Objavljeno u Nacionalu br. 477, 2005-01-04

Autor: Ilko Čulić

GLAZBA

Najbolji album godine snimili su The Earlies

Godinu 2004. u glazbi je obilježila vladavina sezonske R'n'B konfekcije osvježene ritmovima hip-hopa i jamajkanskog dancehalla, potražnja za nu-metalom je prepolovljena, a dizajneri dance hitova su u potrazi za egzotičnim začinima lutali od Indije do Balkana

Ilko ČulićIlko ČulićSveprisutni MTV uskoro će otvoriti svoju zapadnobalkansku podružnicu sa sjedištem u Ljubljani. Ufanje nekih lokalnih i regionalnih pop-rock zvijezda da će tamo naći svog prirodnog saveznika ima debelo pokriće u strahu od širenja narodnjačkog TV Pinka, ali MTV Adria može donijeti samo privremeno rješenje njihovih problema. Godine planetarne ekspanzije MTV-ja pokazale su da ova korporacija na novim tržištima obično nastupa kao bezobzirni osvajač, nikad i nigdje kao zaštitnik dobre glazbe, a vrlo rijetko kao partner, i to kad se s druge strane nađu davno potvrđene veličine formata Princea, U2 ili Red Hot Chili Peppersa. Nevidljiva mreža raširena po cijelom svijetu, osim teritorija pod kontrolom francuskog MCM-a, održava monopol u promociji pop-hitova, a diskografska industrija gotovo bespogovorno prihvaća standarde postavljene na MTV-ju. Više se ne radi samo o ispunjenju zlokobnog proročanstva Trevora Horna zapisanog prije četvrt stoljeća u naslovu pjesme “Video Killed The Radio Star”, nego o ozbiljnoj prijetnji svakom većem igraču koji odbija igrati po MTV-pravilima, a nije se na vrijeme sklonio u Francusku kao što su učinili Manu Chao i Asian Dub Foundation.

Da je Orwell došao pola stoljeća poslije, možda bi se i Big Brother zvao MTVU 2004. najbolje se prodavala sezonska R&B konfekcija osvježena ritmovima američkog hip-hopa i jamajkanskog dancehalla, potražnja za nu-metalom je prepolovljena već na ljetnim festivalima, garage-rock revival je do kraja godine rutinski integriran u rock mainstream, a dizajneri dance hitova su u potrazi za egzotičnim začinima lutali od Indije do Balkana pa je čak i aktualnu reklamu za Nike ozvučio “Balkan Hot Step” sa sampleom Orkestra Bobana Markovića. Autori ponajboljih lanjskih albuma teško su se probijali pokraj Ushera, Nellyja i ostalih MTV-prikaza, no negdje u njihovoj sjeni ipak se dogodio zanimljiv flashback u post new wave 80-e koji je izbacio na površinu nove bandove poput Franza Ferdinanda, kao i vrhunska reizdanja iz opusa The Clash, Talking Heads i Gang Of Four. Masovna rockerska kampanja protiv Georgea Busha propala je zajedno s predsjedničkom kandidaturom Johna Kerryja, ali to nije spriječilo R.E.M, Beastie Boyse i Patti Smith da zaobiđu političku korektnost industrije zabave i progovore o još jednom besmislenom ratu pod američkom zastavom. Naravno, njihovi apeli nisu emitirani preko MTV-ja, što prosječno obaviještenoga gledatelja može dovesti do zaključka da ih nije ni bilo. Kao što 1992. nije bilo snimke policijske egzekucije Rodneyja Kinga dok je Dr Dre i Eazy E nisu zapakirali u videospot za singl “Fuck The Police”, progurali na MTV i isprovocirali rasne nemire s 52 mrtva u Los Angelesu. Da je George Orwell došao pola stoljeća poslije, možda bi se i Big Brother zvao po MTV-ju.

Najbolji albumi u 2004.

1. The Earlies – ‘These Were The Earlies’ (679 Recordings / Dancing Bear)

Anonimni simpatizer koji je rekao: “A ja sam mislio da se ovakve ploče više ne proizvode”, ostavio je najkraći opis nastupnog albuma englesko-američkog kvarteta Earlies. Nakon dugotrajne razmjene demo materijala preko e-maila i ispitivanja terena s briljantnim singlovima “Morning Wonder” i “Devil’s Country”, ekipa skupljana od Manchestera do Dallasa zaokružila je pravo remek-djelo nove psihodelije. Kroz 11 pjesama izmjenjuju se neskriveni utjecaji posljednjih albuma Flaming Lipsa i Mercury Reva, eksperimentalne elektronike a la Boards Of Canada, zaboravljenih acid-rock kultova iz 60-ih i stare pjesmarice Briana Wilsona, ali The Earlies poslije svih provjera ipak najviše podsjećaju na kultni kalifornijski band Love, odnosno njegov antologijski LP “Forever Changes” iz 1967. Imaju sličan raspored instrumenata, podjednako kompleksne aranžmane i album koji može trajati dulje od cijele karijere nekakvog pop-hitmakera.

2. Johnny Cash – ‘Unhearted’ (American / Aquarius)
Petodijelni box set iz produkcije Ricka Rubina kompletiran je u listopadu 2003., a dan poslije “Man in black” umro je od Parkinsonove bolesti. Zbirka u kojoj su revidirani country i gospel standardi pomiješani s čudesnim obradama alter-rock hitova odmah je postavljena kao epitaf jednom od najvećih američkih glazbenika 20. stoljeća, no europsko izdanje pojavilo se tek u siječnju 2004.

3. TV On The Radio – ‘Desperate Youth, Blood Thirsty Babes’ (4AD / Dallas)
Crno-bijeli trio iz Brooklyna, otprije poznat tek po suradnji s napuhanim retro-punkerima Yeah Yeah Yeahs, povukao je krivudavu crtu od Zappe preko Sonic Youtha do Radioheada i na prvom studijskom putovanju zaokružio najprogresivniji indie-rock album u 2004. Znakovi raspoznavanja su izvrsna produkcija Davida Siteka i afro-soul vokal Tundea Adebimpea.

4. Tinariwen – ‘Amassakoul’ (Triban Union / Aquarius)
Pustinjski Tuarezi iz nomadskog plemena Tamashek do 1995. nosili su puške i branili svoj komad Sahare od vojnika iz Malija i Nigera. Danas su naoružani samo električnim gitarama, najradije slušaju Hendrixa, sviraju fascinantan desert-blues i imaju album koji nadvisuje sve što je došlo iz Afrike nakon što je Salif Keita objavio “Moffou”.

5. !!! – ‘Louden Up Now’ (Warp)
Tvrdi disco-punk ritmovi iz New York undergrounda, post-Talking Heads gitare i funky brassovi nalik na rani Red Hot Chili Peppers. To je bila prava kombinacija za dance album godine, a snimili su ga bivši kalifornijski hardcore punkeri i industrial-dub freakovi koji možda nijedanput nisu zakoračili na plesne podije šminkerskih diskoteka.

6. R.E.M – ‘Around The Sun’ (Warner / Dancing Bear)
Stilski na pola puta između “Automatic For The People” i “Reveal”, kvalitetom negdje u sredini impozantnog R.E.M opusa, s više nego dovoljno materijala za održavanje reputacije najboljeg mainstream rock banda na svijetu i ultimativnom preporukom za bliski susret na premijernom zagrebačkom koncertu 19. siječnja.

7. Franz Ferdinand – ‘Franz Ferdinand’ (Domino / Dancing Bear)
New wave nostalgičari dugo su maštali o ovakvom albumu, ali rijetko su ga tražili među debitantskim radovima. Art-rock kvartet iz Glasgowa uspio je besprijekorno povezati uspomene na Wire, Gang Of Four i Joy Division sa zaraznim refrenima Brit-pop škole iz 90-ih, a trendsetterski magazini su preko noći zaboravili na Oasis.

8.Momma Gravy – ‘Adios’ (Different Drummer)
Produkcija downtempo elektronike, već preduboko uvučena u chill out klišeje, dobila je iznimno jako pojačanje s drugim albumom tandema Momma Gravy iz engleskog Hulla. Dečki su još uvijek na tragu starijih i poznatijih sugrađana iz File Brazilije, ali već sada mnogo inventivniji u spajanju raznovrsnih future i retro elemenata

9.Bugge Wesseltoft – ‘Filming’ (Jazzland / Aquarius)
Norveški future-jazz inovator u dosad najboljem izdanju. Ne odustajući od složenih eksperimenata objedinjenih pod nazivom “New Conception Of Jazz”, Bugge je pronašao formulu za bešavno spajanje broken-beat elektronike i uvijek neobičnih zamisli skandinavskih avangardnih jazzera.

10.Kings Of Leon – ‘Aha Shake Heartbreak’ (RCA / Menart)
Drugi album mlađahnih southern-rockera iz obitelji Followill potvrdio je da se nije slučajno podigao veliki oblak medijske prašine oko njihova debija “Youth And Young Manhood”. Kings Of Leon su u međuvremenu napredovali do laskave usporedbe sa 16 Horsepower, a znaju prizvati i duhove Pixiesa.

11. Dizzee Rascal – ‘Showtime’ (XL / Dallas)
Ulični pjesnik Mike Skinner je veća faca, pogotovo u Engleskoj, međutim 20-godišnji Dizzee Rascal lani je imao bolji album od The Streets i potpuno je opravdao povjerenje diskografskih eksperata koji su mu dodijelili prestižnu nagradu Mercury za prvijenac “Boy In Da Corner”. Pravi izbor za upoznavanje s “UK Garage” scenom.

12. Jim White – ‘Drill A Hole’ (Luaka Bop / Dallas)
Pod paskom Davida Byrnea bivši junkie iz Pensacole na Floridi napredovao je do kultnog statusa rezerviranog samo za najdarovitije američke kantautore. Na trećem albumu White je svoju originalnu alter-country-gospel fuziju pretvorio u pregršt sjajnih pjesama, a dobro je uklopio i iskustvo iz prethodne suradnje s Morcheebom.

13. Tom Waits – ‘Real Gone’ (Anti / Dancing Bear)
Na prvi pogled ovo je posljedica delirium tremensa iz kojeg više nema povratka, no ako mu posvetite malo više vremena, priznat ćete da je Waits opet napravio album za pamćenje. U dvije-tri pjesme sasvim blizu najvišim dometima u karijeri, a kao cjelina negdje pri vrhu njegove novije diskografije.

14. Louie Culture – ‘The Uprising’ (Reggae Central)
Najznačajniji doprinos aktualnom roots reggae revivalu u 2004. dali su 36-godišnji “Bobo Dread singjay” iz Kingstona i njegov floridski producent “Justice” M. Halsall. Na albumu gostuju Sizzla i Luciano, ali novi rastafarijanski “ustanak” predvodi mnogo manje poznati Louie Culture.

15. Cypress Hill – ‘Till Death Do Us Part’ (Sony / Menart)
Na top-listama Cypress Hill nisu došli ni blizu Eminema, ali njihov je povratnički album ipak bio najbolja ponuda u lanjskoj mainstream hip-hop produkciji. Dok su se najpopularniji reperi udvarali R&B divama, kalifornijski doajeni odigrali su sjajnu kombinaciju s Timom Armstrongom iz Rancida.

16. Nick Cave & The Bad Seeds – ‘Abattoir Blues / The Lyre Of Orpheus’ (Mute / Dallas)
Dva nova albuma u istoj kutiji najprije su trebali izbrisati slabiji rezultat “Nocturame”, no Cave je nakon preraspodjele uloga u Bad Seedsima uzletio sve do visina na kojima je ostavio “The Boatman’s Call”. Važan je dobitak i to što je napokon odustao od ambicije da postane novi Johnny Cash.

17. Mercan Dede – ‘Su’ (Doublemoon)
Tamo gdje se turska glazba identificira s Tarkanom, Mercan Dede mogao bi izazvati omanji kulturološki šok. Profilirani etno-ambient-jazz producent s kanadskom adresom još uvijek objavljuje u Istanbulu, ali album s gostima poput Susheele Raman i Dhafera Youssefa sigurno će naći put do brojnog “world music” auditorija.

18. Bjork – ‘Medula’ (One Little Indian / Aquarius)
Neokrunjena kraljica europske glazbe iza sebe ima dovoljno hitova da se u svakom trenutku može vratiti među pop-zvijezde, no zasad je mnogo više zaokupljena pokusima s vokalom u digitalnom procesu snimanja. “Medulla” je često prevelik zalogaj za nepripremljene slušatelje, ali prava poslastica za fanove.

19. Dubmatix – ‘Champion Sound Clash’ (Soul Stepper)
Jesse King aka Dubmatix je kanadski producent, multiinstrumentalist i autor albuma koji predstavlja najveći napredak zabilježen tijekom posljednjih nekoliko godina u fuziji duba, reggaea i housea.

20. The Roots – ‘The Tipping Point’ (Geffen / Aquarius)
Prvaci “organskog” hip-hopa bili su višestruko opterećeni uspjesima prethodnih albuma “Things Fall Apart” i “Phrenology” pa je “The Tipping Point” manje okrenut istraživanjima novih mogućnosti, ali stečene pozicije Rootsima nitko ne može osporiti.

Reizdanja:
1. The Clash – “London Calling” (Sony / Menart)
2. The Mikey Dread Show – “African Anthem” (Dread At The Control)
3. Gang Of Four – “A Brief History Of Twentieth Century” (EMI /Dallas)
4. David Bowie – “Diamond Dogs” (EMI / Dallas)
5. Talking Heads – “The Name Of This Band Is Talking Heads” (Sire / Dancing Bear)

Kompilacije:
1. Neil Young – “Greatest Hits” (Reprise / Dancing Bear)
2. Fela Kuti – “The Best Of Fela Kuti – Music Is The Weapon” (Barclay / Aquarius)
3. Pixies – “Wave Of Mutilation (4AD / Dallas)
4. Jah Wobble – “I Could Have Been A Contender” (Sanctuary / Menart)
5. Daddy G – “DJ Kicks” (K7)

DVD:
1. R.E.M – “Perfect Square” (Warner / Dancing Bear)
2. Groove Armada – “The Best Of – Live At Brixton Academy” (BMG / Menart)
3. Razni izvođači – “Festival In The Desert” (Triban Union)
4. Calexico – “Live At The Barbican” (City Slang / Dallas)
5. Razni izvođači – “Zen TV DVD – Best Of Ninja” (Ninja Tune)

Vezane vijesti

MTV - Katy Perry, Lady Gaga i Adele dobile najviše nagrada

MTV - Katy Perry, Lady Gaga i Adele dobile najviše nagrada

U Los Angelesu su kasno navečer u nedjelju dodijeljene MTV glazbene video nagrade (MTV Video Music Awards) za 2011. godinu, a nagradu za najbolji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika