29.03.2012. / 16:30

Autor: Nacional.hr

Summit u Iraku oko stanja u Siriji

Plan Arapske lige i UN-a ima namjeru stati na kraj oružanim borbama u Siriji, povlačenja vojske iz područja koja kontrolira opozicija i pružanje humanitarne pomoći unesrećenima

Ban Ki-moon (Reuters)Ban Ki-moon (Reuters)Vođe arapskih zemalja započeli su razgovore o Mirovnom planu za Siriju, koji je predložio UN, u glavnom iračkom gradu Bagdadu, piše BBC.

Na skupu se pojavila samo polovina od 22 vođa Arapske lige, ostali su poslali izaslanike. Novinari ističu kako su mjere sigurnosti na najvišem nivou. Organizacija summita košta oko 500 milijuna dolara. Izvjestitelj BBC-a navodi kako postoje sumnje da će sastanak donijeti nešto novo u rješavanju situacije.

Plan Arapske lige i UN-a ima namjeru stati na kraj oružanim borbama u Siriji, povlačenja vojske iz područja koja kontrolira opozicija i pružanje humanitarne pomoći unesrećenima. Sirijske vlasti su pristale na ovu inicijativu u utorak, no borbe su nastavljene. Ovo je prvi veći summit u Iraku nakon više desetljeća.

Sastanku prisustvuju irački predsjednik Jalal Talabani, sudanski predsjednik Omar Hassan al-Bashir, tuniski predsjednik Moncef Marzouki, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, komorski predsjednik Ikililou Dhoinine, predsjedavajući Libijskog nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdul Jalil, libanonski predsjednik Michel Suleiman, a na summit je došao i kuvajtski emir šeik Sabah al-Ahmed al-Jaber al-Sabah, kojemu je ovo prva posjeta Iraku nakon Saddamove invazije 1990. godine.

Nedugo nakon početka summita u centru Bagdada čulo se nekoliko eksplozija. Dvije eksplozije odjeknule su u blizini iranskog konzulata. Još nema informacija o počiniteljima.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pokušat će uvjeriti arapske vođe u provedbu plana koji je osmislio UN-ov izaslanik Kofi Annan. Vlada u Washingtonu pozvala je arapske zemlje da izvrše pritisak na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Ističu kako 'nisu vidjeli promjene koje je Asad obećao ispuniti' i kako će nastaviti s pritiskom. Dodajmo kako je Sirija iz Arapske lige izbačena prošle godine.

Annanov plan u šest točaka ističe kako bi sirijska vlast trebala poslušati volju naroda, kako bi UN nadgledao sve zaraćene strane i zaštitio civile. UN bi trebao dostaviti humanitarnu pomoć u zaraćenim područjima, sirijska vlast trebala bi osloboditi političke zatvorenike, osigurati slobodu kretanja novinarima i slobodu prosvjedovanja.

Opozicija u Siriji rezervirana je glede Annanovog plana."Nismo sigurni je li riječ o političkom manevru ili iskrenom činu. Nemamo povjerenja u trenutni režim. Moramo vidjeti prestanak ubojstva civila", rekao je član Sirijskog nacionalnog vijeća, Louay Safi.

UN-ovi izvještaji javljaju kako je dosad u Siriji ubijeno 9 000 ljudi. Za vikend je samo pri osvajanju opozicijskog grada Saraqebu na sjeverozapadu zemlje ubijeno 40 ljudi. Dodajmo kako je ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev pozvao druge zemlje na skupljanje humanitarne pomoći za Siriju.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika