29.03.2012. / 14:37

Autor: Hina , Nacional.hr

Srebrno posuđe iz Vinkovaca iznimne je vrijednosti

Ravnatelj Gradskoga muzeja u Vinkovcima je najavio kako će javnosti, vrlo skoro, biti predstavljen "još jedan senzacionalan arheološki nalaz iz Vinkovaca", ne želeći reći o čemu je riječ

Foto: Ministarstvo kultureFoto: Ministarstvo kultureNalaz ostave s rimskim luksuznim srebrnim posuđem s kraja 4. stoljeća, koje je pronađeno krajem prošloga tjedna u Dugoj ulici u Vinkovcima prilikom zaštitnih arheoloških istraživanja, iznimne je vrijednosti, te prvo takve vrijednosti i značaja pronađeno na tlu Hrvatske, rečeno je na konferenciji za novinare u vinkovačkom Gradskom muzeju.

Pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac istaknuo je kako je riječ o jednom od najvrjednijih nalaza u hrvatskoj arheologiji s kojim počinje novi uspon arheologije u Hrvatskoj. Ministarstvo će, dodao je, iskazati posebnu pažnju kako bi Vinkovci dobili mjesto koje im u arheologiji s pravom pripada.

Riječ je o pedeset posuda različitih oblika ukupne težine oko 30 kilograma, koje će već danas biti otpremljene u Zagreb na restauraciju koja će se obaviti pod nadzorom ministarstva i o čijem tijeku će javnost bili redovito izvješćivana, rekao je Uzelac.

"Ovaj nalaz pripada baštini grada Vinkovaca i nema ni najmanje sumnje da se neće vratiti u ovaj grad", istaknuo je Uzelac dodajući kako je 4. stoljeće bilo zlatno doba rimskoga grada Colonia Aurelia Cibalae (Cibale) koji je postojao na tlu današnjih Vinkovaca i bio treći grad po veličini u provinciji Panoniji Secundi.

Odgovarajući na pitanje novinara o dosljednosti poštivanja Zakona o zaštiti kulturne baštine, Zlatko Uzelac kazao je kako ne postoje podatci o tome koliko se vrijednog materijala pronađenog prilikom raznih iskopnih radova otuđi i ne prijavi nadležnim službama dodavši da oko arheologije postoji čitav niz kriminalnih aktivnosti.

"Slučaj Suesova blaga nam se više nikad ne smije ponoviti", poručio je.

Ravnatelj Gradskoga muzeja u Vinkovcima Danijel Petković podsjetio je kako su Vinkovci najstarije kontinuirano naseljeno mjesto u Europi s oko 8.500 godina kontinuirane naseljenosti. Također je najavio kako će javnosti, vrlo skoro, biti predstavljen "još jedan senzacionalan arheološki nalaz iz Vinkovaca", ne želeći reći o čemu je riječ.

Izrazivši zadovoljstvo što je u Vinkovcima pronađen tako vrijedan nalaz, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić podsjetio je kako je u tom gradu pronađen i najstariji indoeuropski kalendar, Orion, star oko 4.500 godina te kako se od 1970. godine u Vinkovcima sustavno primjenjuje Zakon o zaštiti kulturne baštine na gotovo cijeloj gradskoj površini.

Arheolog vinkovačkog muzeja Hrvoje Vulić istaknuo je kako je na jednoj od pronađenih luksuznih posuda očuvan i natpis s imenom majstora koji je izradio posuđe, Antonija Aquile. Pojedini primjerci posuđa su pozlaćeni, a dio sadrži i gravirane ukrase. Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da je posuđe izrađeno i u samim Cibalama.

Govoreći o načinu na koji je pronađeno posuđe, arheolog Šime Vrkić iz zagrebačke tvrtke "Geoarheo" koja u Dugoj ulici provodi zaštitna arheološka istraživanja, naveo je kako je pronađeno na dubini od 70 centimetara, a dijelom je iskopnim radovima i oštećeno, te je sreća, s obzirom da se nalazilo ispod vodova iz uz temelje, nije u cijelosti uništeno. Posuđe je bez sumnje pripadalo bogatom građaninu Cibala koje je brižno spremljeno u ostavu s namjerom da se sačuva, zaključio je Vrkić.

Vezane vijesti

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Na lokalitetu Kamenica kod Vinkovaca pronađeni su ostaci ranokršćanske bazilike iz 4. ili 5. stoljeća, za koji se pretpostavlja da je bila crkva sv.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika