28.03.2012. / 17:25

Autor: Nacional.hr

Otvorena jedanaesta Cisco Expo konferencija

Inteligentne mreže, računalstvo u oblacima i mobilne tehnologije glavne su teme danas otvorene tehnološke konferencije Cisco Expo 2012 koja se održava u Splitu pod sloganom „Zajedno do inovacija“

Ana BlažinićAna BlažinićNajveći svjetski proizvođač mrežne opreme, tvrtka Cisco Systems domaćin je jedanaeste Expo konferencije - nezaobilaznog događaja za sve profesionalce i poslovne ljude hrvatske informatike i telekomunikacija.

Cisco Expo 2012 ove je godine okupio više od 500 sudionika - donositelja odluka i stručnjaka iz informatičkog sektora, šire poslovne zajednice i ključnih ljudi iz javne uprave koji će u slijedeća tri dana u splitskom hotelu Lav Meridien sudjelovati u pedeset prezentacija i radionica na kojima će domaći i strani informatički stručnjaci govoriti o trendovima u industriji te kroz korisničke studije slučaja predstaviti najnovije tehnologije i njihovu primjenu u poslovanju. Cisco Expo će imati tri glavne teme - inteligentne mreže, računalstvo u oblacima i mobilnost.

„Sve tri teme bit će promotrene iz aspekta inovacija na kojima Cisco Systems stalno radi u pet glavnih područja - mrežne tehnologije, kolaboracija, data centri i virtualizacija, cloud i video. Predstaviti ćemo neke od važnijih inovacija koje smo ostvarili u tih pet područja u posljednjih godinu dana," izjavila je Ana Blažinić, generalna direktorica tvrtke Cisco Hrvatska u uvodnom govoru konferencije.

Cisco Expo 2012 otvorili su predstavnici Vlade Republike Hrvatske, Arsen Bauk, Ministar uprave i Darko Parić, pomoćnik Ministra uprave za e-Hrvatsku, izaslanici premijera Zorana Milanovića.

„Što se tiče mreža u Hrvatskoj, imamo ih desetak različitih. Mnoge od njih treba obnoviti i nadograditi. Vlada Republike Hrvatske i ICT industrija trebaju u tome biti partneri - trebaju biti partneri u gradnji mreža kakve trebaju biti, u gradnji sustava u kojem pristup internetu neće biti privilegija već sasvim normalna stvar i u kojem će se inovacije moći ostvariti - izjavio je Darko Parić.

„Četiri godine koliko traje jedan mandat vrlo su kratko razdoblje za uvođenje inovacija u javnu upravu," rekao je Arsen Bauk, Ministar uprave, „bez obzira na to cilj IT-a u javnoj upravi je samo jedan i bit će do tada ostvaren - poboljšanje procesa i smanjenje birokracije. Javna uprava bit će servis građana, ni manje ni više."

Glavni govornik konferencije Cisco Expo 2012, Michael Ganser, viši potpredsjednik u tvrtki Cisco zadužen za regije Srednje i Istočne Europe u svom govoru osvrnuo na trenutno stanje u gospodarstvu i informatici u Hrvatskoj kroz prizmu globalne konkurentnosti te o ulozi informatičkih tehnologija u razvoju i budućnosti naše zemlje. Prema njegovu mišljenju, ono u čemu smo najbolji je obrazovanje informatičke i općenito tehničke radne snage. Dosta smo dobri i prema Indeksu mrežne spremnosti, držimo 54. mjesto na popisu koji se sastoji od 139 zemalja iz cijelog svijeta. Ono u čemu stojimo pred svojevrsnim izazovom je ICT u viziji javne uprave i dostupnost novih tehnologija u malom poduzetništvu.

„Nalazimo se na prijelazu iz informacijske ekonomije u mrežnu ekonomiju. Mreža i na mrežu usmjeren IT bit će u temelju svakog posla i u temelju svake usluge javne uprave u bliskoj budućnosti. Zato je najvažnije pitanje koje sebi možete postaviti u današnjoj ekonomiji - kako informacijske tehnologije preoblikuju industriju u kojoj radite, kako ICT utječe na proizvode i usluge koje nudite."

O istom aspektu, no iz lokalne perspektive, govorio je i Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave tvrtke Hrvatski Telekom, kao predstavnik glavnog pokrovitelja Cisco Expo konferencije. „Snagu domaće ICT zajednice kao jedne od najnaprednijih skupina hrvatskog društva moramo iskoristiti za kvantni skok kojim ćemo izaći iz današnje krizne situacije. Gledano na tehnološkoj razini optika mora postati standard naše buduće mrežne infrastrukture jer bez toga nema cloud računalstva, obrade velikih podataka i naposljetku, mrežne ekonomije."

Cisco Expo konferencija nezaobilazan je događaj na kojem hrvatski i regionalni ICT stručnjaci imaju priliku družiti se s kolegama iz branše te na kojem mogu izravno i iscrpno komunicirati sa stručnjacima koji rade na osmišljavanju i razvoju Ciscovih tehnoloških rješenja nego i mjesto na kojem mogu raspravljati o trendovima u industriji te pomno istražiti potencijalna rješenja koja će im pomoći u svakodnevnom poslovanju.

Vezane vijesti

Zatvaranje EU-a na duže vrijeme

Zatvaranje EU-a na duže vrijeme

Visoki poljski državni dužnosnici izrazili su u ponedjeljak u Splitu na konferenciji "Regionalni razvoj i fondovi Europske unije - prijenos znanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika