28.03.2012. / 13:53

Autor: Hina

Arapski ministri zalažu se za Annanov plan

Arapski ministri vanjskih poslova sastali su se u srijedu i razgovaraju o tome kako primijeniti plan za Siriju koji koji ima potporu Ujedinjenih naroda, sad kad je sirijski predsjednik Bašar al-Asad pristao na prijedlog koji traži prekid nasilja, ali ne inzistira na Asadovu odlasku.

Još uvijek nije dogovoren plan za SirijuJoš uvijek nije dogovoren plan za SirijuArapski ministri vanjskih poslova sastali su se u srijedu i razgovaraju o tome kako primijeniti plan za Siriju koji koji ima potporu Ujedinjenih naroda, sad kad je sirijski predsjednik Bašar al-Asad pristao na prijedlog koji traži prekid nasilja, ali ne inzistira na Asadovu odlasku.

Očekuje se da arapski čelnici u Bagdadu na summitu Arapske lige prihvate plan posebnoga izaslanika Lige i UN-a Kofija Annana koji u šest točaka traži prekid vatre i politički dijalog, a Irak ga opisuje kao "posljednju priliku" za Siriju.

Annanov prijedlog najnoviji je pokušaj da prestane nasilje koje traje već više od godine dana jer Asad vojskom u gradovima guši prosvjede protiv svoje 12-godišnje vladavine.

"Sirijsko prihvaćanje toga plana veoma je važan korak", rekao je irački ministar vanjskih poslova Hošijar Zebari u Bagdadu. "To je posljednja prilika za Siriju i mora se primijeniti na terenu".

Zebari je najavio da će ministri Arapske lige razgovarati o Annanovu planu i o mogućnosti njegove primjene. Arapska je liga lani suspendirala Siriju i već je od Asada tražila da se povuče i omogući razgovore. No članice Lige podijeljene su oko pristupa sve žešćem nasilju koje bi moglo ugroziti i cijelu etnički i vjerski kompleksnu regiju.

Sunitske sile Saudijska Arabija i Katar žele izolirati Siriju, ali druge zemlje koje nisu iz Perzijskoga zaljeva, poput Alžira, Egipta i iračke šijitske vlade traže oprez jer strahuju da bi rušenje Asada potaknulo sektaško nasilje.

"Prioritet je prestanak nasilja u Siriji", rekao je ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata. "Mi podupiremo Annanov prijedlog".

UN procjenjuje da je u sirijskome ustanku ubijeno više od devet tisuća ljudi, iako sirijske vlasti za nasilje optužuju teroriste s potporom izvana i kažu da su ubijene tri tisuće vojnika i policajaca.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika