29.03.2012. / 13:00

Autor: Hina , Nacional.hr

Opći štrajk

Prosvjednici na udaru pendreka

S crvenim zastavama i transparentima s riječima "NE reformi rada" ili "Opći štrajk", skupine sindikalista zauzele su ulice dok su se ostali smjestili ispred ulaza u tvrtke, madridske tržnice na veliko ili glavnih postaja javnog prijevoza

Screenshot: YoutubeScreenshot: YoutubeOpći štrajk u trajanju od 24 sata protiv reformi radnog zakonodavstva i politike štednje desne vlade počeo je u četvrtak ujutro u Španjolskoj gdje su se štrajkaši okupljali pred tvrtkama, a javni prijevoz bio je usporen.

S crvenim zastavama i transparentima s riječima "NE reformi rada" ili "Opći štrajk", skupine sindikalista zauzele su ulice dok su se ostali smjestili ispred ulaza u tvrtke, madridske tržnice na veliko ili glavnih postaja javnog prijevoza.

Na više mjesta izbili su sukobi između prosvjednika i policije, uslijed čega je nekoliko sudionika ozlijeđeno a više od 50 prosvjednika uhićeno.

Radi se o šestom općem štrajku od ponovne uspostave sindikalnih sloboda 1977. Organizirale su ga dvije velike sindikalne središnjice Comisiones Obreras (CCOO) i UGT. Prethodni jednodnevni opći štrajk organiziran je 29. rujna 2010. pod socijalističkom vladom.

Sindikati prosvjeduju protiv reforme rada koju je vlada najavila 11. veljače i koja je već stupila na snagu, a namijenjena je borbi s rekordnom nezaposlenošću - 22,85 posto aktivnog stanovništva.

Dodajmo kako su prvi sukobi radnika s policijom zabilježeni rano jutros na autobusnoj stanici u Madridu, izvještava Guardian. Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova je izvijestilo kako je privedeno 58 osoba, dok je devet ozljeđeno.

Prosvjednik Angel Andrino izjavio je kako je bio uhićen dan nakon što su prošli mjesec uvedene reforme Zakona o radu. "Prolazimo kroz teška vremena. Prava za koja su se borili naši roditelji i djedovi su izbrisana bez pitanja javnosti", rekao je za vrijeme prosvjeda, na kojem sudjeluju i njegovi roditelji te brat.

Saznaje se kako će se prosvjedni marševi nastaviti i večeras.

Obveznice Španjolske vlade izgubile su svoju vrijednost. To je povećalo interesnu kamatu na desetgodišnje obveznice na 5.45 posto. Sve je veći strah kako će Španjolska biti primorana zatražiti paket financijske pomoći od međunarodne zajednice.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

registracija
17/6/05

torpedo, 29.03.12. 12:01

Da bi se gospodarstvo pokrenulo, potrebne su investicije, a kapital dolazi samo ako mu se pogoduje (niski porezi, jednostavno otpustanje viska radnika).

Jasno da ce radnici nastradati, ali bez investicija i gospodarskog rasta, cjelokupno drustvo ce potonuti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika