jedno zaduženje i gdje je kraj bankarskim težnjama za stjecanje profita. Kad sam dizala stambeni kredit nisam bila kreditno sposobna za kredit u eurima jer mi je anuitet prelazio 1/3 primanja, a sad kad mi anuiteti prelaze mjesečni prihod nudi mi se bez mog zahtjeva odobren kredit u iznosu preko 10.000 eura, bez jamaca, polica, hipoteke", priča klijentica. Iz udruge Franak javljaju kako su građani dobili slične ponude i od Zagrebačke banke.

Pozivaju se zakonodavna i regulatorna tijela za uključivanje u rješavanje problema bankarske politike.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 26.03.12. 13:29

Rješenje je jednostavno.
Uključiš mozak, znaš svoje financijske mogućnosti i prema tome (ne)uzimaš kredit.
Uzeti kredit čije se rate realno ne mogu vraćati i onda pljuvati po "zlim bankarima" može samo potpuno neodgovoran čovjek ili - budala.
Nažalost, hrvatsko društvo desetljećima potiče i promiče kulturu potpune neodgovornosti za vlastite postupke - na svim nivoima i poljima ljudske djelatnosti.


registracija
9/3/10

nostradurus, 26.03.12. 14:16

Rješenje je još jednostavnije: Treba zahtijevati da se prekine sa kreditnom ekspanzijom novca. Tako bi skinuli banke sa grbače za sva vremena i u svim sferama života.
http://sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca


registracija
9/3/10

nostradurus, 26.03.12. 14:18

To se inače zove pecanje ribica na udicu. A poslije slijedi bacakanje žrtve dok se kreditom izvlači zadnja para.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.03.12. 15:49

Kada diler prodaje narkotike narkomanima, na narkomanu je da li će uzeti narkotike ili neće. Međutim mi stavimo dilere u zatvor, na tešku robiju.

Kada makro prodaje prostitutke, prostitutka vjerovatno bira da li će se prostituirati ili ne. Međutim mi makroe stavljamo na tešku robiju.

kada netko nagovara dijete da čini nešto što nije dobro, djete ima izbor na kraju što će činiti ili ne. Međutim mi stavljamo odralse koji zloupotrebljavaju djecu u zatvore

Banke su kao dileri, kao makroi, kao pedofili, vrebaju na slabe da bi nad njima načinili zločine. Zato ih treba sankcionirati.
Zapravo u odnosu građani banka, regulativa je nepošteno na strani banaka. Zato banke treba izbjegavati kao pedofile, makroe, dilere. Takve su jer mi zakonodavstvo to dozvoljava.


registracija
11/1/10

fluid, 26.03.12. 16:05

ankicasreiber@ Sve ti prolazi ali ovo sa djecom si u potpunosti fulala.Djeca i njihov razum u toj dobi te mogućnost pravilnog ili zrelog odlučivanja ? O čemu si ti ovdje mislila ,ako si mislila?


registracija
15/8/09

vergilia, 26.03.12. 16:50

Banke nisu zločinci, banke su tipični profiteri kao što je cijeli kapitalistički sustav u kojem živimo - profiterski. Roba koju banke prodaju je - novac, a svaka roba, pa i novac ima svoju cijenu. I svoj marketing. Novac se ne kupuje zbog novca, nego da bi ga se "mijenjalo" za neku drugu, stvarnu ili umjetno stvorenu potrebu. Netko diže kredit jer je gladan, a netko ga diže da bi kupio auto. Kad padne potreba za novcem ili novac postane preskup, onda banka udari po marketingu i proba uvjeriti neposlušnog kupca da opet počne poslušno trošiti novac. Pri tom lažno spušta cijenu novca (kamatu) i zarađuje na naknadama - zato daje kredit za otplatu kredita, pa opet kredit za otplatu tog kredita etc. I proizvođač auta te pokušava uvjeriti da zamijeniš staro za novo - to upravo rade i banke. Nisu zato zločinci, bar ne više nego svi ostali trgovci ljudskim potrebama i "potrebama", ne više nego što je kapitalizam po svojoj prirodi - zločinački, jer stvara robovlasnike i robove profita. Hoćemo li i možemo li kupiti to što nam se nudi strav je osobne procjene potreba i mogućnosti. Dok ti država uvlači ruku u džep namećući sve veće poreze, dok su plaće sve manje, novac postaje sve poželjnija roba sa sve većom cijenom. Zato - pamet u glavu, kredit samo ako se baš mora.Neke stvari mogu (i moraju) pričekati, jer - ništa nije badava. Ništa.


registracija
28/4/10

Zvonko, 27.03.12. 13:37

Zašto si pas liže jaja?

Zato što može!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika