28.03.2012. / 22:21

Autor: Hina

Udruga Roda: Prijedlog zakona o oplodnji je ispod standarda

Udruga Roda (Roditelji u akciji) smatra da je prijedlog novoga zakona o potpomognutoj oplodnji ispod standarda, da je izrađen na brzinu, bez javne rasprave i uvažavanja prijedloga pacijenata i pacijentica te smjernica Europske udruge za humanu reprodukciju i embriologiju - ESHRE te oštro protestiraju protiv toga zakonskog prijedloga.

Roda se ne slaže s prijedlogom zakona o umjetnoj oplodnjiRoda se ne slaže s prijedlogom zakona o umjetnoj oplodnjiUdruga Roda (Roditelji u akciji) smatra da je prijedlog novoga zakona o potpomognutoj oplodnji ispod standarda, da je izrađen na brzinu, bez javne rasprave i uvažavanja prijedloga pacijenata i pacijentica te smjernica Europske udruge za humanu reprodukciju i embriologiju - ESHRE te oštro protestiraju protiv toga zakonskog prijedloga.

Uz napomenu da je spomenuti zakonski prijedlog do njihove udruge "došao drugim putem" te su se "uspjeli uvjeriti u njegove sporne odredbe", Udruga Roda u priopćenju ministru zdravlja Rajku Ostojiću upućenom i medijima ističe da ne odustaje od zahtjeva vezanih za taj zakon i podsjećaju da su te zahtjeve osobno predstavili ministru Ostojiću na zajedničkome sastanku 22. veljače ove godine.

Za njih su neke od spornih odredaba, primjerice, to što se predviđa oplodnja ograničena na najviše 12 jajnih stanica, unatoč tomu što takvo ograničenje nema ni jedan europska država, što ni ESHRE nema smjernica ili stajališta o tomu te što ne postoji znanstvena literatura o bilo kakvim restrikcijama na oplodnju jajnih stanica.

Sporno im je i što medicinska oplodnja nije dopuštena ženama bez partnera što je, dodaju, drukčije od ministrovih najava u predizbornoj kampanji, te unatoč tomu što je ženama bez partnera dopušteno usvojiti dijete.

Također, spornim smatraju i to da donacije nisu anonimne već dijete s 14 godina ima pravo saznati tko je donor ili donorica spolnih stanica iz kojih je začeto, a kao argument za tu odredbu koristi se međunarodna Konvencija o pravima djeteta i pravo na očuvanje sastavnica vlastitog identiteta. S tim u vezi, Udruga Roda predlaže da se koristi model koji se primjenjuje u drugim europskim zemljama koji jamči anonimnost donora, jer se pokazalo da donacija jednostavno nema ako nisu anonimne.

Udruga Roda ističe da je vrlo nezadovoljna prijedlogom zakona i traži da ministar zdravlja Rajka Ostojića izmijeni sporne odredbe, pokaže demokratičnost, uvaži mišljenje pacijenata te napravi moderan i kvalitetan zakon 21. stoljeća kao što je obećao.

Ministar Rajko Ostojić izjavio je danas da će novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji ući u hitnu saborsku proceduru sredinom travnja te da je njegov cilj omogućiti svim ženama i svim parovima da njihov san da dobiju dijete bude dostupan u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 29.03.12. 07:12

Udruga RODA, iz samog imena udrude da se naslutiti da i vi dijecu varate kako su nastala, ako ste ozbiljna udruga onda zakaj RODA, zakaj se onda niste nazvali prema jednom od reprodukcijskoh organa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika