26.03.2012. / 17:53

Autor: Hina

Vojvodina postaje republika?

Nekoliko nevladinih organizacija, političkih stranaka i pojedinaca iz Vojvodine zatražili su podršku javnosti za preuređenje Srbije u saveznu državu, u čijem bi sastavu bile Republika Srbija i Republika Vojvodina, prenijeli su u ponedjeljak vojvođanski mediji.

Prijedlog je da Srbija postane savezna državaPrijedlog je da Srbija postane savezna državaNekoliko nevladinih organizacija, političkih stranaka i pojedinaca iz Vojvodine zatražili su podršku javnosti za preuređenje Srbije u saveznu državu, u čijem bi sastavu bile Republika Srbija i Republika Vojvodina, prenijeli su u ponedjeljak vojvođanski mediji.

Pojam autonomije istrošen je i devastiran i zato je potreban "novi povijesni dogovor Srbije i Vojvodine" o rekonstrukciji države, prema kojem bi buduću SRS činile dvije ravnopravne federalne jedinice, Republika Srbija i Republika Vojvodina, izjavili su na konferenciji za novinare Živan Berisavljević i Đorđe Subotić, predlagatelji ideje.

U tome povodu za 1. travnja je najavljena konvencija na kojoj će biti zatražena podrška javnosti za deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije.

Berisavljević, koji je bio visoki dužnosnik u vrijeme SFRJ, naglasio je da se ti dokumentom traži da Vojvodini budu priznati njezin politički subjektivitet, povijesna prava i ravnopravnost svih građana koji u njoj žive.

Među podupirateljima ideje, kako je rečeno na konferenciji za novinare, nalaze se Vojvođanski klub, Helsinški odbor, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Vojvođanska stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Crnogorska stranka, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Inicijativa je izazvala revolt pripadnika ekstremističkog pokreta "Naši", koji su na nju odgovorili paljenjem vojvođanske zastave u Zrenjaninum željevši pokazati, kako su poručili, "kakvo je stajalište srpskog naroda o prijedlogu autonomaša za formiranje Republike Vojvodine".

Oni su pozvali građane da se uključe u uništavanje "antiustavnih separatističkih simbola" i upozorili zagovornike ideje o stvaranju Republike Vojvodine da im to neće biti dopušteno ni po koju cijenu.

Predsjednik gradskog vijeća Zrenjanina Aleksandar Marton osudio je paljenje vojvođanske zastave i podsjetio da je srbijanskim ustavom propisano da Autonomna Pokrajina Vojvodina ima svoja obilježja i da je vojvođanski parlament legitimno propisao pravo na uporabu pokrajinskog grba i zastave.

"S obzirom na sve to, ovakav vandalski čin protuustavno je i kazneno djelo i svatko tko je za njega odgovoran mora biti primjereno sankcioniran i kažnjen. Kao predsjednik skupštine Zrenjanina, ali i kao čovjek, smatram da je svatko tko je sposoban zapaliti zastavu Vojvodine, sposoban i nastaviti rušiti ustavni poredak djelima mržnje i nasilja", poručio je Marton u priopćenju.

Pripadnici pokreta „Naši“ vojvođanski su zastavu zapalili i početkom ožujka, zbog čega je jedan od sudionika incidenta bio uhićen.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
6/1/12

UnDeR, 26.03.12. 18:15

Je li ono Tarabić prorokovao da će se Srbija svesti na 'Pašaluk', he he


registracija
10/2/12

Hazu, 26.03.12. 20:44

Kažem ja odavna ,Vojvodina nikad ni nije bila srbijanska


registracija
27/11/11

Culex, 26.03.12. 21:16

Kako vrijeme leti!Koje su ono utakmice igrane u Vojvodini,kad su lale lijepo primile hrvatske navijače?Nije važno.Onda smo ,kobajage,spomenuli otcjepljenje Vojvodine ? Ne mogu se svega sjetiti,krečana.Viš Zorane iz Srpskog Miletića kako se vrijeme zgušnjava!


registracija
21/4/11

spBN, 26.03.12. 22:30

Mislite da ona Jerkov moze odlucit za 80% Srba u Vojvodini!?


registracija
26/2/12

okvardz, 27.03.12. 10:12

a kada nije bila, vojvođani nikada nisu bili srbi, srbi su u šumadiji.


registracija
26/1/08

Rampa, 27.03.12. 11:06

Sa kalemegdanske tvrđave iz BG će se, u ne tako dalekoj budućnosti, moći vidjeti vojvođanska granično-carinska rampa!!

Sve ste manji i manji!!


registracija
30/12/08

csiki, 27.03.12. 12:02

Ni Hrvatska nije bila Hrvatska .Do 1918 bila Austrougarska potom Jugoslavija pa fasiticka NDH a zatim opet Jugoslavija. Uostalom nigde u srpskoj stampi nema o tome samo u RH. Ne mislite da je to propaganda nema nikakvih ni zelja to je izmisljotina u mozgu novinara nekih hrvatske stampe a neki su poverovali nije jos 01.04


registracija
12/11/11

Janko1979, 27.03.12. 12:02

Daleko prije će se raspast BiH...sanse za nekakvo osamostaljenje Vojvodine su 1:100000000


registracija
26/10/11

eezy, 27.03.12. 15:07

Csiki, pročitaj B92, Blic, pa čak i Kuriru ima članak o ovoj temi! Nije lijepo iznositi krive podatke koje je vrlo lako provjeriti. Ispadneš notorni lažov.


registracija
20/8/10

McCoy, 27.03.12. 17:20

Sanse za to gotovo da i ne postoje, osim u necijoj teoriji.
A ovde se nasladjuju oni koji uskoro postaju deo EU i utapaju se u melting pot koliko ono bese nacija? Postace jos samo jedan srafcic u EU birokratiji koji ce morati da podize rucice kada to glavni kompjuter (Nemacka) naredi. I, ko onda nestaje sa mape? Gde je zavrsio tisucljetni hrvatski san o neovisnosti? Budalastine....


registracija
27/11/11

Culex, 27.03.12. 20:06

McCoy, imam prijatelja u V.Radincima,Srijem.A imam i prijatelja u Jagodini.Vidiš,oba me zvala 90 god. da dođem cakum pakum k njima jel da će me moji ustaše prvog zaklati budući sam ljevičar,kozmopolit a i što imam mali miliun znanaca u cijeloj Srbiji!Eto,živ i zdrav se prije nekoliko dana vratih iz Kragujevca i to preko N. Sada pa šokačkim koridorom preko Apatina i Srpskog Miletića...na tanane na poslijepodnevnu kavu.Mogao bih do sutra o prekrasnoj Vojvodini i o mentalitetima ali ono što me zabezeknulo..friga se lalama za Srbiju a i Srbijancima za Vojvodinu!Ne mogu povjerovati...što je sjedinilo te mentalitete da sljubljeni čine stravične zločine po Slavoniji? Oni zbilja ne mare jedni za druge ali su bili u mržnji i zlu nad Hrvatskom ko jedan!Eto,siguran sam,sad kad nema smisla više mrziti Hrvatsku,dobro će doći samostalna i demokratska Vojvodina!Taman do prve prilike.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika