27.03.2012. / 07:30

Autor: Hina

Obama Medvedevu: Dajte mi prostora, ovo su moji zadnji izbori

"To su moji zadnji izbori. Nakon moga izbora imat ću veću fleksibilnost", rekao je Obama. "Razumijem. Prenijet ću tu informaciju Vladimiru", odgovorio je Medvedev, misleći na dolazećeg predsjednika Vladimira Putina

Dmitri Medvedev i Barack ObamaDmitri Medvedev i Barack ObamaU privatnom razgovoru o planiranom postavljanju američkog proturaketnog sustava u Europi, američki predsjednik Barack Obama zatražio je od ruskog predsjednika na odlasku Dmitrija Medvedeva da mu Rusija ostavi prostora za dogovor o tome pitanju, izvijestio je u ponedjeljak CNN sa summita o nuklearnoj sigurnosti u Seulu.

Na kraju 90-minutnog razgovora Obame i Medvedeva, održanog uoči početak summita u Seulu, novinari su uvedeni u prostoriju da bi dobili izjave o sadržaju njihovog razgovora.

Kako izvješćuje TV mreža MSNBC News, novinari su špijunirali dvojicu čelnika koji su sjedeći u naslonjačima, nagnuti jedan prema drugom, govorili prigušenim glasom. Po riječima onih koji su bili u prostoriji, video snimka je otkrila da je Obama zatražio od ruskog čelnika da čeka do izbora u studenome, prije nego krene s pritiskom oko teme planiranog proturaketnog štita.

Videotraka novinarskog "pool-a" pružila je više informacija o razgovoru između dvojice čelnika. "To su moji zadnji izbori. Nakon moga izbora imat ću veću fleksibilnost", rekao je Obama. "Razumijem. Prenijet ću tu informaciju Vladimiru", odgovorio je Medvedev, misleći na dolazećeg predsjednika Vladimira Putina.

Dok većina novinara nije uspjela uhvatiti ostatak razgovora, jedan ruski reporter je sa svojom opremom uspio snimiti više, što je dalo nešto širi kontekst. Obama je tako kazao da se "u svim tim pitanjima, poglavito na obrani od projektila, stvari daju rješiti, ali je za njega važno da mi pruži prostora".

Medvedev: "Da..razumijem. Razumijem vašu poruku o prostoru. Prostoru za vas...".

Obama: "To su moji zadnji izbori...Nakon moga izbora imat ću veću fleksibilnost".

Planirano postavljanje američkog proturaketnog štita u Europi, izazivalo je sporenje i zahlađenje odnosa između SAD-a i Rusije posljednjih godina, jer je Moskva tvrdila da bi takav obrambeni štit oslabio ruske strateške nuklearne potencijale.

Obamina je administracija odustala od ranijih planova instaliranja proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj, zamijenivši ga fleksibilnijim sustavom koji bi koristio kopnene i pomorske lansere za zaštitu od raketnih napada zemalja poput Irana, no s Rusijom nije postignuta suglasnost niti o takvom modificiranom sustavu.

Zamjenik Obaminog savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes kazao da komentari koje su čuli novinari nisu odmak od dosadašnje politike administracije, a razmjenu Obama i Medvedeva opisao je na sljedeći način:

"Sjedinjene Države su predane primjeni našeg raketnog obrambenog sustava, koji, kao što sam više puta rekao, nije usmjeren prema Rusiji. Međutim, s obzirom na dugogodišnje razlike između SAD i Rusije o tom pitanju, trebat će vremena i tehničkog posla prije nego što budemo mogli probati postići dogovor", istakao je Rhodes u priopćenju.

"Budući da je 2012. izborna godina u obje zemlje, uz izbore i tranziciju vodstva u Rusiji i izbore u SAD-u, to očito nije godina u kojoj ćemo postići napredak. Stoga su se predsjednik Obama i predsjednik Medvedev složili kako je najbolje uputiti naše tehničke stručnjake da rade na boljem razumijevanju naših odgovarajućih stajališta, osiguravajući prostor za nastavak rasprave o daljnjoj suradnji u proturaketnoj obrani", dodao je.

Medvedev, kojeg će Vladimir Putin naslijediti u svibnju, nedavno je izjavio kako Moskvu nisu uvjerili argumenti da je planirani proturaketni obrambeni štit SAD-a i NATO-a namijenjen zaštiti Europe protiv raketnog napada iz zemalja poput Irana.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika