30.03.2012. / 09:43

Autor: Deutsche Welle

Rasizam pod pokroviteljstvom države

Ništa, osim moje kože...

Jedan njemački sud je po prvi put odlučio da boja kože smije biti razlog za policijsku kontrolu. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava oštro kritiziraju tu presudu i govore o diskriminaciji

IlustracijaIlustracijaKontrola putovnica u regionalnom vlaku Kassel - Frankfurt. Dva policijska službenika traže dokumente od jednog tamnoputog čovjeka. On se opire. Službenici ga potom odvode u iduću policijsku postaju. Ondje u putnikovoj torbi pronalaze uredne dokumente.

Sve više ilegalnih doseljenika

To što na prvi pogled izgleda kao neuspješna rutinska kontrola pogranične policije, dobilo je epilog 15 mjeseci kasnije na sudu. Upravni sud Koblenz svojom presudom od 28. ožujka 2012. odbacio je tužbu jednog njemačkog državljanina stranog podrijetla i proglasio dopuštenima kriterije na temelju kojih se obavljaju policijske kontrole. Jedan od policijskih službenika je pred sudom objasnio da se u prvom redu kontroliraju osobe koje izgledaju kao stranci i koje ne nose puno prtljage. Zato su od tamnoputog čovjeka u vlaku za Frankfurt zatražili putovnicu. On je to odbio, mada je dokumente imao, jer se osjećao diskriminiranim.

Josef Scheuring iz Sindikata policajaca je također stao u obranu svojih kolega: "Ilegalno doseljavanje je samo u prošloj godini poraslo za 20 posto. Možemo poći od toga da je ta brojka u stvarnosti još daleko veća. To opravdava ovakve kontrole." Sud u Koblenzu svojom presudom odobrava kontrole koje se orijentiraju "prema boji kože, govoru ili odjeći", ali samo ako postoji sumnja da "na jednoj željezničkoj liniji dolazi do ilegalnog useljavanja stranaca ili kršenja Zakona o pravu boravka".


Oštre kritike na račun presude

Organizacije za zaštitu ljudskih prava oštro su kritizirale tu presudu jer niti jedan njemački sud do sada nije tako otvoreno opravdao boju kože kao razlog za kontrole. "Ono što se ovom presudom utvrđuje je kršenje zabrane rasističke diskriminacije", kaže Petra Follmar-Otto iz Njemačkog instituta za ljudska prava. S tim se slaže i Karl Kopp iz organizacije Pro Asyl: "Presuda nije u skladu sa shvaćanjem policijskog rada u jednoj demokratskoj pravnoj državi."

I pravnik Alexander Klose, stručnjak za pitanja diskriminacije, čudi se ovoj presudi: "Novost je da sada imamo sudski dokaz da savezna policija redovito provodi kontrole na temelju etničkih obilježja. Postojanje takve prakse do sada su opovrgavali i Savezno ministarstvo unutarnjih poslova i pogranična policija."

Presuda na klimavim nogama

Ova presuda još nije konačna, tako da treba pričekati što će o tom slučaju reći drugostupanjski sud. Pogotovo ako se uzme u obzir jedan slučaj iz 2006. godine. Tada su policajci u Madridu kontrolirali jednu Španjolku američkog podrijetla na temelju njezine etničke pripadnosti. Njezina su tužbu odbili svi španjolski sudovi. Onda se obratila UN-ovom Odboru za ljudska prava i dobila za pravo: boja kože nije dovoljan kriterij za zaključak o nacionalnoj pripadnosti. Tužiteljici je dosuđena odšteta u iznosu od 30.000 eura, a španjolska država je morala platiti i sve sudske troškove.


Alexander Klose smatra da žalba na presudu suda iz Koblenza ima dobre izglede: "Recimo, poslodavci moraju poštivati Zakon o ravnopravnosti i zabranu diskriminacije. A ono što s pravom očekujemo od poslodavaca i te kako treba poštivati i policija kao državni organ." Karl Kopp iz organizacije Pro Asyl smatra da ovaj slučaj mora biti povod za preciziranje propisa o provođenju kontrola: "... tako da rasističko učenje ubuduće ne igra nikakvu ulogu u jednoj zemlji u kojoj milijuni njemačkih državljana nemaju svijetlu boju kože."

Autorice: Johanna Schmeller/Andrea Jung-Grimm

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika