30.03.2012. / 11:34

Autor: Nacional.hr

Cinizam zločinca

'BiH, što je to?'

"Država BiH, što je to? To ne postoji. Da je rekao Federacija BiH, to postoji po Daytonskom sporazumu", istaknuo je

Ratko Mladić (Reuters)Ratko Mladić (Reuters)U obraćanju sudu branitelj Ratka Mladića, Branko Lukić, ponovo je zatražio odgodu početka suđenja do 14. svibnja, jer braniteljski tim nije stigao proučiti svu građu, izvještava agencija Beta.

Mladić je rekao kako je 'ratni zločin protiv mira učinjen protiv SFRJ te kako se sad kad nema SFRJ, SRJ, Srbije i Crne Gore sve su se optužbe svalile na Srbiju, na njezine pritvorenike, na srpski narod i na Republiku Srpsku'.

Haaški optuženik bio je revoltiran jezičnom formulacijom Država BiH. "Država BiH, što je to? To ne postoji. Da je rekao Federacija BiH, to postoji po Daytonskom sporazumu", istaknuo je i zatražio od suda dopuštenje za posjetom dužnosnika Republike Srpske dodajući kako je to je za njega 'država i kako je i sam sudjelovao u stvaranju te države'. Nastavio je kako je 's obje strane Drine isti narod', Beograd je nazvao 'glavnim gradom srpskog naroda'.

Također se usprotivio namjeri tužitelja da se iskazi nekih svjedoka pročitaju, zatražio je da svi svjedoci svjedoče protiv njega 'uživo, jer ga zanima samo istina'. Za masakar nad 7 000 Muslimana iz Srebrenice, obrana je iznjela tvrdnju kako je Mladić tad boravio u Beogradu na nizu sastanaka, između ostalog i s međunarodnim mirovnim posrednicima.

Sudac Alphons Orie je zakazao pretprocesnu raspravu u postupku protiv Mladića za 24. travnja. Podsjetimo kako je Mladić optužen za genocid i za još nekoliko ratnih zločina.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika