30.03.2012. / 14:43

Autor: Nacional.hr

Guardian

'Srednja Europa se ljulja pod optužbama za korupciju'

"Veoma je teško biti političar u središnjoj Europi", rekao je voditelj austrijske Narodne stranke Karlheinz Kopf proteklog tjedna. "Od trenutka kada odlučite ući u politiku, ne može se od vas očekivati da živite kao potpuni eunuh i nemate nikakav društveni život", dodao je Kopf

Ivo SanaderIvo SanaderBritanski Guardian osvrnuo se na političku situaciju u srednjoj Europi i niz korupcijskih skanda koji su zahvatili političke stranke u toj regiji.

Osim Hrvatske, u kojoj se po prvi put u povijesti sudi jednoj političkoj stranci i bivšem premijeru, Guardian spominje i slučajeve u Austriji, Slovačkoj te Češkoj.

"Vladajuće stranke, političke elite i bivši ministri u nizu europskih zemalja upleteni su u skandale koji otkrivalju široku rasprostranjenost korupcije, a koji su izazvali zgražanje javnosti i odmazdu glasača", ističe Guardian na samom početku teksta.

"U Hrvatskoj, suđenje bivšem premijeru počinje sljedeći mjesec, a otvoriti će prozor prema široko rasprostranjenoj korupciji iz prošlog desetljeća. Ivo Sanader tvrdi da je nevin u optužbama da su on i njegova stranka HDZ, koja je vodila državu većim dijelom proteklih 20 godina, 'odlili' gotovo 10 milijuna eura iz privatizacijskog procesa u stranačku blagajnu. Sanaderu se sudi u još dva slučaja primanja mita", ističe Guardian.

Podsjećaju kako je val optužbi i otkrića rezultirao odlaskom niza političara u regiji. Prije svega ističe HDZ koji je u prosincu izgubio na izborima, a potom podsjeća i gubitak vladajuće Slovačke stranke početkom ožujka.

"Veoma je teško biti političar u središnjoj Europi", rekao je voditelj austrijske Narodne stranke Karlheinz Kopf proteklog tjedna. "Od trenutka kada odlučite ući u politiku, ne može se od vas očekivati da živite kao potpuni eunuh i nemate nikakav društveni život", dodao je Kopf.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika