29.03.2012. / 12:32

Autor: Ivan Pandžić

Sindikat uzvraća udarac

Ustavnom tužbom na Vladin zakon

Ustav ne poznaje obrazloženje Kukuriku vlade nego uz odredbu da su svi jednaki pred zakonom jasno kaže: "Svaki državljanin Republike hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe"

Sindikati su digli Ustavnu tužbuSindikati su digli Ustavnu tužbuSindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika podnio je danas Ustavnu tužbu kojom osporava Vladin zakon po kojem ministri mogu zapošljavati glasnogovornike i članove svojih kabineta bez javnog natječaja. Izmjene zakona su usvojene kako bi se moglo, prema procjenama, zaposliti stotinjak osoba, uglavnom glasnogovornika i bliskih suradnika u kabinetima, a kao dokaz da se radi o poštenom modelu, premijer Zoran Milanović je naveo da će svi primljeni u službu na taj način "doći i otići s ministrima". Dodatno obrazloženje je da u ministarskim kabinetima moraju raditi osobe od povjerenja.

No, SDSNL je na takve tvrdnje citirao Ustav, temeljni zakonski akt s kojim moraju biti usklađeni svi ostali zakoni. A Ustav ne poznaje obrazloženje Kukuriku vlade nego uz odredbu da su svi jednaki pred zakonom jasno kaže: "Svaki državljanin Republike hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe".

Među ostalim, u obrazloženju zahtjeva za ocjenom zakonitosti, sindikat navodi da je zakonskim izmjenama omogućeno da ministri zapošljavaju bez natječaja, po vlastitom ukusu, političkoj podobnosti, stranačkoj pripadnosti i slično. Sindikat traži da se izmjene zakona proglase neustavnim jer neosnovano stavljaju u povoljniji položaj pojedince, a većinu građana u nepovoljniji položaj.

Vezane vijesti

Država daje plaću za 229 435 službenika

Država daje plaću za 229 435 službenika

Aktualni podaci Registra zaposlenih, koji se prema Ministarstvu uprave, još uvijek nadopunjava pokazuju da u državnim i javnim službama radi 229 435… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika