27.03.2012. / 14:34

Autor: Hina

Annan: Sirija prihvatila UN-ov mirovni plan

Sirija je prihvatila predloženi mirovni plan u šest točaka koji je podržalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, rekao je u utorak posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan.

Kofi AnnanKofi AnnanSirija je prihvatila predloženi mirovni plan u šest točaka koji je podržalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, rekao je u utorak posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan.

Bivši glavni tajnik UN-a, Annan je kazao da je "to važan početni korak koji može dovesti do završetka nasilja i krvoprolića te dostave pomoći i stvaranja ozračja za politički dijalog koji će ispuniti legitimne težnje sirijskog naroda", stoji u izjavi.

No provedba plana bit će ključna i Annan će raditi sa svim stranama i na svim razinama kako bi osigurao njegovu provedbu, navodi se u izjavi.

Annan je pisao predsjedniku Bašaru al-Asadu kako bi pozvao sirijsku vladu da odmah provede obveze iz plana, rekao je Annanov glasnogovornik Ahmad Fauzi.

Plan, što ga je 21. ožujka odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a predviđa ponajprije prekid svih oblika nasilja vojske i svih strana u sukobu i to pod nadzorom UN-a. Predviđa zatim dostavu humanitarne pomoći u sve zone pogođene sukobima i oslobađanje svih samovoljno i bez uhidbenih naloga privedenih osoba.

Vezane vijesti

Mirovni plan u Siriji posrće, Rusija upozorava na "urote"

Mirovni plan u Siriji posrće, Rusija upozorava na "urote"

Pobunjenici i snage odane sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu intenziviraju borbe u Siriji i više teže ostvarenju vojnih ciljeva nego mirnome… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika