29.03.2012. / 15:42

Autor: Hina

Čačić i Pusić: Interes je Hrvatske da ministri budu u NO Ine

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavili su danas da je stav hrvatske vlade kako njeni ministri trebaju ući u Nadzorni odbor Ine jer je riječ o tvrtki od javnog, državnog interesa u kojoj Hrvatska ima vlasništvo.

Vesna Pusić i Radimir ČačićVesna Pusić i Radimir ČačićPrvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavili su danas da je stav hrvatske vlade kako njeni ministri trebaju ući u Nadzorni odbor Ine jer je riječ o tvrtki od javnog, državnog interesa u kojoj Hrvatska ima vlasništvo.

Kazali su to nakon današnje sjednice vlade novinarima koje je zanimao stav vlade na najave da bi Europska komisija (EK) u travanjskom izvješću o monitoringu Hrvatske mogla prigovoriti mogućnosti da u nadzorne odbore tvrtki budu imenovani političari.

Ina - tvrtka od javnog interesa

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Čačić je kazao kako je argument vlade za to da ministri budu članovi NO Ine - interes Hrvatske. "To nije nikakav presedan već činjenica da država kad odluči da je negdje posebno važno da štiti svoje interese onda to i čini", rekao je Čačić i dodao da je slična situacija u gotovo svim zemljama, što se može provjeriti.

U izjavi novinarima uoči sjednice Vlade, Čačić je na novinarsko pitanje razmišlja li vlada o tome da ministri ne uđu u NO Ine tek kratko komentirao riječima: "Sve mogućnosti na štetu Hrvatske su u ovoj zemlji moguće".

Ministrica Pusić kazala je kako je Ina tvrtka od javnog interesa. "Dakle, budući da se radi o interesu svi građana ove zemlje, a budući da vlada mora brinuti o tome interesu i to je izravno njena odgovornost, onda ulaskom članova vlade u rješavanje tog problema odgovornost dobiva konkretno ime i prezime", kazala je Pusić.

Napomenula je i da se ne zna postoji li uopće takav prigovor EK jer, naglasila je, izvještaj još uvijek nije napisan.

"Izvještaj se radi, bit će objavljen u travnju, a iz samog ministarstva se još šalju dodatni podatci", kazala je Pusić i ponovila stav da je "jako preuranjeno govoriti o nekim stavovima koji su u izvještaju definitivno utvrđeni".

No, naglasila je, bez obzira na to kakav će biti izvještaj, njegova je uloga da bude "jedna vrsta ranog upozorenja na točke koje moramo pojačati ili ubrzati ili dodatno argumentirati" kako bi Hrvatska bila spremna za sveobuhvatno izvješće koje je na redu u listopadu ove godine. "I to je ono prijelomno izvješće za nas", rekla je.

Pusić je dodala kako je i sama vladin stav da je Ina tvrtka od državnog interesa iznijela u više navrata u razgovorima s europskim kolegama te da će to učiniti i ponovno.

"To su argumenti koji su tim ljudima jasni i razumljivi, naročito onima koji su prošli te faze privatizacije ili borbe s korupcijom na visokoj razini", rekla je Pusić.

Upozorila je kako je do sada taj državni interes u Ini bio krivo postavljen.

"Javni interes je bitno patio, prodana su upravljačka prava, ne znamo ni kako, ni kome, niti gdje su novci i dovedeni smo u situaciju da hrvatska država ima vlasništvo, a praktički puno manji utjecaj no što je to vlasništvo", rekla je i ponovila kako je i u razgovorima s europskim kolegama naglašavala da je temeljni problem u prošlosti bila neodgovornost.

"Kad im objasnite ljudi razumiju da je temeljni problem bila u najmanju ruku neodgovornost, da su stvari nestajale, da ne kažem krale, a da nitko tobože nije znao i nije bio odgovoran. To je temeljni problem i ono što se mora promijeniti", poručila je Pusić.

Ministar financija Slavko Linić ranije je, prije sjednice Vlade, kazao kako će odluku hoće li ministri ući u NO Ine donijeti Vlada i premijer.

S jedne strane je Bruxelles koji, kako je kazao Linić, smatra da su oni kao ministri korumpirani, a s druge strane neriješeni odnosi s MOL-om i neodgovorno upravljanje Inom.

"Evidentno je, ili sam korumpiran ili mogu pokušati pomoći u rješavanju zakompliciranih odnosa za koje je kriva korumpirana bivša vlada. Prema tome to je stvar odluke vlade i premijera jer zna što znači jedno, a što drugo", rekao je Linić.

I ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina smatra da ministri trebaju biti članovi NO u tvrtkama od vitalnog interesa.

"Nije to nikakav sukob interesa, ima takvih primjera i u Europi", rekao je Komadina koji smatra da nema razloga da vlada odstupi od svog stava.

"Gdje se smatra da je važan nacionalni interes ne delegira se rješavanje problema već se izravno upravlja", rekao je.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 29.03.12. 16:55

I neka nam raste sto cvijetova Agrokora.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika