28.03.2012. / 14:20

Autor: Hina

Prosvjed aktivista

'Nova vlada, fosilna rješenja?'

Na Trgu sv. Marka aktivisti su na kartu Republike Hrvatske istovarili ugljen kao znak da će zatrpati Hrvatsku i time joj dugoročno onemogućiti smanjenje emisija stakleničkih plinova, što će kao članica Europske unije biti dužna učiniti

Photo: Patrik Macek/PIXSELLPhoto: Patrik Macek/PIXSELLAktivisti udruge za zaštitu okoliša Zelene akcije danas su ispred zgrade vlade održali prosvjed protiv najave gradnje novog bloka termoelektrane na ugljen u Plominu.

Na Trgu sv. Marka aktivisti su na kartu Republike Hrvatske istovarili ugljen kao znak da će zatrpati Hrvatsku i time joj dugoročno onemogućiti smanjenje emisija stakleničkih plinova, što će kao članica Europske unije biti dužna učiniti.

Istaknuli su i natpis "Nova vlada, fosilna rješenja?" kojim, kako su kazali, pitaju vladu želi li se opredijeliti za stara rješenja jer se od nje očekivalo više.

Voditelj energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan izjavio je novinarima kako su 27. veljače vladi poslali pismo sa zahtjevom da iznese svoje službeno stajalište o projektu gradnje novog bloka termoelektrane u Plominu, posebno o odabiru goriva i tehnologije. "Budući da se vlada do danas nije očitovala, odlučili smo održati prosvjednu akciju u kojoj od nje tražimo da se napokon službeno očituje", izjavio je Vidan.

Također je rekao kako u Programu prostornog uređenja Republike Hrvatske iz 1999. piše da se do 2015. u Hrvatskoj neće graditi niti istraživati, to jest ispitivati mogućnost izgradnje termoenergetskih objekata na ugljen ni nuklearki. Prema tome, zaključio je Vidan, izgradnja novog bloka Plomina na ugljen nije u skladu s prostornom dokumentacijom. Dodao je kako se projekt predstavlja kao rekonstrukcija... radi modernizacije i povećanja kapaciteta, što je, kako je ocijenio, "neprihvatljivo zavaravanje javnosti i pokušaj zaobilaženja uvjeta prostorno-planske dokumentacije".

"Od nove vlade očekivali smo novu viziju razvoja, a ne oživljavanje davno odbačenih fosilnih projekata", istaknuo je Vidan i dodao kako "pokušaj da se Plomin C predstavi kao rekonstrukcija elektrane Plomin 1 daje dovoljno mogućnosti da pravnim sredstvima zaustave taj projekt".

Također je istaknuo kako žele vjerovati da će u službenoj procjeni studije o utjecaju na okoliš inicijativa ua izgradnju termoelektrane na ugljen biti odbijena.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 28.03.12. 16:13

Ne znam zašto članovi kojekakvih zelenih akcija, svojim svijetlim primjerom ne povuku ostatak nacije na pravi put, već stalno nešto rogobore ko babe.
Sigurno na more i skijanje ne putuju pješice ili biciklima a mogli bi i na konjima, već odu svojim vozilima koja isto zagađuju okolinu. U stanovima imaju sigurno klime koje troše struju koju oni očekuju od države, a toj istoj državi ne dozvoljavaju da struju proizvodi na optimalan naćin. Sve je to na kraju krajeva sa njihove strane strašno licemjerno


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika