Objavljeno u Nacionalu br. 854, 2012-03-27

Autor: Sandra Bartolović

Boris Šprem

Građanima će biti još lošije, ali to je ulog za budućnost

Esdepeovac i predsjednik Sabora govori o prošlotjednoj svađi s Ivanom Turudićem, kako su političari spremni na odricanje i o samozavaravanju i muki Jadranke Kosor

'Sabor i Vlada vode se
načelom pravednosti , ali sada je stanje takvo da neki moraju podnijeti veći teret, pa makar to bio i srednji sloj ''Sabor i Vlada vode se načelom pravednosti , ali sada je stanje takvo da neki moraju podnijeti veći teret, pa makar to bio i srednji sloj 'Boris Šprem : Ivan Turudić - neriješeno. Arbitrirao je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin dajući za pravo obojici. Tako Turudić neće biti kažnjen za, prema Špremovu mišljenju, neprofesionalno ponašanje i vrijeđanje Sabora u svojoj sudnici, a Šprem nije, kako ga je optužio Turudić, narušio neovisnost sudstva. Turudić se javno ne ispričava, Špremu nakon Hrvatinova pisma isprika više ne treba, i prošlotjedne aferice u redovima najviše državne vlasti više nema. Vuk sit, a ovce na broju. Predsjednika Sabora Borisa Šprema ponešto trzavica na tu temu ipak još očekuje, jer je na stranu suca Turudića javno stao ministar obrazovanja Željko Jovanović, ali njegovi se istupi ponajprije tumače kao unutarstranačka predizborna kampanja za mjesto potpredsjednika stranke za koje su obojica zainteresirani.

Mislite li sada nakon reakcije predsjednika Vrhovnog suda Hrvatina da je vaša reakcija na istup suca Turudića bila pretjerana, da možda niste trebali tražiti javnu ispriku?

- Kao predsjednik Hrvatskog sabora reagirao sam u pravo vrijeme i na pravi način. Za takvu reakcije bilo je pravo vrijeme jer upravo sada radimo na unutarnjoj demokratizaciji Sabora. Uređujemo određene institute poput ispravka netočnog navoda, predlažemo da bude ukinut. Dorađujemo i institut replike koji se koristi između zastupnika, a ne koristi se prema predstavnicima Vlade. Odnose u Saboru dodatno ćemo demokratizirati ukidanjem netočnog navoda koji spada u korpus jednosmjernih komunikacija, pri čemu se druga strana nema pravo očitovati, što je izazivalo podizanje pločice "poslovnička povreda", a kad se replika omogući i na izlaganje predstavnika Vlade, bit će to potpuna demokratizacija. Predložit će se ukidanje ispravka netočnog navoda, jer, kako sam već mnogo puta rekao, taj je institut zloupotrebljavan tako što se najčešće "ispravljalo" tuđe mišljenje. Replika, naravno, ostaje i ne vidim razloga zašto se ne bi moglo replicirati i predstavnicima Vlade.


Vlada se ne protivi takvom rješenju?

- Vjerujem da je ova vlada na to spremna, kao što treba biti spremna i svaka druga. Pravila koja sada donesemo vrijedit će za svaku vladu, iako mislim da će vlada SDP-a s koalicijskim partnerima potrajati dulje od jednog mandata.

Kaže Jadranka Kosor da nećete dočekati ni kraj prvog mandata?

- Njezino je pravo na takvu procjenu. Razumijem ja njenu muku, drugo je koliko za nju imam i razumijevanja, pa ako joj koristi malo samozavaravanja i javnog samoohrabrenja, neka joj bude. Još prije devet mjeseci u jednom intervjuu procijenio sam da će naša koalicija ostati na vlasti dva, ako ne i tri mandata i zasad ne vidim razloga da promijenim tu hrabru prognozu.

Kako mislite dobiti dva, pa i tri mandata, s obzirom na alarmantne podatke koji stižu o nezaposlenosti, koja je prošli tjedan nakon devet godina probila 20 posto, s perspektivom daljnjeg rasta, dok se gospodarski rast u ovoj godini ne očekuje? To nisu elementi na kojima se dobiva potpora građana u sve lošijim gospodarskim i socijalnim okolnostima.

- Govorite kao da je sadašnje zaista teško stanje posljedica naše politike i našeg vođenja države, pa, pobogu, ovaj Sabor i ova vlada "stari" su manje od 100 dana. Pitajte me ovo isto nakon pola godine ili, još poštenije, nakon godinu dana nove vlasti.

Niste li nerealni kad očekujete povjerenje, a upravo ulijećemo u veliki val poskupljenja koji velika većina građana neće izdržati?

- Ali ima i kritika da nismo dovoljno snažno ušli u reforme, i da su preslabe jer ne zadiru previše u rezanje nekih privilegija i stavki za koje neki misle da ih treba rezati, poput javne uprave. Unatoč teškoj socijalnoj situaciji većina građana misli da su odricanja i teški rezovi nužni, ali mi mislimo da reforme treba raditi postupno, da ne izazovu prevelike društvene i socijalne potrese.

Mislite li da bi vas zbog loše situacije, poskupljenja, svaki mjesec osam do devet tisuća novih ljudi na burzi, mogli snaći Facebook prosvjedi, kao i bivšu vladu prije nekih godinu dana?

- Nadam se da neće doći do takvih prosvjeda ako uspješno potrošimo kredit koji nam građani daju i u razumnom roku počnemo pomicati krivulje rasta prema gore, posebno zaposlenosti i proizvodnje. Na prošloj sjednici Sabora poštopoto se htjela provesti rasprava o Diokiju, a moj je stav bio i jest da Vlada radi svoj posao, dok joj mi moramo omogućiti da ga radi što kvalitetnije i što sadržajnije. Ako ćemo stalno zvati Vladu u Sabor i stalno otvarati konkretne životne teme, nimalo joj ne pomažemo. Ovih dana Vlada problem Diokija uspješno rješava, iako je riječ o privatnoj tvrtki, uključila se da pomogne riješiti odnos vjerovnika, radnika i vlasnika.

Nije li mogao premijer ili ministar gospodarstva doći pred predstavničko tijelo, iz solidarnosti i potpore tim očajnim ljudima, objasniti situaciju i dati neku umirujuću poruku?

- Kad su predstavnici udruga mljekara prosvjedovali i kad je policija intervenirala da omogući redovito odvijanje prometa, a ne da onemogući prosvjede, gospođa Kosor tražila je stanku za Klub kako bi zahtijevala dolazak ministra unutarnjih poslova. Ja sam ministra odmah pozvao u Sabor, a HDZ-ovci su, kad su završili Klub, rekli da traže dolazak premijera. Smatrao sam da to nije u redu i da takve zloupotrebe ne smijemo raditi. Zato sam tako reagirao i u slučaju Dioki, jer raspravama puno nećemo pomoći, a problem se može riješiti samo djelovanjem Vlade.

U povodu skorašnjih 100 dana Vlade mediji njen dosadašnji rad ocjenjuju s dva do tri. Jeste li zadovoljni brzinom i sadržajem rada Vlade?

- Vlada, svaka, pa i ova, može bolje i htio bih da i promjene budu brže, ali to je očito teško napraviti a da se ne izazovu nezadovoljstva i društveni potresi. Valja podržati Vladina nastojanja, a mislim da ih javnost dobrim dijelom i podržava. Doći će i do situacija u kojima će građani biti još nezadovoljniji radom Vlade, ali to je ulog u budućnost. Ako znamo da je ova vlada uspjela već ove godine smanjiti deficit proračuna na ispod tri posto BDP-a, što predstavnici mnogih zemalja ocjenjuju dobrim, to je i za mene dobar pokazatelj. Istovremeno se ide na investicije za koje očekujemo da će proizvesti više radnih mjesta i omogućiti bolji društveni razvoj.

Mnogi građani nisu sretni zbog nove porezne politike vaše vlasti, uz dizanje PDV-a na 25 posto, kritika ide i na račun uništenja ono malo preostalog srednjeg sloja, s obzirom na to da ste sve s plaćom od šest tisuća kuna proglasili bogatašima koji imaju iznijeti teret krize?

- Sabor i Vlada vodit će se načelom pravednosti, i cilj nam je doći do stupnja razvoja kad će svi moći odahnuti i bolje živjeti od svojih primanja. Međutim, sada je stanje takvo da oni koji imaju više moraju podnijeti veći teret, pa makar se radilo i o tom srednjem sloju. Mislim da smo zaštitili barem najugroženije slojeve.

Svejedno niste poreznom reformom najviše zahvatili najbogatiji sloj, nego "gulite" slabašni srednji sloj?

- Ako uvidimo nakon nekog vremena da to nije najbolje rješenje, to ćemo mijenjati, no takvi 'Vodeći računa o ono
malo proizvodnje
i rješavajući teškoće poput brodogradnje, Vlada će za godinu dana početi smanjivati broj nezaposlenih, a tome će pomoći i ulazak u EU''Vodeći računa o ono malo proizvodnje i rješavajući teškoće poput brodogradnje, Vlada će za godinu dana početi smanjivati broj nezaposlenih, a tome će pomoći i ulazak u EU'su prijedlozi i korekcije u domeni Vlade. Uvjeren sam da će Vlada na pravi način sagledati poreznu politiku i da će korekcije, budu li nužne brzo i uslijediti.

Zašto porezna politika nije zahvatila banke, jer ste u opoziciji imali kvalitetan prijedlog za oporezivanje visokih bankarskih kamata? Vlada se boji banaka?

- Ova vlada se ne plaši banaka. Tek je na početku mandata i ovim će se pitanjem također pozabaviti. Vladi prepuštam da procijeni kada će i koliko mijenjati poreznu politiku prema bankama. Mislim posebno na ekstraprofite banaka koje na neki način treba i oporezovati ili ih staviti u funkciju razvoja.

U dijelu vaše stranke može se čuti nezadovoljstva zbog Čačićeva ponašanja u Vladi - da je potpuno preuzeo Vladu i da je Milanović njegov politički talac?

- S tim se apsolutno ne slažem. Uza sav Čačićev "osebujan" stil, premijer potpuno drži konce u svojim rukama i optimalno koordinira rad Vlade.

Ali nigdje ga nema, ne komunicira s javnošću?

- To ne znači da ne radi dobro svoj posao. Komunicira i radi s ministrima, a slabo pojavljivanje u javnosti njegov je stil i način koji podržavam jer mislim da mi svi moramo puno manje govoriti, a puno više raditi i proizvesti što bolje rezultate u svom radu. Pa valjda je bilo dosta estradne politike, svakodnevnog soljenja i paprenja, lažnih kamena temeljaca, lažnih obećanja i predstava za javnost.

Kako komentirate kritike da je SDP-ova vlast neoliberalna, a ne socijaldemokratska?

- U ovoj teškoj ekonomskoj situaciji zaista je ponekad teško razlikovati je li neka mjera socijalna ili je, kako vi kažete, neoliberalna. Ima tu i nerazumijevanja pa se ponekad pretjeruje u važnosti tržišta, diže se na pijedestal svete krave. Tržište da, ali i socijalna i druga prava također da, pa i na štetu tržišta koje nije samo sebi cilj nego samo sredstvo demokracije.

Izgleda da je kod nas ipak tržište samo sebi cilj. T-HT otpušta 370 radnika zbog poslovno uvjetovanih razloga unatoč izvanrednoj prošlogodišnjoj dobiti od gotovo 4 milijarde kuna. Dokad će kod nas carevati neoliberalizam?

- Neoliberalizam doživljava krah na svjetskoj razini, promatramo li ga kao model koji je vladao zadnjih nekoliko desetljeća. Međutim, neoliberalizam je i dalje jako prisutan kod nas, pa nam tek predstoji prava borba da se skrši taj model kapitalizma u kojem je profit sam sebi svrha.

Kako u tom neoliberalnom kapitalizmu vaša stranka i vlada namjeravaju zaštititi radnike? Poslodavci se žale na rigidni Zakon o radu, ali i s takvim zakonom, i uz ekstraprofite, s lakoćom otpuštaju stotine radnika. Što će tek biti s radnicima kad olabavite uvjete za davanje otkaza, kako se najavljuje?

- Još jedno vrijeme, vjerojatno cijelu ovu godinu, bit ćemo suočeni s činjenicom da će biti više nezaposlenih ljudi nego što ih je danas. S rješavanjem teških pitanja poput brodogradnje i vodeći računa o ono malo proizvodnje što nam je ostalo, uz skori ulazak u EU, doći do prijelomnog trenutka kada će broj nezaposlenih padati, a rasti broj novozaposlenih, što će nam otvoriti ukupne društvene perspektive.

S obzirom na dinamiku dolaska ljudi na burzu rada, vrlo je realno da ćemo ove godine probiti brojku od 400 tisuća nezaposlenih?

- Ne daj Bože, vjerujem da nećemo. U pravu su oni koji kažu "znali ste u što idete kad ste se natjecali da zadobijete povjerenje građana" i sada moramo tu kiselu jabuku zagristi i probaviti je. A sad, u ovih prvih sto dana, tek smo je zagrizli.

Dođe li taj broj do 400 tisuća, ipak ne očekujete socijalne nemire?

- To je moguće, ali priželjkujem da se to ne dogodi jer će nam teže kao društvu biti rješavati nagomilane probleme. Slovenski premijer Janša smanjuje plaće i ukida beneficije državnim dužnosnicima kako bi uštedio, ali i svojim građanima politiku postavio kao uzor i solidarizirao se sa svojom javnošću.

Zašto je kod nas izostalo takvo solidarno ponašanje politike, izuzmemo li ukidanje povlaštenih mirovina, zašto ste vi još uvijek visokozaštićena kasta?

- Vidjeli ste koliko je nekima bilo teško ostati bez povlaštene mirovine, nisu ih se odrekli i odlučili su se pobrinuti za svoju budućnost. To ukidanje mirovina nije samo simboličan čin, nego govori o tome da smo se spremni odricati. Vjerujemo da ćemo se i dalje odricati, ali točno u kojem sadržaju i na koji način, sada ne mogu nagađati. No sigurno je da smo i mi spremni na odricanja i solidarnost s građanima koji sve teže žive.

Kandidirat ćete se za člana Predsjedništva SDP-a?

- Hoću, sad to mogu potvrditi, jer sam kandidaturu najavio u stranci. U stranci vam je živa predizborna atmosfera.

U tom kontekstu pojedini članovi stranke ministru Jovanoviću zamjerili su što je, kao dužnosnik izvršne vlasti, najavljivao promjene u uređenju rada Sabora umjesto vas, čime je zbog potreba vlastite kampanje za potpredsjedničku dužnost narušio dignitet i integritet i Sabora i vaš kao predsjednika Sabora?

- U Poreču smo imali stranački skup na kojem su se okupili svi dužnosnici. Razmatrali smo potrebu i modalitete što skladnijeg i sadržajnijeg rada, kako bismo se uzajamno dobro informirali o budućim potezima, ali i dodatno demokratizirali rad Sabora. Nakon toga ja nisam imao potrebu govoriti u javnosti o namjeravanim izmjenama Poslovnika Sabora jer sam smatrao da to trebam činiti institucionalno, u Saboru, a ne sa stranačkog skupa.

Vaša vlast odlukama, potezima i imenovanjima šalje poruku mladima da je od obrazovanja i sposobnosti važnije imati stranačku iskaznicu i biti podoban i poslušan?

- To je paušalna ocjena.

Pa zar ne vidite da su na brojnim mjestima ostali stari HDZ-ovi kadrovi i da podobnost nije baš pravilo kako se to pokušava prikazati? Čuju se kritike i na račun repolitizacije javnih poduzeća i javne televizije koju namjerava provesti vaša vlast, na što ni Bruxelles ne gleda blagonaklono?

- Te kritike najglasnije su iz HDZ-a, u čije se vrijeme nije moglo biti ni podvornik u seoskoj školi bez njihove iskaznice. Očito ciljate na Nadzorni odbor Ine i namjeru da se u njega imenuju ministri Čačić i Linić. Pitam vas, a nije li to zapravo preuzimanje odgovornosti za ovu strateški važnu kompaniju i nije li to poštenije negoli glumatati i igrati se demokracije, a zapravo provoditi niz lažnih kvazidemokratskih natječaja? Što se tiče javne televizije, radi se tek o raspravi i konačno rješenje još se ne vidi. To da Bruxelles ne gleda blagonaklono pomalo je pretjerivanje i plašenje s "pazite, pazite, još ste pod monitoringom". Ne brinite se, nećemo učiniti ništa što bi moglo naštetiti našim interesima.

Kukuriku koalicija u kampanji je isticala da će Sabor pretvoriti u središte demokracije i mjesto odlučivanja, ali zasad ste, kao i u HDZ-ovu mandatu, samo Vladina glasačka mašinerija?

- U svakoj parlamentarnoj demokraciji većina i vlada čine jedinstvo i normalno je da se glasa onako kako Vlada predloži ako je prije toga u širokoj raspravi uspostavljen konsenzus. Ali to ne znači da su zastupnici samo ruke. Dosadašnja praksa pokazala je da je bilo ozbiljnih rasprava, pa i stavova drukčijih od Vladinih. Vi vjerojatno očekujete da Sabor ponekad glasa drukčije od Vlade. Možda se i to dogodi kad neka odluka ne bude dobro pripremljena i prodiskutirana.

Vezane vijesti

Šprem: Vraćamo povjerenje u mogućnosti parlamentarne demokracije

Šprem: Vraćamo povjerenje u mogućnosti parlamentarne demokracije

Izmjenama Poslovnika o radu Hrvatskog sabora želimo vratiti povjerenje hrvatskih građana u mogućnosti parlamentarne demokracije, poručio je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika