29.03.2012. / 16:46

Autor: Nacional.hr

Kotromanović na konferenciji zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje

Prilikom sastanka potpisana je i Zajednička izjava ministara država članica Povelje u kojoj je pozdravljeno jačanje regionalne suradnje, nastavak pružanja uzajamne potpore na putu integracije u euroatlantske strukture te nastavak politike ″otvorenih vrata″ prema svim državama regije koje aspiriraju za članstvo u Savezu

Ante Kotromanović (Foto:Slavko Midzor/PIXSELL)Ante Kotromanović (Foto:Slavko Midzor/PIXSELL)Ministar obrane Ante Kotromanović i izaslanstvo MORH-a sudjelovali su na sastanku ministara obrane zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje koji se održao 29. ožujka 2012. godine u Skopju, pod domaćinstvom Ministarstva obrane Republike Makedonije u ozračju proslave 20. godišnjice makedonskih oružanih snaga.

Pored izaslanstava zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje - SAD-a, Albanije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, ministarskom sastanku prisustvovali su i pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za obrambenu politiku i planiranje Hüseyin Diriöz, ministar Kosovskih snaga sigurnosti Agim Çeku, predstavnici Helenske Republike, Republike Slovenije te predstavnici Geneva Centre for Security Policy.

Sastanak ministara zamišljen je kao susret regionalnih lidera i njihovih strateških partnera na temu konstruktivnog ″Dijaloga o zajedničkim izazovima i rješenjima″ zemalja u regiji, pri čemu je glavni fokus rasprave bio na globalnim izazovima ekonomske krize, energetske sigurnosti i euroatlantskih aspiracija zemalja u regiji, te perspektivi iznalaženja regionalnih rješenja u cilju osiguranja održivog mira, razvoja i stabilnosti u Jugoistočnoj Europi.

Ministar Kotromanović prilikom sastanka snažno je podržao euroatlantske aspiracije država u regiji posebice u kontekstu nadolazećeg NATO summita u Chicagu. Također ministar je naglasio potrebu snažnije uvezanosti suradnje unutar Povelje sa transformacijskim procesima unutar NATO-a. Implementacija projekata u okviru regionalne sigurnosne suradnje pod okriljem NATO koncepta pametne obrane (Smart Defence) istaknut je kao primjer koji može dati dodanu vrijednost suradnji unutar Povelje.

Prilikom sastanka potpisana je i Zajednička izjava ministara država članica Povelje u kojoj je pozdravljeno jačanje regionalne suradnje, nastavak pružanja uzajamne potpore na putu integracije u euroatlantske strukture te nastavak politike ″otvorenih vrata″ prema svim državama regije koje aspiriraju za članstvo u Savezu.

Izaslanstvo MORH-a koje je sudjelovalo na sastanku ministara obrane zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje bilo je popraćeno i izaslanstvom hrvatskih gospodarstvenika sastavljeno od predstavnika hrvatskih proizvođača vojne opreme. Izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika je imalo niz susreta s predstavnicima Ministarstva obrane Republike Makedonije prilikom kojih su upoznali bilateralne partnere sa svojim proizvodnim mogućnostima i asortimanom svojih proizvoda.

Na maginama sastanka ministara obrane država članica Američko-jadranske povelje ministar obrane Ante Kotromanović održao je i bilateralne susrete sa šefovima izaslanstava SAD-a, Republike Kosovo, Republike Albanije i Republike Crne Gore.

Prilikom susreta sa zamjenicom pomoćnika ministra obrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju, dr.sc. Celeste A. Wallander, istaknuta je uzorna bilateralna suradnja posebice na području obrane. Ovom prigodom ministar Kotromanović je naglasio daljnju predanost Republike Hrvatske kao aktivne članice ciljevima Sjevernoatlanskog saveza te važnost regionalne obrambene suradnje u okviru Američko-jadranske povelje. Zamjenica pomoćnika ministra obrane SAD-a je posebno pozdravila ulogu Hrvatske u regiji te doprinos savezničkim naporima u operacijama.

Pored bilateralnog susreta sa zamjenicom pomoćnika ministra obrane SAD-a Wallander, ministar Kotromanović održao je i po prvi put bilateralni sastanak s novoimenovanom ministricom obrane Republike Crne Gore, prof.dr.sc. Milicom Pejanović-Đurišić. Prilikom susreta pozdravljeni su dobri bilateralni odnosi te je posebno istaknut zajednički angažman u okviru Škole vojne policije u Kabulu gdje Hrvatska ima ulogu vodeće nacije.

Ministar Kotromanović sastao se i sa ministrom kosovskih snaga sigurnosti Agimom Çekuom. Tijekom susreta izražena je hrvatska potpora kontinuitetu i postignutom napretku u održavanju dijaloga Beograd-Priština. Ujedno, istaknuta je predanost daljnjeg angažmana Republike Hrvatske u okviru savezničkog angažmana na Kosovu u cilju postizanja i očuvanja regionalne sigurnosti, stabilnosti i razvoja.

Susret ministra Kotromanovića sa albanskim ministrom obrane Arbenom Imamiem iskorišten je za razmjenu mišljenja u pogledu buduće suradnje unutar Američko-jadranske povelje.

Vezane vijesti

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas kako je potrebno najkasnije u sljedećih 45 dana donijeti odluku o tome hoće li Hrvatska nabaviti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika