28.03.2012. / 13:15

Autor: Nacional.hr

Zašto žene ne bi radile u ICT-u?

Svrha radionice bila je razbiti društvene stereotipe o IT zaposlenjima kao tradicionalno muškim zanimanjima te donijeti preporuke za djelovanje kako bi se povećao broj djevojaka i žena koje se odlučuju za karijeru u IT-u

S radioniceS radioniceUdruga CESI i Girl Geek Dinners Hrvatska organizirali su u prostorima Centra za kulturu i film August Cesarec niz međusobno povezanih radionica pod nazivom „Žene i ICT - zašto se odlučiti za karijeru u ICT sektoru?". Organizacija radionice potaknuta je međunarodnom inicijativom eSkills koja se odvija istovremeno u 35 zemalja u Europi s ciljem senzibiliziranja javnosti u pogledu važnosti ulaganja u informatičku pismenost građana te kako bi se promovirala ICT zanimanja i karijere.

Radionici su prisustvovale mnoge žene i muškarci koji su dio ICT zajednice, ali i oni koje žele doprinijeti promicanju prisutnosti žena u svijetu informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Mnoge već sad razmatraju mogućnost prekvalifikacije za neko od privlačnih ICT zanimanja s obzirom da su prepoznale važnost cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja u pogledu ICT vještina, ali i činjenicu da se ICT kadar u kriznim vremenima pokazao kao izuzetno tražen i kvalitetno plaćen.

"Na svim hrvatskim sveučilištima studentice čine većinu diplomiranih, njih oko 59 posto, dok ih na ICT studijima ima tek 16 posto. Kao i u Hrvatskoj i u Europi se mali broj djevojaka odlučuje na upis nekih od tehničkih fakulteta te daljnji razvoj u ICT industriji. Jedan od mnogih zaključaka radionice je da svakako moramo napraviti kompletan redizajn trenutnog obrazovnog sustava kako bi se ICT zanimanja prikazala kao kreativna i inovativna, a samo područje predstavilo kao interdisciplinarno. Cilj naše radionice bio je upravo razmotriti ideje i prijedloge kojima bismo potaknuli mlade žene da se odluče na razvoj karijere u ICT sektoru te pritom razbiti društveni stereotip o IT zaposlenjima kao tradicionalno muškim zanimanjima. Žene su tek trećina zaposlenika u ICT sektoru iako ukupno čine 46 posto udjela radno zaposlenih. Radionica je donijela mnoge odlične ideje i preporuke kako senzibilizirati javnost o važnosti informatičkih vještina te kako učiniti ICT zanimanja privlačnima djevojčicama, ali i dječacima već u ranijoj dobi", izjavila je Bojana Mandić, osnivačica i organizatorica Girl Geek Dinners Hrvatska.

"Žene su u vrlo nepovoljnom položaju na tržištu rada, kako zbog činjenice da ih se često diskriminira temeljem njihova privatna života - naročito ako imaju djecu ili ih planiraju imati - tako i zato jer su često usmjeravane na slabo plaćena, socijalna ili uslužna zanimanja. Poticati žene na ICT zanimanja znači dati ženama mogućnost boljeg posla i bolje plaće te u konačnici i ekonomsku snagu i samostalnost", izjavila je Anamarija Gospočić, voditeljica programa Edukacija, savjetovanje i informiranje za rodnu ravnopravnost u CESI.

Vezane vijesti

Ponekad moraš sjesti da bi se izjasnio

Ponekad moraš sjesti da bi se izjasnio

Canon i Girl Geek Dinners Hrvatska uključili su se u svjetsku inicijativu 'Sit with me' (Sjedni sa mnom) kojom pozivaju sve sudionike konferencije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika