28.03.2012. / 10:02

Autor: Hina

Ministar o budućim rezovima

Brodogradnja je tek početak...

Još će rasti broj nezaposlenih jer se gube radna mjesta, rekao je Mrsić na upit jesmo li dosegnuli vrhunac nezaposlenosti

Mirando Mrsić. Photo: Jurica Galoić/PIXSELLMirando Mrsić. Photo: Jurica Galoić/PIXSELLMinistar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je danas da će Vlada morati donijeti još teških odluka da bi se "vidjelo svjetlo na kraju tunela" i ponovio da se učinci mjera koje Vlada poduzima i još će poduzeti za oporavak gospodarstva očekuju sredinom 2013. godine.

"Ankete su ankete, a mi znamo što moramo raditi", rekao je ministar Mrsić danas u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" na upit da komentira ankete o padu rejtinga Vlade. "Krajnji cilj je da se Hrvatska izvuče i bez obzira na rejting moramo to obaviti, neće nitko umjesto nas. Bit će još teških odluka nakon brodogradnje...da bi se vidjelo svjetlo na kraju tunela", rekao je Mrsić.

Još će rasti broj nezaposlenih jer se gube radna mjesta, rekao je Mrsić na upit jesmo li dosegnuli vrhunac nezaposlenosti. Znali smo da će taj broj rasti, jer kad se zaustavi gospodarstvo taj broj raste, ali i kad se pokrene treba još šest mjeseci da se vidi učinak na porast broja radnih mjesta i pad nezaposlenosti, kazao je Mrsić, napominjući da je slična situacija bila 2003. godine kad su se mjere koalicijske vlade vidjele tijekom sljedeće tri godine.

"Još je zanimljiviji broj zaposlenih. Sad je oko 1.280.000 zaposlenih u proizvodnji i svaki dan se gubi po stotinjak radnih mjesta. U realnom sektoru, od kojeg živimo, izgubili smo u posljednjih desetak godina oko 250.000 radnih mjesta, to smo nadoknadili zapošljavanjem u drugim sektorima, ali u onom trenutku kad počne zapošljavanje u realnom sektoru možemo reći da počinjemo izlaziti iz krize. Za sada to još ne vidimo", kazao je Mrsić.

Odgovarajući na kritiku predsjednika Hrvatskih nezavisnih sindikata Krešimira Severa, koji smatra da vlada previše luta i improvizira, Mrsić je rekao da se prvo moraju stvoriti preduvjeti za pokretanje gospodarstva i okruženje za otvaranje radnih mjesta te da je Vlada dio napravila dosadašnjim mjerama a dio mjera slijedi.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar je, sudjelujući u emisiji, rekao da se o ovom trenutku moraju spašavati postojeća radna mjesta i domaća proizvodnja. Za primjer je naveo da zbog upravljačkih prava u Ini radnici na crpkama neće više nositi odijela koja se šiju u Hrvatskoj, nego u Mađarskoj.

Mrsić je rekao da na žalost nismo konkurentni te da to treba mijenjati. Vlada je pojeftinila cijenu rada i treba još, kazao je. U tekstilnoj industriji nismo konkurentni u masovnoj proizvodnji, ali jesmo u dizajnerskoj odjeći, kazao i poručio da treba tražiti niše za male proizvodnje.

Vezane vijesti

Bit će bolje sredinom 2013.

Bit će bolje sredinom 2013.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić izjavio je danas kako je vrlo kratko vrijeme da se ocijene pravi dosezi rada Vlade te da su puno… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 28.03.12. 12:55

SDP pokušava HDZ-ove kosture oživjeti ,kako kaže Milanović,polako i nenasilno ! Umjesto da prave "novu djecu" ,pokušavaju oživjeti zombije. Puzajući model ozdravljenja države,rezultirati će stanjem tko živ-tko mrtav na kraju.A zna se tko će preživjeti no isto tako se zna,i tko neće.Kako buduća stanja bilo kojega sustava ,ovise od početnih uvjeta,Tuđmanova nepromijenjena doktrina je glavna kočnica napretka i bilo kakvih ispravljanja nepoštenosti.Sve će u SDP-u poduzeti za oporavak no glavni problem ostaje isti.Postojeći zakoni o pretvorbi,zamućenost zakonitosti i dvostruki kriteriji za sudionike pretvorbe,ne daju nikakvu šansu za ispravljanje nepravdi a kamoli da osiguravaju oporavak.Posebno ne brzi oporavak.Tuđmanu je trebalo ratno stanje od 6 godina da bi se što više pokralo a SDP puzajućim modelom "ispravljanja pogrešaka", samo traži vrijeme da dovrši procese otimačine i općeg rasula države.Za kasnije vrijeme,kada procesi zaista dođu do kraja u pretvorbi,novopečeni kapitalisti "preko noći"imati će na raspolaganju radnu snagu koja je dovedena do ruba opstanka.To ujedno znači i jeftina radna snaga.I tek tada će,sa neravnopravnim i nepoštenim startom,krenuti kapitalizam u državi Hrvatskoj.Zato je SDP stranka kontinuiteta HDZ-ovske politike polaganog preuzimanja hrvatskih vrijednosti i pretakanja u posebno odabrane džepove najpodobnijih ali itekako sumnjivo,sposobnih pojedinaca.Kada se vide razmjeri svih katastrofalnih poteza HDZ-ove politike za ovih 20 godina,jasno je da nam je još i predobro.Ujedno je interesantno kako uopće još ikako postojimo kao neka formalna organizacija koja se zove državom.Pravosuđe,koje je upregnuto u kola otimačine svega,svojom ,također puzajućom politikom dugih procesa,daje svoj doprinos kako je to Tuđman i zamislio kada je doveo podobnike u sudbene vlasti.Oni su glavni grobar koji udaraju zadnje čavle u otimačini narodne imovine na najbestijalniji način(Kamensko,Dalmacijavino,Brački kamen i mnogi drugi subjekti naštimanih pretvorbi,koje se ni danas nemogu riješiti iz prostog razloga postojanja takvih loših zakona i namjerne opstrukcije pravosuđa da takve situacije raščisti po pravdi.Po pravu će stanje ostati takvo a to znači šipak onima od kojih je sve oteto Tuđmanovim modelom.SDP sudjeluje u punoj mjeri svojim nepromjenjivanjem tih postojećih zakona i labavim odnosom prema pravosuđu.To ukazuje na isti model i na prešutnu nagodbu HDZ-a i SDP-a.


registracija
7/3/11

medjimurec, 28.03.12. 13:58

Ovi su vec bili na vlasti 2000-te godine i uspjeli su napravit rekord u stopi nezaposlenosti u Hr drzavi a koliko se vidi i sada napreduju u tom smjeru ! Sad se naravno pronalaze kosturi i koscice po ormarima kao opravdanje za nezamislivu nesposobnost trenutacne vlade RH . Jedino sto bi mogli uciniti za opce dobro je kolektivna ostavka i novi izbori !


registracija
9/3/10

nostradurus, 28.03.12. 19:36

Poslušajte po tko zna koji put pravu istinu: HDZ i SDP je ista priča. A ista priča je i 99% drugih stranaka. A zašto? To je duga priča i dokaz da se ne može manipulirati sve ljude sve vrijeme. Zašto smo svi podvrgnuti manipulaciji? Jer ne možeš nekoga prevariti, ako on zna da je prevara u igri. Već nam svima postaje jasno da je neka prevara u pitanju. Država koja je proživjela stoljeća se u samo par desetljaća nalazi u krizi bez presedana.

Dajte ne budite lijeni, pročitajte što sam napisao: sites.google.com/site/financijskisustav/Financijski_sustav_i_novac.pdf. Javite se na forum reforma.forumhr.com i počnite konstruktivnu raspravu. Saznati ćete pravu istinu i shvatiti da smo žrtve dušmanske prevare koju sve Vlade od 1993. podržavaju. Nema rješenja bez ovog znanja! Teška vremena su pred nama i još će puno ljudi ostati bez posla. Mjere za zpošljavanje neće biti uspješne. Dugovi će i dalje rasti.
Kako ćete pogledati djecu u oči i reći im da ste mogli spasiti državu, ali da vam se nije dalo pročitati koji su pravi uzroci krize i njegove posljedice?

Živi i pametni bili!


registracija
26/2/12

okvardz, 29.03.12. 10:15

mrsiću NITI TI NITI BILO TKO U VLADI ODLUČUJE ŠTO ĆE BITI. NAŠE SU GAZDE I NAŠI VLASNICI SU VANI U PODZEMLJU FRANKFURTA I ČIKAGA. NEMOJ NITI SEBE , A NITI NAS VIŠE ZAVARAVATI, KAD ZNAMO DA NAS JE HDZ PRODAO DAVNO BELOSVEDSKIM KRIMINACIMA.


registracija
26/2/12

okvardz, 29.03.12. 10:17

KADA ĆEŠ REĆI TODORIĆU I SLIČNIMA DA SA PAR MILIJARDI POMOGNE VAŠU BORBU ZA BOČJITAK. SORY ZNAM DA TO NE SMIJETE, BAŠ SAM GLUP. LJEPŠE JE HODATI OKOLO SKUPLATI DNEVNICE I PAMETOVATI.


registracija
26/2/12

okvardz, 29.03.12. 10:17

PSI LAJU , A KARAVANE PROLAZE.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika