29.03.2012. / 18:37

Autor: Nacional.hr

Zubak: S ovakvim cijenama nije moguće poslovati po zakonu i opstati

"Fer tržišnu utakmicu zasigurno ne predstavljaju neplaćeni prekovremeni sati zaposlenicima, neizdavanje računa, rad sa vozilima bez valjanih licenci za rad na području Grada Zagreba, rad sa nekvalificiranim vozačima i formiranje cijena na tim osnovama", piše u priopćenju

Foto: Ilustracija (Pixsell)Foto: Ilustracija (Pixsell)"Bila je to teška odluka, kojoj je prethodilo mnogo promišljanja, analiza i neprospavanih noći. Bila je teška meni, koji sam na neki način u poslovnom smislu na početku, ali bila je teška i gospodinu Zubaku, mom ocu - koji je prvi puta morao zaustaviti jedan projekt. No nije bilo druge: takva je poslovna odluka bila nužna, kako bi se spriječilo da ovaj segment poslovanja ORYX Grupe ne ugrozi druge, koji su u velikom rastu", rekao je za Nacional.hr Ivan Zubak nakon što su iz Oryx Grupe objavili kako privremeno prestaju sa radom svoje taksi službe.

"Nakon što smo po drugi put spustili cijene prije nešto više od tri tjedna, promatrali smo što će taj potez donijeti. Budući da je sniženje cijena bilo veliko, trebao se dogoditi i velik porast u broju vožnji kako bi se razlika iskompenzirala. No to se nije dogodilo. Procijenili smo i da neće tako skoro, da će situacija na tržištu još neko vrijeme biti ovako ekstremna kakva je te da bi se gubici koje bismo trpjeli mogli odraziti i na druge naše djelatnosti unutar ORYX Grupe što nismo smjeli dopustiti. Mi nismo, pokrećući ovaj projekt, računali na ostvarenje dobiti prvih četiri-pet godina, ali na pokrivanje troškova hladnog pogona jesmo, odnosno nekakav manji prihvatljivi gubitak kakav je i očekivan u ovako velikim projektima. No to je izostalo. Pokazalo se da s ovakvim cijenama na tržištu jednostavno nije moguće istovremeno poslovati po zakonu i opstati", rekao je Zubak.

"Na tržište ćemo se vratiti prvom prilikom, čim se situacija na njemu promijeni i čim se u njega uvede red kad je kontrola poslovanja u pitanju. Najveći nam je problem trenutno gubitak 200 radnih mjesta, ali ćemo se potruditi što više njih zaposliti u nekim drugim segmentima grupe na kojima trenutno imamo potrebu za zapošljavanjem; 15-ak ljudi smo već zaposlili, a ukupno bi ih moglo biti i 40-ak jer nam slijede zapošljavanja u drugim dijelovima ORYX Grupe koji se snažno razvijaju. Bitno je naglasiti da ostatak ORYX Grupe posluje vrlo dobro, pogotovo ORYX Rent-a-car i ORYX Asistencija koje posluju odlično i u 2012. od njih očekujemo sjajne rezultate. Možda će zvučati čudno, ali budući da smo najviše vremena i truda do sada trošili na ORYX Taxi, sada ćemo moći puno efektnije razvijati druge segmente poslovanja", zaključio je na kraju Ivan Zubak.

Oryx Taxi odradio je u srijedu svoje posljednje vožnje, povlače se s tržišta zbog nemogućnosti ispunjavanja uvjeta prema zaposlenicima, priopćili su iz Oryx Grupe.

"Tržišna utakmica se u poslovnom svijetu vodi kvalitetom usluge, sigurnošću putnika, korektnom cijenom, a sve u okviru zakonskih normi. Fer tržišnu utakmicu zasigurno ne predstavljaju neplaćeni prekovremeni sati zaposlenicima, neizdavanje računa, rad sa vozilima bez valjanih licenci za rad na području Grada Zagreba, rad sa nekvalificiranim vozačima i formiranje cijena na tim osnovama", piše u priopćenju.

Navodi se kako bi Taxi služba u tom slučaju morala kršiti propise i izrabljivati zaposlenike. Naglašava se kako povlačenje znači i gubitak licenci za obavljanje taksi djelatnosti u Zagrebu. Svim korisnicima Oryx Taxi kartica i bonova bit će uplaćene naknade na njihove bankovne račune.

Podsjetimo kako je u razvoj taksi djelatnosti Oryx Grupa uložila više od 40 milijuna kuna. Za potrebe poslovanja nabavljeno je 120 potpuno novih vozila vrhunske kvalitete. Zbog zakonskih normi i propisa, Oryx Taxi je zaposlio po 3 vozača za svako vozilo koji su radili u smjenama. Noćna vožnja, rad praznicima i blagdanima te prekovremeni sati obračunavani su i uredno isplaćeni. Dodajmo kako je korisnicima bilo omogućeno plaćanje kreditnim i debitnim karticama.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

registracija
19/4/11

aircanada, 29.03.12. 23:21

pavo je poznat po zakonitom poslovanju, jedini koji zadovoljava uvjete natječaja za svako ministarstvo


registracija
6/7/11

mariandr, 30.03.12. 03:51

Opral je zakonito novce i sad pljuje po drugima.Loš čovjek je uvjek loš pa i kad mu dobro ide.Čudi me samo da ga USKOK nije baš nimalo zakvaćio


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika