27.03.2012. / 08:33

Autor: Deutsche Welle

Tko rano rani - plaća najviše

Najveći europski automobilski klub, njemački ADAC, je vječito za petama naftnim kompanijama. Sada je otkriven tajnovit režim usklađenog poskupljenja goriva, i to u jutarnjim satima.

Cijena benzina varira i tijekom danaCijena benzina varira i tijekom danaADAC (Opći njemački automobilski klub) je opet otkrio sumnjive oscilacije cijena goriva na njemačkim benzinskim crpkama. No ovoga puta se ne radi o redovitom poskupljenju uoči vikenda i blagdana nego o drastičnim razlikama u cijeni tijekom jednog dana. Tako je gorivo u pravilu ujutro najskuplje, a noću najjeftinije. Razlike tijekom jednog dana mogu iznositi i do 12 eurocenta, koliko su istraživači ADAC-a otkrili na jednoj benzinskoj crpki u Münchenu.

Pametni na benzinsku idu noću

"Suludim skokovima cijena u roku od samo nekoliko sati naftne kompanije vozače dovode do ludila", kaže ADAC-ov glasnogovornik Andreas Hölzl. On smatra da je za većinu vozača nemoguće zadržati pregled nad cijenama. No jedno je sigurno: tko kupuje gorivo u jutarnjim satima prilikom odlaska na posao, prisiljen je najdublje zaviriti u lisnicu. "Ovom 'jo-jo' politikom naftne kompanije 'deru' vozače", tvrdi ADAC. Sustavnom kontrolom u nekoliko većih gradova istraživači njemačkog automobilskog kluba ustvrdili su da cijene u prosjeku preko noći porastu 6 do 10 eurocenta po litri. O stabilnosti cijena goriva ne može biti ni riječi. Naravno, predstavnici naftnih kompanija odbacuju sve optužbe ADAC-a. "Potrošači se na internetskim stranicama mogu informirati o kretanju cijena", priopćila je Udruga naftne industrije (MWV) Njemačke.

Kriva cijena sirove nafte

Cijene ne osciliraju samo na benzinskim crpkama istih kompanija. Činjenicu da cijene drastično rastu i padaju čak u razdoblju od nekoliko sati, MWV vidi kao dokaz za "funkcionirajuće tržišno gospodarstvo". Za drastično porasle prosječne cijene goriva MWV, kao i dosad, krivi rast cijena sirove nafte. Tako je tona sirove nafte početkom godine stajala 921 dolar dok je prošli tjedan dosegla cijenu od 1.137 dolara. Promatrači međutim potkopavaju ova opravdanja tvrdnjom da je gorivo koje se danas kupuje na benzinskim crpkama u pravilu rafinirano iz nafte koju je naftna kompanija kupila prije par mjeseci. Naftna kompanija Shell je doduše priznala da je posljednjih dana dolazilo do "zbunjujućih" uspona i padova cijena goriva, ali istovremeno tvrdi da oni nisu plod "svjesne obmane" nego "žestoke tržišne borbe za svaku mušteriju". MWV napominje da zarada naftnih kompanija po litri goriva uzastopce pada. No cijena goriva je u uzastopnom rastu u posljednjih desetak godina. Dok je litra supera 2002. u prosjeku stajala 1 euro, danas mu je prosječna cijena 1,50 eura.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika