30.03.2012. / 12:46

Autor: Nacional.hr

EIB prijeti Hrvatskoj kaznama i penalima

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je kako se postotak korištenja sredstva iz fonda Instrument for Pre-Accession assistance mora podići i ako se to 'ne učini znat će se kako Vlada ne radi dobro svoj posao'

Branko Grčić 
Foto: Mario StrmotićBranko Grčić Foto: Mario StrmotićIz Europske investicijske banke su poručili kako će za svako kašnjenje u povlačenju novca iz fondova naplaćivati fiksnu kaznu od deset tisuća eura i penale od 0,1 posto, piše Novi list.

Na sjednici Vlade potpredsjednik Branko Grčić izvijestio je o poslovanju s europskim fondovima. "Od 2007. do 2011. godine Hrvatska je na raspolaganju imala 668 milijuna eura iz europskih fondova i od toga je povukla tek 42 posto, odnosno 276 milijuna eura", rekao je. Vladini dokumenti dokazuju kako je Hrvatska od europskih investicijskih i razvojnih banka zatražila i dobila ukupno oko 18,7 milijardi kuna zajmova, dosad je ostalo neiskorišteno oko 8,3 milijarde kuna tog novca. Riječ je o zajmovima u četiri europske banke koje prate investicije i razvoj, iskorištenost zajmova od 55 posto nešto je veća nego kod EU fondova. Za neke projekte koji traju do 2015. godine ima još vremena, no pitanje je što će biti s onima koji završavaju ove godine, a sredstva ostaju neiskorištena.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je kako se postotak korištenja sredstva iz fonda Instrument for Pre-Accession assistance mora podići i ako se to 'ne učini znat će se kako Vlada ne radi dobro svoj posao'. Nekorištenost zajmova koje je Hrvatska sama tražila, premijer nije htio komentirati.

Ministar financija Slavko Linić otkrio je kako je za 'kazne i penale' čuo na sastanku s predstavnicima europskih banka koje su Hrvatskoj odobrile 18,7 milijardi kuna financijske pomoći. Dodajmo kako je EIB je za projekte u Hrvatskoj odobrio čak deset milijardi kuna zajmova, od čega je iskorištena tek polovica.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 30.03.12. 13:25

Hoće reći da EU traži da mi potrošimo te euriće na proizvode iz EU jer će nas inače kazniti. Naime, nama euri ništa ne znače u državi. oni nam trebaju samo za uvoz iz EU. reforma.forumhr.com


registracija
20/8/10

McCoy, 30.03.12. 16:16

Kakva je ovo bahatost. Ima da se zaduzujete inace cemo mi da vas zaduzimo i jos kaznimo zbog toga. Ako je novac obezbedjen a nije potrosen uvek moze da se preusmeri na druge projekte. Gde je uopste problem?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika