27.03.2012. / 09:56

Autor: Hina

Obama: Sigurnost planeta ovisi o odlukama summita u Seulu

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak da sigurnost svijeta ovisi o odlukama koje će se donijeti na nuklearnom susretu na vrhu koji se održava u Seulu uz sudjelovanje izaslanika iz 53 zemlje.

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama rekao je u utorak da sigurnost svijeta ovisi o odlukama koje će se donijeti na nuklearnom susretu na vrhu koji se održava u Seulu uz sudjelovanje izaslanika iz 53 zemlje.

"Svjetska sigurnost ovisi o odlukama koje ovdje donosimo", kazao je američki predsjednik u govoru na plenarnoj sjednici tog dvodnevna summita koji se održava svake dvije godine, a ove godine se organizira na temu sigurnosti nuklearnog materijala kako bi ga se zaštitilo od terorističkih organizacija koje ga se žele domoći.

Obama je istaknuo da je "puno toga napravljeno" od prvog summita u Washingtonu 2010., podsjetivši da je poboljšana sigurnost u nuklearnim objektima, a opasni materijal je uništen ili spremljen na sigurno.

"To nam mora biti poticaj a ne razlog za samozadovoljstvo. To mora ojačati našu spremnost da nastavimo raditi na tim pitanjima", dodao je. "Mislim da svi shvaćamo kako nijedna zemlja ne može djelovati pojedinačno".

I kineski predsjednik Hu Jintao je istaknuo napredak postignut od 2010., ali je upozorio da je stanje i dalje "teško".

Njegova će zemlja ojačati suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i pomoći zemljama koje to žele da preinače svoje reaktore koji rade na visoko i niskoobogaćen uranij.

Predsjednik zemlje domaćina, Južne Koreje koja sumnja da susjedni Sjever želi pokrenuti proizvodnju atomskog oružja, upozorio je da su širenje atomskog oružja i prijetnja nuklearnog terorizma "ozbiljan izazov" miru.

"Teroristi nemaju sućuti i ne znaju za ustupke. Nijednog časa neće dvojiti da žrtvuju nedužne živote za svoje ciljeve", kazao je Lee Myung-bak.

Usto je podsjetio da je 1.600 tona visokoobogaćenog uranija i 500 tona plutonija - s čime se može proizvesti više od 100.000 atomskih bomba - još uskladišteno, ponegdje i u sumnjivim uvjetima, u republikama bivšeg Sovjetskog Saveza, i drugdje u svijetu.

Po nacrtu završnog priopćenja koji je dobila agencija AFP, sa summita koji se završava u utorak navečer, uputit će se poziv na "snažnu međunarodnu suradnju" radi sprječavanja opasnosti od "nuklearnog terorizma", "jedne od najvećih prijetnja" što ugrožavaju svjetsku sigurnost.

U pozadini susreta na vrhu dominirali su najava lansiranja sjevernokorejske rakete i iransko-zapadna kriza u vezi s nuklearnim programom Teherana.

Vezane vijesti

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika