28.03.2012. / 16:05

Autor: Hina

Programsko vijeće HRT-a traži tumačenje koliko ima članova

Programsko vijeće HRT-a odlučilo je danas od saborskog Odbora za zakonodavstvo zatražiti tumačenje u kojem trenutku prestaje mandat članovima vijeća koji su dali ostavke i prestaje li njihov mandat s podnošenjem ostavke ili tek pošto ih Sabor razriješi dužnosti.

Sjednica Programskog vijeća HRT-a (Foto: Goran Jakuš/PIXSELL)Sjednica Programskog vijeća HRT-a (Foto: Goran Jakuš/PIXSELL)Programsko vijeće HRT-a odlučilo je danas od saborskog Odbora za zakonodavstvo zatražiti tumačenje u kojem trenutku prestaje mandat članovima vijeća koji su dali ostavke i prestaje li njihov mandat s podnošenjem ostavke ili tek pošto ih Sabor razriješi dužnosti.

Vijeće je jednoglasno prihvatilo taj zaključak pošto su lani od prosinca ostavke dali Ante Tomić, Sanja Ivić, Milan Kujundžić, Viktorija Car i Darko Grivičić, zbog čega to tijelo sada ima šest članova umjesto 11, što znači da može održavati sjednice i donositi odluke za koje je dovoljna "obična" većina glasova.

Vijeće je Odboru za medije poslalo i zahtjev za pokretanje postupka za prestanak mandata Darku Grivičiću koji je posljednji - početkom ožujka dao ostavku.

Član tog vijeća Josip Čerina ocijenio je nedopustivim što odbor nije pokrenuo postupak za popunjavanje praznih mjesta. Ustvrdio je kako je dostojanstvo članova ugroženo već nekoliko mjeseci i da ih se poziva na kolektivnu ostavku, a prozivke zbog nekompetentnosti ocijenio je neutemeljenima.

Predsjednica tog vijeća Nada Zgrabljić-Rotar već je nekoliko puta zatražila hitnu sjednicu saborskog Odbora za medije na kojoj će se raspisati natječaj za popunjavanje vijeća budući da, kako je objasnila, to tijelo ima veliku odgovornost jer mora donositi odluke, a ima minimalan broj članova.

U medijima se nagađa da se natječaj i imenovanje novih vijećnika odgađa jer se očekuje donošenje novog zakona o HRT-u.

Vijeće je danas prihvatilo izvješća Glazbene proizvodnje, Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije o provedbi programskih načela i obveza utvrđenih Zakonom o HRT-u.

Nada Zgrabljić Rotar najavila je da će biti suzdržana pri glasovanju o izvješću kako bi upozorila na kaotično stanje jer to tijelo radi samo sa šest članova, ali je nakon rasprave ipak poduprla izvješće.

Glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević rekao je, podnoseći izvješće, da je HTV zaustavio pad gledanosti prvi put nakon devet godina zahvaljujući promijenjenoj shemi i boljoj disciplini zaposlenih.

Na pitanje člana vijeća Čerine o tome je li na HTV-u bilo cenzure, Kovačević je odgovorio kako se o svemu javno govori i da mu se nitko ni na hodniku nije požalio na to da je bio cenzuriran.

Predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac najavio je da će ta uprava sutra odlučiti o raspisivanju natječaja za urednike u programu koji će trajati tjedan dana. Dodao je da natječaj dosad nije bio raspisan zbog nelogičnosti u prošloj sistematizaciji po kojoj mnogi ne bi imali potrebne uvjete za prijavu.

Članica Nadzornog odbora HRT-a Silvija Luks rekla je da je bila protiv prihvaćanja pravilnika o sistematizaciji jer je po njezinu mišljenju nezakonit.

Vijeće je prihvatilo i izvješće predsjednika Uprave HRT-a o provedbi odredbe članka 11. Zakona o HRT-u po kojemu je HRT dužan najmanje 15 posto svojega godišnjeg proračuna osigurati za nabavu djela europskih neovisnih proizvođača, od čega polovica mora biti namijenjena za djela na hrvatskom jeziku.

Popovac je rekao da je za 2011. iz proračuna za proizvodnju programa HTV-a, koji je bio 294 milijuna kuna, za nabavu spomenutih sadržaja trebalo 44 milijuna kuna, što je 15 posto.

Prihvaćeno je i izvješće povjerenika o pritužbama i prijedlozima korisnika usluga HRT-a.

Vezane vijesti

Uprava HRT-a zatražila od Sabora razrješenje Silvije Luks Kalogjere

Uprava HRT-a zatražila od Sabora razrješenje Silvije Luks Kalogjere

Uprava Hrvatske radiotelevizije (HRT) zatražila je od Hrvatskog sabora, "radi zaštite zakonitosti rada HRT-a, njegovih interesa, ugleda i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika