28.03.2012. / 19:25

Autor: Hina

EP za otvaranje pregovora sa Srbijom ako nastavi s reformama

Europska unija treba što prije otvoriti pristupne pregovore sa Srbijom, koja zauzvrat treba poboljšati odnose s Kosovom i održavati dobre odnose sa susjedima, istaknuli su u srijedu zastupnici Europskog parlamenta, koji se također zauzimaju da se i Kosovu osigura europska budućnost.

Boris TadićBoris TadićEuropska unija treba što prije otvoriti pristupne pregovore sa Srbijom, koja zauzvrat treba poboljšati odnose s Kosovom i održavati dobre odnose sa susjedima, istaknuli su u srijedu zastupnici Europskog parlamenta, koji se također zauzimaju da se i Kosovu osigura europska budućnost.

Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su u srijedu popodne na plenarnoj sjednici u Bruxellesu o prijedlogu rezolucije o napretku Srbije i Kosova, o čemu će glasovati u četvrtak.

Velika većina zastupnika koji su sudjelovali u raspravi istaknuli su da sa Srbijom, koja je kandidatski status dobila početkom ovoga mjeseca, treba otvoriti pristupne pregovore što je moguće prije, ali da pritom Srbija mora obaviti svoj dio posla, nastaviti i pojačati rad na reformama u ključnim područjima, poboljšati odnose s Kosovom i održavati dobre odnose sa svim susjedima.

Parlamentarni izvjestitelj za Srbiju, slovenski liberal Jelko Kacin je rekao da sa Srbijom treba otvoriti pregovore ako nova vlada, koja će biti formirana nakon izbora u svibnju, ostane privržena europskom putu.

"Nadam se da predizborna kampanja neće utjecati na dijalog s Prištinom. Vjerujem da je zemlja spremna za početak pristupnih pregovora i ako nova vlada pokaže privrženost reformama i regionalnoj suradnji potrebno je otvoriti pregovore čim prije. Srbijanske vlasti također trebaju pojačati borbu protiv korupcije, jer je tu država na samom početku, te ubrzati reforme pravosuđa", rekao je Kacin.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele pozdravio je zauzimanje većine zastupnika da se Srbiji otvori put za daljnji napredak prema EU-u i pozvao Beograd da izbjegava "nova kontroverzna pitanja, poput organiziranja lokalnih izbora na Kosovu, od čega se Srbija mora suzdržati".

Nekoliko zastupnika je spomenulo pitanje poštovanje manjinskih prava u Srbiji, a najdalje je otišla Krisztina Morvai, mađarska zastupnica iz krajnje desne stranke Jobbik, koja je Srbiju optužila za "etničko čišćenje mađarske manjine", dodajući da su Mađari često izloženi napadima zato jer govore svoj jezik. Povjerenik Fuele je bio iznenađen takvom optužbom, kazavši da se, kada je čuo izraz etničko čišćenje", morao okrenuti oko sebe kako bi uvjerio da sada 2012. godina i da se raspravlja o Srbiji.

U raspravi o Kosovu više zastupnika je pozdravilo činjenicu da je Komisija pokrenula postupak izrade studije izvedivosti o tome može li Kosovo započeti pregovore o ugovornim odnosima s Europskom unijom.

Kosovo, čiju neovisnost ne priznaje pet zemalja članica EU-a, jedina je država zapadnog Balkana koja nema nikakvih ugovornih odnosa s EU-om i još uvijek je nejasno kako može napredovati u europskim integracijama iako je službeno stajalište Bruxellesa da je Kosovu mjesto u Europi i da ima europsku perspektivu.

Parlamentarna izvjestiteljica za Kosovo, Austrijanka Ulrike Lunaček iz stranke Zelenih, izrekom je pozvala Španjolsku, Slovačku, Rumunjsku, Grčku i Cipar da priznaju neovisnost Kosova. Taj je poziv uvršten i u prijedlog rezolucije o kojoj će se u četvrtak glasovati zastupnici Europskog parlamenta.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
22/6/10

Konstantinos, 29.03.12. 11:37

Pregrst lijepih zelja... sve ce te vi to progledati kroz prste Srbiji mada ni sami ne vjerujete da Srbij aima demokratske kapacitete provesti to sto trazite od nje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika