29.03.2012. / 17:11

Autor: Hina

Zagrebačka skupština donijela odluku o građevinskom zemljištu

Zagrebačka Gradska skupština većinom glasova je prihvatila odluku o građevinskom zemljištu, usuglašenu između zagrebačkog gradonačelnika i klubova gradskih zastupnika SDP-a, HSU-a i nezavisne liste Tatjane Holjevac, dok su iz HNS-a bili protiv.

Milan BandićMilan BandićZagrebačka Gradska skupština većinom glasova je prihvatila odluku o građevinskom zemljištu, usuglašenu između zagrebačkog gradonačelnika i klubova gradskih zastupnika SDP-a, HSU-a i nezavisne liste Tatjane Holjevac, dok su iz HNS-a bili protiv.

Morana Paliković Gruden objasnila je kako HNS ne podržava takav prijedlog jer smatra da nisu jasno definirani postupci ni kriteriji procjene vrijednosti zemljišta, što je i ključ procedure. "Ne želimo da se dogodi kaos", kazala je i dodala kako nije najbolja praksa da se Gradska skupština odriče kontrole Gradske uprave.

"Zemljište je najjači i najvrjedniji resurs i protiv sam toga da sada nešto izglasamo, a poslije se kajemo", rekla je i napomenula da, kao zastupnici oporbe, nisu imali priliku pomoći da se taj sustav bolje izgradi jer prijedlog usuglašen tek u utorak nije prošao skupštinska radna tijela.

Jurica Meić (SDP) je odgovorio na HNS-ove kritike rekavši kako ne stoji da se Skupština odriče kontrole nad Gradskom upravom budući da će imati dva svoja predstavnika u zajedničkom povjerenstvu.

Naglasio je da odluka o utvrđivanju tržišne vrijednosti nekretnina do detalja propisuje postupak i kriterije i tako rješava "upravo ono što je dosad bilo predmet crne kronike".

"Sada se upravljanje zemljištem počinje provoditi na transparentan način i na korist građana", rekao je Meić navodeći da ugovori o pripremi zemljišta više neće moći stajati u ladicama, a zamjena zemljišta bit će tek iznimka kroz postupak izvlaštenja.

"Uvodimo i registar gradskih nekretnina i tako prisiljavamo Gradsku upravu da kaže što s njima treba činiti", dodao je.

Priznao je da odluka nije savršena, ali da gore od dosadašnje prakse teško može biti.

Stjepan Horvat rekao je da zajednički Klub gradskih zastupnika HSS-HSLS pozdravlja okvir koji će doprinijeti transparentnosti kupnje i prodaje gradskog zemljišta jer se u javnosti često sumnja da Grad svoje zemljište privatnicima jeftino prodaje, a skupo od njih kupuje.

No, i priča o sudskim vještacima može otvoriti sumnje i zato treba sve "staviti u bubanj", dodao je.

Tom se odlukom rješavaju pitanja upravljanja, procjene i opremanja građevinskog zemljišta, a uvodi se i poseban registar i karta nekretnina.

Na sjednici je prihvaćena i odluka o utvrđivanju tržišne vrijednosti nekretnina.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika