26.03.2012. / 17:58

Autor: Hina

Krivotvoritelji i trgovci putovnicama možda će se braniti sa slobode

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u narednih bi nekoliko dana trebalo odlučiti hoće li petero uhićenih kojima je jednomjesečni pritvor određen zbog krivotvorenja i trgovanja hrvatskim putovnicama pustiti da se uz jamčevinu brane sa slobode.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaIzvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u narednih bi nekoliko dana trebalo odlučiti hoće li petero uhićenih kojima je jednomjesečni pritvor određen zbog krivotvorenja i trgovanja hrvatskim putovnicama pustiti da se uz jamčevinu brane sa slobode.

Kako se doznaje na zagrebačkom Županijskom sudu sutkinja istrage Jadranka Mandušić, koja je uhićenima odredila istražni zatvor, odobrila je da se osumnjičene, ukoliko polože jamčevinu, pusti da se brane sa slobode.

No, riječ je o nepravomoćnoj odluci na koju će se žaliti USKOK.

Konačnu odluku u tom će slučaju donijeti izvanraspravno vijeće, a tek ako odluka postane pravomoćna uhićenici će moći položiti jamčevinu i uz određene uvjete izaći iz istražnog zatvora, doznaje se na sudu.

Najveću jamčevinu od milijun kuna trebao bi platiti navodni organizator operacije trgovanja putovnicama Zvonko Šendulović. Za osječke policajce Brunu Margaretića i Zorana Rudničkog, službenika hrvatskog konzulata u Tuzli Marijana Dominkovića i referenticu zagrebačke Policijske uprave Radojku Cvetković jamčevina bi iznosila 750.000 kuna, doznaje se od njihovih odvjetnika.

Uz njih petero u ovom je slučaju istražni zatvor određen odbjeglom srpskom državljaninu Darku Gojiću za kojim je raspisana tjeralica. Konzularna službenica Marinka Tupaja, također uhićena u tzv. akciji Border puštena je da se brani sa slobode.

USKOK sumnja da su krivotvoritelji "krali" identitete hrvatskih državljana koji ne prebivaju u Hrvatskoj već u Srbiji ili BiH i koji nisu imali putovnice.

Uhićene se tereti za udruživanje u kriminalnu skupinu, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprava te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Policija je pronašla 53 krivotvorene putovnice, a pretpostavlja se da ih ima još oko 50. U USKOK-u sumnjaju da su krivotvoritelji "zaradili" najmanje 420.000 eura. Putovnice su naručivali uglavnom pripadnici srbijanskog podzemlja, a plaćali su ih najmanje 10.000 eura.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/9/10

perokvrzica, 26.03.12. 18:31

Osim za krivotvorenje isprava, zloporabu položaja, ugrozu nacionalne sigurnosti i veleizdaju, ovim likovima treba suditi i kao pomagačima za sudjelovanje u svim ubojstvima i pljačkama koje su počinili navedeni kriminalci. U normalnoj državi bi im tužiteljstvo i sudovi za sva zlodjela dali maksimalne kazne. Na žalost, ovo će biti još jedan primjer nekompetentnosti ukupnog državnog aparata i pitanje je da li će i kada i koliko biti osuđeni. Gdje je odgovornost svih ministara MUPa, tajnih službi itd? Još jedna sramota za Hrvatsku. Što učinišmo od tako lijepe zemlje?!?!?!


registracija
30/12/08

csiki, 26.03.12. 19:29

Sa ovom odlukom dokazat ce se da RH podrzava ubice predsednika srbije Djindjica i daleko su od Evropske demokracije a izreka vazi glavno da smo nacinili zlo Srbiji i srbima


registracija
26/3/12

makramar, 26.03.12. 21:37

To pokazuje moju tvrdnju već više godina da se najveći kriminal događa u hrvatskoj policiji i pravosuđu največi kriminalci sjede i danas u policiji i u pravosuđu tako da ovaj napaćeni narod pored ovakve policije nema nikakvu šansu izaći na dobro to su ratni zločinci i kriminalci velika je tragedija za ovaj narod što su tolike žrtve dali za jedan lopovski sustav od državnog vrha pa do policije koja bi trebala štititi građane od kriminalaca sada se ispostavilo da se policija u hrvata bavi kriminalom.


registracija
30/12/08

csiki, 26.03.12. 22:03

Mozda i RH umesana i odgovorna za smrt Djindjica?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika