28.03.2012. / 21:18

Autor: Hina

Josipović: Treba vidjeti je li privatizacija Petrokemije isplativa

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas kako treba vidjeti je li privatizacija kutinske Petrokemije isplativa i korisna za državu te ocijenio da je privatizacija državnih tvrtki potrebna Hrvatskoj jer država nije u načelu dobar vlasnik i dobar gospodarstvenik.

Ivo JosipovićIvo JosipovićHrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas kako treba vidjeti je li privatizacija kutinske Petrokemije isplativa i korisna za državu te ocijenio da je privatizacija državnih tvrtki potrebna Hrvatskoj jer država nije u načelu dobar vlasnik i dobar gospodarstvenik.

"Riječ je o uspješnoj tvrtci i treba vidjeti je li to uopće isplativo, pod kojim uvjetima, da li dijelom ili u cijelosti te koji su razlozi da bi se eventualno išlo u privatizaciju", kazao je Josipović u intervjuu Media servisu. Dodao je da se mora osigurati uredno funkcioniranje tvrtke i njezin razvoj.

"Ako se u u konačnici procjeni da je to korisno za državu, a ne puko punjenje proračuna, što nije dovoljan razlog, onda bismo mogli reći da je to opravdano", kazao je Josipović rekavši kako očekuje da će svi parametri biti poznati javnosti i da će se o njima javno raspravljati.

Josipović je kazao da mu se ne sviđa navodno zapošljavanje u Hrvatskim autocestama bez natječaja. "Teško mi je vidjeti kako to može biti u skladu sa zakonom, ali bit će inspekcije i ministarstvo provjerava", rekao je Josipović i naglasio kako "to nije dobra poruka" te da bi u svim javnim tvrtkama trebao biti natječaj.

Ocjenjujući rad hrvatske Vlade u prvih sto dana, Josipović je rekao da je to prekratak period s obzirom na količinu ozbiljnih problema, no dobrim potezima je ocijenio smanjenje proračuna i novu klimu u funkciji poduzetništva. Krenule su i akcije za otkrivanje onih koji su utajili porez i izbjegavaju plaćanje obveza prema državi, a na dobrom tragu je i rješavanje problema brodogradilišta, dodao je.

Komentarajući ankete koje pokazuju da je Vladi pala popularnost zbog nepopularnih mjera, Josipović je odgovorio da Vlada, pa i svi drugi koji su u politici, moraju voditi računa o toj situaciji, ali da tome ne smiju podleći.

Priznao je da je i njemu malo pao rejting. "Moramo biti usmjereni na izvršavanje programa i politika koje smo zagovarali, a na kraju će građani dati svoju ocjenu jesmo li to dobro radili ili nismo", kazao je Josipović.

Upitan smatra li da je tzv. afera ZAMP bitno utjecala na pad njegovog rejtinga, predsjednik je odgovorio da "možda ima nešto, ali ne bitno". "Mislim da je javnost prepoznala kolika je utemeljenost te priče. Ona, naravno, ne stoji", ustvrdio je.

Na pitanje hoće li tužiti medije odgovorio je da je bilo elemenata za to, posebno u nekim napisima. "Ali - ako ste u politici, onda s medijima treba raspravljati otvoreno, pred građanima raspravljati priču, a ne pred sudom. Da pojednostavim - da nisam političar, sigurno bih ih tužio", zaključio je Josipović.

Zamoljen za komentar nedavne izjave mons. Puljića da je crkva iznad države pri čemu je novinar podsjetio na istragu mogućeg slučaja svećeničke pedofilije, hrvatski predsjednik je rekao da su sve pravne i fizičke osobe u Hrvatskoj podložne hrvatskim zakonima i da tu nema iznimke.

Na pitanje je li to trebalo prijaviti policiji odgovorio je kako se u načelu svako djelo treba prijaviti policiji. "Ovdje ne znam kako stvari stoje sa zastarom, ali u moralnom smislu je svakako riječ o nedjelu koje treba ima svaku društvenu osudu, a da li i pravnu - to ovisi o državnom odvjetništvu i okolnostima slučaja.

Upitan treba li ispovijed ostati svećenička tajna, poput liječničke ili odvjetničke, odgovorio je da je to dio doktrine i ustroja u katoličkoj crkvi. "Ne mislim da bi država trebala sebe uplitati u pitanje ispovjedne tajne, ali bi trebalo razmisliti kakva je savjest onoga koji prima ispovjed o tako teškom djelu i treba li to zatajiti", kazao je.

Josipović je na pitanje treba li medicinski potpomognutu oplodnju omogućiti i ženama bez partnera odgovorio da bi "trebalo podržati svakoga tko želi biti roditelj". "Ja sam za liberalan pristup. Mislim da je svaki dječji osmijeh vrijedan i da nitko nema pravo prevenirati ambicije bilo koje osobe da bude roditelj", kazao je Josipović.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
13/9/08

annex, 28.03.12. 22:42

Petrokemiju treba prije privatizacije učlaniti u ZAMP. Tek tada neka ga kupi ko hoće!


registracija
25/6/10

vidra, 29.03.12. 05:36

Josipoviću, koliko češ dugo još moći imati neutralne stavove o svemu? Tvoje geslo je izgleda nikome stati na žulj, samo dokle? Takav odnos o svakom problemu može imati samo jako , jako flegma i nezinteresirana osoba, kojoj je jako dobro išlo u životu, jer je imao sigurni "pedigre" koji sva vrata otvara. Najgore je što se može dogoditi običnom čovjeku je ne imati stav a posebno u politici, a kamoli predsjedniku jedne države.
Zato su Čačić i dr. neomiljeni i bahati, jer iznose svoje stavove bilo crni ili bijeli iskreno i na glas, bez zadrške.


registracija
24/7/11

mrvek, 29.03.12. 08:12

Treba privatizirati to leglo politički podobnih radnika lokalne vlasti. Kutinski sportaši primaju plaću kao djelatnici te tvrtke a nisu bili niti jednog dana na poslu. Zapošljava se bez natječaja i to koga Santa Klaus odredi. Tamo ima toliko muljaže da ljudi nisu ni svjesni. Zato su se i raskokodakali jer osjete da je blizu kraj njihovoj vlasti. Meni je žao samo tih običnih poštenih i vrijednih radnika koji će najebati zbog onih zaštićenih koji po cijeli dan vise na Facebooku i ništa ne rade. Tako to obično bude.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 29.03.12. 11:50

Zašto prodavati uspješnu tvrtku?Koja je logika.
Neka recimo mirovinci uđu u vlasništvo malo jače,neka oni kontroliraju tvrtku umjesto političara.
Ako baš treba neki strateški partner.
Od toga će korist imati građani,budući i sadašnji umirovljenici.Ne bi li bilo korisno da mirovinci,kao uvijek pravi strateški ulagači,imaju veće udjele u dobrim tvrtkama i veće udjele u upravi?
Što se predsjednika Pravednosti tiče,mislim da je došao do početka svoga kraja.On to zna,osjeća vrelinu,zna da bi na sudu izgubio,zna da nema šanse.Ono što radi je poklapanje ušima i čekanje da oluja prođe.Međutim,neće proći,moj predsjedniče.
Rejting se kako tako drži,zato što njegovi mediji ne spominju afere,držali su i Sanadera dok im je trebao.Vidi sad.Tako će biti i s Josipovićem.Što prije to bolje.
Gadljiva država.


registracija
18/2/12

Mirni, 17.04.12. 14:32

25 godina pretvorbe idu ovako:
-firma se kupi ili dobije za 1 kunu,ako se plača gazda je plati novcem firme,
-forsira se proizvodjna da bi se stvorili novci koje gazda pobere sa raćuna i spremi na sigurno,
-kod banke se digne svemirski hipotekarni kredit i spremi na sigurno,
-na kraju i gazda ode na sigurno a firmu i radnike ostavi na brigu stećajnom upravitelju, koji još desetak godina pabirči novce ako je što ostalo,
-na kraju radnici traže nepostojeću pravdu pred kordonom policije na Markovom trgu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika