30.03.2012. / 13:36

Autor: Totalsport

Europa liga: Atletico do osme pobjede zaredom

Jedini španjolski klub koji u četvrtak nije bio uspješan je Valencia, ali gostujući poraz 2-1 protiv AZ Alkmaara svakako mogu nadoknaditi na svojoj Mestalli

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaVelika serija nogometaša Athletic Bilbaa u Europa ligi traje i dalje. Nakon što su u osmini finala izbacili Manchester United, u prvoj utakmici četvrtfinala su kao gosti svladali Schalke s 4-2.

Došli su Baski na taj način do četvrte uzastopne pobjede u ovom natjecanju, a koliko su velik posao napravili na Veltins-Areni govori i podatak da je ovo prvi domaći poraz Schalkea u Europa ligi ove sezone, a računajući sva natjecanja, klub iz Gelsenkirchena je u svome dvorištu zadnji put izgubio još u listopadu. Ni sjajna večer španjolskog veterana Raula protiv sunarodnjaka nije pomogla Nijemcima da se izvuku od poraza.

U 20. je minuti domaći vratar Timo Hildebrand odbio loptu nakon udarca De Marcosa, a Fernando Llorente ju je iz drugog pokušaja smjestio u mrežu. No, samo dvije minute kasnije Raul je izjednačio nakon ubacivanja Atsuta Uchide. Legendarni nogometaš Real Madrida u 59. je minuti doveo domaće do vodstva sjajnim volejom s vrha šesnaesterca, ali uslijedio je veliki preokret koji je doveo Athletic na rub plasmana u polufinale.

Najprije je Llorente izjednačio nakon kornera u 73. minuti. Potom je De Marcos osam minuta kasnije vratio prednost gostima nakon ubacivanja Markela Susaete, da bi u sudačkoj nadoknadi mlađahni Iker Muniain iskoristio novo Susaetino dodavanje i osigurao Baskima veliku prednost uoči uzvrata sljedeći tjedan. Treba spomenuti i doista bizarnu situaciju u kojoj se našao Schalke. U drugom je poluvremenu, naime, na vrata morao stati njegov četvrti vratar, 35-godišnji Mathias Schober. Zamijenio je ozlijeđenog Hildebranda, a već od ranije su izvan pogona i Fährmann i Unnerstall.

U drugom španjolsko-njemačkom obračunu Atletico Madrid je došao i do osme uzastopne pobjede u Europa ligi. U četvrtak je na Vicente Calderonu svladao Hannover s 2-1 i s minimalnom prednošću putuje na uzvrat. Radamel Falcao je već u devetoj minuti zabio za vodstvo domaćih, ali Mame Biram Diouf je prije kraja poluvremena vratio Nijemce u igru. U samoj završnici utakmice Eduardo Salvio je udarcem s 20-ak metara ipak donio pobjedu momčadi Diega Simeonea.

Jedini španjolski klub koji u četvrtak nije bio uspješan je Valencia, ali gostujući poraz 2-1 protiv AZ Alkmaara svakako mogu nadoknaditi na svojoj Mestalli. Strijelci za nizozemsku momčad bili su Brett Holman i Maarten Martens, a autor pogotka koji Valenciji daje dobru priliku u uzvratu bio je Mehmet Topal.

Istu prednost kao Atletico i AZ stekao je i Sporting koji je u Lisabonu svladao ukrajinski Metalist (2-1). Portugalci su u drugom poluvremenu poveli s 2-0, ali su primili pogodak u posljednjoj minuti s bijele točke i značajno si otežali predstojeći posao u Harkivu.

Europa liga, četvrtfinale, prve utakmice:

Schalke - Athletic 2-4 (Raul 22, 59 / Llorente 20, 73, De Marcos 81, Muniain 90)

Atletico - Hannover 2-1 (Falcao 9, Salvio 89 / Diouf 38)

AZ - Valencia 2-1 (Holman 45, Martens 79 / Topal 51)

Sporting - Metalist 2-1 (Izmailov 51, Insua 64 / Xavier 90 - 11m)

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika