27.03.2012. / 16:30

Autor: Hina

Počelo suđenje za brutalne zločine

Rasvjetljavanje pakla u Kerestincu

Zlostavljanja su, po tvrdnjama tužiteljstva, započela u tadašnjem vojnom zatvoru u Gajevoj ulici, gdje je danas sjedište Državnog odvjetništva RH, nakon čega su žrtve odvedene u bivšu raketnu bazu JNA u Kerestincu, gdje su premlaćivani, mučeni elektrošokovima, ali i prisiljavani na skidanje, oralni seks i masturbaciju. Seksualnom zlostavljanju bilo je podvrgnuto i desetak zatočenih žena. Jedna od njih u logor je, prema optužnici, dovedena trudna, no od posljedica zlostavljanja je pobacila

Prvi red s lijeva: Dražen Pavlović, Viktor Ivanin. Drugi red s lijeva: Stjepan Klarić, Željko Živac, Goran Strukelj. Photo: Sanjin Strukić/PIXSELLPrvi red s lijeva: Dražen Pavlović, Viktor Ivanin. Drugi red s lijeva: Stjepan Klarić, Željko Živac, Goran Strukelj. Photo: Sanjin Strukić/PIXSELLBivši zapovjednik Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu Stjepan Klarić danas je zajedno s četvoricom njemu podređenih hrvatskih vojnika odbacio optužbe za mučenje 34 ratna zarobljenika od prosinca 1991. do svibnja 1992.

Uz Klarića krivnju su porekli Dražen Pavlović, Viktor Ivančin, Željko Živec i Goran Štrukelj, nakon što im je pročitana optužnica čime im je i formalno počelo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Optužnica koju su odbacili tereti ih za najstrašnija psihička i fizička zlostavljanja pripadnika neprijateljske JNA, ali i srpskih civila uhićenih uglavnom u okolici Zagreba i Siska.

Zlostavljanja su, po tvrdnjama tužiteljstva, započela u tadašnjem vojnom zatvoru u Gajevoj ulici, gdje je danas sjedište Državnog odvjetništva RH, nakon čega su žrtve odvedene u bivšu raketnu bazu JNA u Kerestincu, gdje su premlaćivani, mučeni elektrošokovima, ali i prisiljavani na skidanje, oralni seks i masturbaciju. Seksualnom zlostavljanju bilo je podvrgnuto i desetak zatočenih žena. Jedna od njih u logor je, prema optužnici, dovedena trudna, no od posljedica zlostavljanja je pobacila.

Slučaj Kerestinec: Anatomija jednog zločina

Klarić je, tvrdi tužiteljstvo, svojim podređenima dozvoljavao zlostavljanja zarobljenika, a navodno je i sam u njima sudjelovao. Optužene se, osim za zlostavljanje, tereti i da nisu ništa poduzeli kako bi spriječili zlostavljanja i kaznili počinitelje.

Sud će prije donošenja presude neposredno ispitati 80-ak svjedoka, uglavnom žrtava, od kojih će neki biti ispitani video vezom iz Srbije, gdje žive od rata. No, na sudu bi se trebali pojaviti i neki bivši hrvatski dužnosnici poput bivšeg šef vojne policije Mate Laušića i šefa nekadašnjeg SIS-a Josip Perković.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Marijana Garca nije prihvatio prijedlog obrane da se ukine pritvor svima optuženicima, osim Štrukelja koji je na slobodi.

Suđenje se nastavlja 16. svibnja ispitivanjem prvih žrtava Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 27.03.12. 21:49

opet su se okomili na naše branitelje, zar ne Zvonko. A mučeni i ubijani su suradnici KOS-a i KOG-a, doušnici i doušnice, snajperisti i snajperistkinje. I zaslužili su što su dobili.


registracija
17/6/05

torpedo, 28.03.12. 08:50

@agaSovulj
po toj istoj logici su i svi oni na Kriznom putu zasluzili sto su dobili, zar ne?

Krivnja je pojedinacna i to ce se tijekom procesa ustanovit tko je sto radio. Zato i imamo pravnu drzavu, a ne nekakvu prcvarnicu.


registracija
30/12/08

csiki, 03.04.12. 18:45

torpedo kave veze ima "krizni put" i Kerestinac ili mozda DR osveta za "krizni put"? Kao u nekim zemljama zub za zub mislio sam ipak da su hrvati kao katolici ipak su na visem nivou savesti.Istina ono sto je cinjeno sa decom zenama i ne hrvatima potvrdjuje da je bilo problema sa klerom. a to sto se tice pravne pravedne drzave ne znam da li to vazi za sve drzavljane RH jer dosad potvrdjuje suprotno vrlo znate i u DR ucinjeno dosta cudne stvare za vanjskog sveta


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika