28.03.2012. / 13:42

Autor: Deutsche Welle

Hercegovački trgovci profitirali povećanjem PDV-a u Hrvatskoj

Zbog većeg PDV-a u Hrvatskoj profitiraju trgovci u Hercegovini. No, i kada ne bi bilo razlike u PDV-u, Dalmatinci bi dolazili kupovati u Hercegovinu. Jer, jednostavno kao građani druge države imaju pravo na povrat PDV-a.

Hrvati ponovno u većem broju idu u kupovinu preko graniceHrvati ponovno u većem broju idu u kupovinu preko granicePovećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u Hrvatskoj s 23 na 25 posto, od 1. ožujka prouzročio je dodatan rast cijena u toj zemlji, zbog čega građani Hrvatske sve češće odlaze u susjedne zemlje u kupovinu, posebice u Bosnu i Hercegovinu, gdje je PDV niži za čak 8 posto, pa su i cijene u trgovinama niže.

U mjestu Gorica u općini Grude, uz granicu s Hrvatskom, s jedne i druge strane magistralne ceste, koja povezuje susjedne općine Imotski u Hrvatskoj i Grude u BiH, mnoštvo je je butika i nekoliko supermarketa, ispred kojih se uglavnom mogu vidjeti automobili s registarskim oznakama iz Imotskog, Sinja, ali i Makarske, Splita i drugih dalmatinskih mjesta. Gospođa Anija stigla je u Goricu čak iz Solina.

„U nas je velika besparica..."

„Došla sam pogledati odjeću. Ovdje je znatno jeftinije kod nas, toliko jeftinije da mi se isplati doći iz Solina, kaže za Deutsche Welle ova Dalmatinka.

No, Dalmatinci u Hercegovinu ne dolaze kupovati samo odjeću, već i hranu, higijenske potrepštine. U Gorici kupuju i proizvode iz Hrvatske kao što su Vegeta, Kraševe čokolade, hrana za djecu, ili cigarete Tvornice duhana Rovinj koje su višestruko jeftinije u BiH, ne samo zbog nižeg PDV-a, već i manjih trošarina.

Meso ne može preko granice

Sredovječni Imoćanin kaže kako su najjeftiniji proizvodi oni koje ne mogu iz BiH unijeti u Hrvatsku, meso mlijeko i mliječni prizvodi.

- Ja tu u Hercegovini imam rodbinu. Svratim do njih i usput nešto kupim. U nas je velika besparica i ljudi se snalaze na sve načine, veli.

Prodavačica Vesna kaže kako Dalmatinci godinama dolaze ovdje u kupovinu, jer je i prije najnovijeg povećanja PDV-a u Hrvatskoj od 2 posto, porez u BiH pa time i cijene bile niže nego u Hrvatskoj. Posebice je, kaže, jeftinija odjeća.

No, i kada ne bi bilo razlike u porezu na dodanu vrijednost, Dalmatinci bi svjedno dolazili kupovati u Hercegovinu, posebice oni iz pograničnih mjesta napominje nam jedan od prodavača u Gorici. Razlog je jednostavan, kao građani druge države imaju pravo na povrat PDV-a

Autor: Milan Šutalo

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 28.03.12. 16:15

Ma jesu stvarno profitirali. Pa koliko stanovnika Hrvatske kupuje u Bosni?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika